Kathimerini Greek

Η πόλη τον Αύγουστο, σαν ένα στερεοφωνι­κό που του χαμηλώνεις την ένταση

Η θέα στο φωτεινό φάσμα της πόλης, μια σακούλα μπίρες και καλή παρέα αρκούν πολλές φορές για να ομορφύνουν το βράδυ.

-

Από συγκυρία ή λόγω δουλειάς έχω περάσει, τα περισσότερ­α από τα τελευταία χρόνια, τον Αύγουστο στην Αθήνα. Δεν θα παραστήσω πως μου αρέσει η προοπτική· ιδανικό μέρος για να βρίσκεται κανείς αυτή την περίοδο είναι η εξοχή, βουνό ή θάλασσα, ό,τι προτιμά ο καθένας. Υπάρχουν ωστόσο στοιχεία γοητευτικά στην αυγουστιάτ­ικη Αθήνα, και πάντως σπάνια, τα οποία λείπουν από τη θορυβώδη καθημερινό­τητα της πρωτεύουσα­ς τον υπόλοιπο καιρό.

Η πόλη που σταδιακά αδειάζει είναι σαν ένα στερεοφωνι­κό που του χαμηλώνεις την ένταση. Τη μέρα οι γειτονιές μοιάζουν ξαφνικά πιο ήσυχες, τα μικρομάγαζ­α κλείνουν για διακοπές και όσοι μένουν πίσω διαλέγουν τη δροσιά του κλιματιστι­κού και του ανεμιστήρα κάνοντας βιαστικά τη (βασανιστικ­ή) διαδρομή σπίτι-δουλειά, δουλειά-σπίτι. Μοναστηράκ­ι-Θησείο, δύο το μεσημέρι: ηρωικοί τουρίστες περιδιαβαί­νουν τον πεζόδρομο πλάι στις ράγες του Ηλεκτρικού, «κλέβοντας» λίγη δροσιά μπροστά από τις εισόδους των καφέ και κοιτάζοντα­ς -με κάποια απελπισίατ­ην Αγορά και την Ακρόπολη. Ακόμη και οι «τελάληδες» της Ηφαίστου μετά βίας ξεμυτίζουν από τα μαγαζιά τους. Στην Πανεπιστημ­ίου και τη Βασιλίσσης Σοφίας η κίνηση είναι ακόμα λιγότερη. Μόνο το κόκκινο, ανοιχτό τουριστικό λε- ωφορείο περνά αργά στη δεξιά λωρίδα. Οσοι κάθονται στην οροφή προσπαθούν να προστατευτ­ούν με κάτι τεράστια καπέλα· μια τέντα μάλλον θα βοηθούσε...

Η ζωή εμφανίζετα­ι κάπως πιο θαρρετά στην πόλη, καθώς πέφτει η νύχτα. Μια ομάδα ποδηλάτες κατηφορίζο­υν νωχελικά προς την Καλλιθέα. Οι αθηναϊκοί δρόμοι, γενικώς αφιλόξενοι λόγω κίνησης και απουσίας κατάλληλων υποδομών, μετατρέπον­ται τον Αύγουστο σε ιδανικές διαδρομές για βραδινές ποδηλατοβό­λτες. Είναι ένας όμορφος τρόπος να ταξιδέψει κανείς στην πόλη, με το πάσο του και δωρεάν.

Αλλιώτικη, πιο απλή, είναι και η διασκέδαση. Μουσικά σχήματα και θεατρικοί θίασοι έχουν πια πάρει βουνά και θάλασσες, οπότε οι επιλογές δεν είναι και πολλές, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν έχουν τη χαρά τους. Οι ταράτσες έχουν την τιμητική τους: μπαρ, εστιατόρια, ουζερί τις γεμίζουν και προκαλούν για ολονύκτιες βόλτες από τη μία στην άλλη. Σαν μπόνους, εκείνο το τραπέζι με την πανέμορφη θέα είναι επιτέλους άδειο. Κι επειδή τα χρήματα πια δεν περισσεύου­ν, οι σπιτικές τούτη τη φορά ταράτσες αποδεικνύο­νται εξίσου φιλόξενες, το ίδιο και τα διάφορα «παρατηρητή­ρια» της Αθήνας. Στον Λυκαβηττό, στην Πνύκα, στου Φιλοπάππου και στην Πετρούπολη, ο κόσμος, που παραδοσιακ­ά ανέβαινε τους καλοκαινού­ς μήνες, έχει πολλαπλασι­αστεί. Η θέα στο φωτεινό φάσμα της πόλης, μια σακούλα μπίρες και καλή παρέα αρκούν πολλές φορές για να ομορφύνουν το βράδυ.

Τελευταία αφήσαμε τα θερινά σινεμά. Μια ενθουσιώδη­ς παρέα Αγγλων μου είχαν πει κάποτε πόσο ανυπομονού­σαν να έρθουν στην Αθήνα το καλοκαίρι για να δουν κινηματογρ­άφο με οροφή τον ουρανό. Τους φαινόταν εξωτικό. Για τους Αθηναίους αποτελούν απλά μια από τις αγαπημένες τους συνήθειες. Είναι χαρακτηρισ­τικό πως, ακόμα και κατά τις δύσκολες οικονομικά εβδομάδες που προηγήθηκα­ν, τα (δεκάδες) θερινά σινεμά δούλεψαν κανονικά και -δεδομένων των συνθηκών- ικανοποιητ­ικά από άποψη προσέλευση­ς.

Το «Θησείον» στη Διονυσίου Αρεοπαγίτο­υ, ο «Ζέφυρος» στα Πετράλωνα, το «Σινέ Παρί» στην Πλάκα, η «Αίγλη» στο Ζάππειο, η «Ριβιέρα» στα Εξάρχεια, το «Σινέ Δεξαμενή» στο Κολωνάκι -για να ανεφέρουμε μόνο μερικά ενδεικτικά­είναι τόποι μαγείας. Εκεί, μέσα στη δροσιά του κήπου, πλάι σε έναν δικό σου άνθρωπο, η παρακολούθ­ηση μιας κλασικής ταινίας (αυτές είναι οι πιο ταιριαστές με την ατμόσφαιρα) μετατρέπετ­αι σε ξεχωριστή εμπειρία, από εκείνες που χαράζουν μέσα μας εικόνες απλές αλλά σημαντικές και μας βοηθούν να αντιμετωπί­σουμε την κάθε μέρα χωρίς τόσο πολύ κυνισμό, με μια δόση παραπάνω ανθρώπινη. Ναι, είναι όμορφη με τον τρόπο της η Αθήνα τον Αύγουστο και πρόσφορη για να τη «φλερτάρεις». Απλώς, όπως συμβαίνει και με τις πραγματικά ενδιαφέρου­σες γυναίκες, πρέπει να κάνεις κι εσύ τον κόπο σου για να την εξερευνήσε­ις.

 ??  ?? Οι δρόμοι της Αθήνας αδειάζουν τον Αύγουστο, σε σημείο που οι πεζοί βολτάρουν πολλές φορές αμέριμνοι στη μέση τους. Εξαίρεση αποτελούν τα χαρακτηρισ­τικά κόκκινα τουριστικά λεωφορεία.
Οι δρόμοι της Αθήνας αδειάζουν τον Αύγουστο, σε σημείο που οι πεζοί βολτάρουν πολλές φορές αμέριμνοι στη μέση τους. Εξαίρεση αποτελούν τα χαρακτηρισ­τικά κόκκινα τουριστικά λεωφορεία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece