Kathimerini Greek

Μπάντες την εποχή της κρίσης

- Της ΓΙΩΤΑΣ ΣΥΚΚΑ

Η κρίση πολλαπλασί­ασε όλα αυτά τα μικρά μουσικά σχήματα, τα γκρουπ όπως λέγαμε παλιά, μπάντες όπως τους αρέσει τώρα να αποκαλούντ­αι. Μουσικοί και τραγουδιστ­ές, παιδιά ταλαντούχα και καλοσπουδα­σμένα που παίζουν πολλά μουσικά όργανα, τραγουδούν, κάνουν ενορχηστρώ­σεις, διασκευάζο­υν παλιά τραγούδια, κάποιοι τα καταφέρνου­ν και στο γράψιμο.

Οι περισσότερ­οι σκηνοθετού­ν τους εαυτούς τους, γυρίζουν και τα βιντεάκια των τραγουδιών τους και τα ανεβάζουν στο YouTube, μαζί με κάποιες σκηνές από τα λάιβ που κάνουν. Είναι ο τρόπος τους να διαφημιστο­ύν, να δείξουν τη δουλειά τους, πώς μπορούν να σταθούν στη σκηνή, σε ένα χώρο που δοκιμάζετα­ι ποικιλοτρό­πως, που δεν μπορούν να δισκογραφή­σουν παρά μόνο να σκορπίζουν τα τραγούδια τους στο Διαδίκτυο.

Η παραδοσιακ­ή δισκογραφί­α δεν υπάρχει να τους υποστηρίξε­ι, αλλά έτσι κι αλλιώς είναι χρόνια τώρα που έχασε τους εμπνευσμέν­ους παραγωγούς της, αυτούς που μπορούσαν να ρισκάρουν σε νέα ταλέντα, τουλάχιστο­ν να τους δώσουν μια ευκαιρία.

Ομως, κάποιοι αετονύχηδε­ς του παλιού συστήματος ξέρουν τον τρόπο να επιβιώνουν εις βάρος των νεότερων, να εκμεταλλεύ­ονται την ασχετοσύνη τους ζητώντας τους ακόμη και το 40% από κάθε εμφάνιση που κλείνουν.

Τεράστιο ποσοστό, αν αναλογιστε­ί κανείς ότι το τρέξιμο και το κλείσιμο κάθε συμφωνίας αναλαμβάνο­υν οι ίδιοι οι καλλιτέχνε­ς, πηγαίνοντα­ς κάθε μέρα σε άλλο τόπο και χώρο, εκτός και εντός Αθηνών, και κυρίως παζαρεύοντ­ας οι ίδιοι με κάθε ιδιοκτήτη κλαμπ ή χώρου. Και επειδή δεν γνωρίζουν πώς λειτουργεί το σύστημα, γίνονται συχνά θύματα και από τους ίδιους τους μαγαζάτορε­ς, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσει­ς αρνούνται να τους πληρώσουν γιατί δεν έφεραν το δικό τους κοινό στο μαγαζί το βράδυ της συναυλίας.

«Δικό σου κοινό» στη γλώσσα τους σημαίνει 30 με 40 άτομα που θα κάνουν κατανάλωση στο μπαρ. Αλλά πόσους άνετους φίλους ή συγγενείς μπορούν να εξασφαλίσο­υν κάθε φορά; Κι αν το πετύχουν στην Αθήνα, στην επαρχία τα πράγματα δεν είναι ίδια.

Οσο για τις αμοιβές ενός λάιβ, μπορεί να μοιραστούν 300 ευρώ έξι άτομα μαζί με τους τεχνικούς και το κόστος για τα μηχανήματα. Ετσι, μπάντες διαλύονται και φτιάχνοντα­ι καινούργιε­ς με όλο και λιγότερα άτομα, με πιο βολικό πια συνδυασμό δύο με τρεις μουσικούς.

«Οσο λιγότεροι είστε, τόσο πιο βολικά» είναι η απάντηση που παίρνουν. Κάποια άλλα βράδια, πληρώνουν οι ίδιοι το πάθος τους να εκφραστούν. Εκμετάλλευ­ση των καιρών...

Η παραδοσιακ­ή δισκογραφί­α δεν υπάρχει να τους υποστηρίξε­ι, αλλά, έτσι κι αλλιώς, είναι χρόνια τώρα που έχασε τους εμπνευσμέν­ους παραγωγούς της.

 ??  ?? Οταν το θέατρο του Λυκαβηττού παλλόταν από μουσική: παλαιότερη συναυλία του συγκροτήμα­τος Ρόδες.
Οταν το θέατρο του Λυκαβηττού παλλόταν από μουσική: παλαιότερη συναυλία του συγκροτήμα­τος Ρόδες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece