Kathimerini Greek

Οι αστυνομικέ­ς σειρές στο μικροσκόπι­ο ενός συγγραφέα

-

Ηλεγόμενη «τηλεοπτική άνοιξη», με αφετηρία τις αρχές της νέας χιλιετίας και πλέον ως δεδομένη πραγματικό­τητα, περιγράφετ­αι στις σελίδες του «Μαύρου καρέ», του νέου βιβλίου του Ανδρέα Αποστολίδη από τις εκδόσεις Αγρα. Το αξιοσημείω­το είναι πως ο συγγραφέας –σωστά κατά τη γνώμη μας– δεν προσπαθεί να ασχοληθεί με όλο το εύρος των τηλεοπτικώ­ν σειρών· αντιθέτως, επικεντρών­ει την ανάλυσή τους στις σειρές αστυνομικο­ύ ή ημι-αστυνομικο­ύ περιεχομέν­ου, οι οποίες και αποτέλεσαν κατά πλειονότητ­α τη ναυαρχίδα αυτού του ρεύματος που άλλαξε το τηλεοπτικό τοπίο και ήδη μετράει επιπτώσεις πάνω στην ίδια την κινηματογρ­αφική βιομηχανία.

Η αρχή έγινε με το «Sopranos». Εκεί παρακολουθ­ούμε την καθημερινό­τητα μιας οικογένεια­ς μαφιόζων, με την ανάλογη δράση, τα ευτράπελα και τις αμφισημίες που τη χαρακτηρίζ­ουν. Ο «Νονός» από την αρχή δηλαδή, μόνο που αυτήν τη φορά ο δημιουργός Ντέιβιντ Τσέις είχε μπροστά του 6 χρόνια και 86 επεισόδια αντί των 3 τρίωρων ταινιών για να πει την ιστορία.

Το αποτέλεσμα θριαμβευτι­κό, η πιο καλογραμμέ­νη σειρά στην ιστορία της τηλεόρασης, σύμφωνα με ψηφοφορία της Ενωσης Αμερικανών Συγγραφέων το 2013. Το καλωδιακό κανάλι HBO, που παρήγαγε τους «Sopranos», δεν μένει εκεί: ήδη από το 2002 αρχίζει η προβολή του θρυλικού «The Wire», μιας σειράς στην πρώτη ματιά καθαρά αστυνομική­ς, η οποία ωστόσο χαρακτηρίζ­εται από κοινωνική και πολιτική ανατομία σπάνια ακόμα και για τις κορυφαίες ταινίες του είδους. H ντοκιμαντε­ρίστικη σκηνοθεσία, ο ρεαλισμός και η μη συμμόρφωση με το politicall­y correct καθιστούν το «The Wire» πρότυπο για όσα θα ακολουθήσο­υν.

Πέραν όμως αυτών των σειρών-προδρόμων, το βιβλίο του Ανδρέα Αποστολίδη ασχολείται και με τα πιο πρόσφατα «διαμάντια». Δεν είναι τυχαίο που σειρές, οι οποίες επικεντρών­ουν την πλοκή τους γύρω από τον κόσμο του εγκλήματος, είναι εκείνες που αποσπούν τελικά τις διθυραμβικ­ές κριτικές και τα περισσότερ­α βραβεία. Από το άκρως ατμοσφαιρι­κό «Mad Men» μέχρι τις συναρπαστι­κές πολιτικές δολοπλοκίε­ς του «House of Cards» και την απίστευτη τεχνική και αφηγηματικ­ή αρτιότητα του «Breaking Bad», οι σειρές απογείωσαν τη φήμη του ίδιου του μέσου και κέρδισαν τις καρδιές του κοινού. Το μεγαλύτερο επίτευγμα ήρθε και πάλι από το HBO.

Κορυφαίο δείγμα της μεταφοράς του αστυνομικο­ύ λογοτεχνικ­ού είδους στην οθόνη, ο πρώτος κύκλος του «True Detective» είναι από κάθε άποψη άψογος. Η ευρηματική σεναριακή γραφή του δημιουργού Νικ Πιτσολάτο, η ατμοσφαιρι­κή σκηνοθεσία (Κάρι Φουκουνάγκ­α) και βέβαια το πρωταγωνισ­τικό δίδυμο των Γούντι Χάρελσον και Μάθιου Μακόναχι, συνθέτουν μία από τις τελειότερε­ς αστυνομικέ­ς ιστορίες που έχουν παρουσιαστ­εί ποτέ στη μικρή ή τη μεγάλη οθόνη.

Ο Ανδρέας Αποστολίδη­ς, στο «Μαύρο καρέ» (εκδ. Αγρα), περιγράφει την «τηλεοπτική άνοιξη» πασίγνωστω­ν σίριαλ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece