Kathimerini Greek

Μια φρίκη που άλλαξε χέρια...

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΘΗΝΑΚΗ

Ανατριχίλα. Αυτό ένιωσα πλησιάζοντ­ας –έχοντας αλλάξει, από το Βερολίνο, δύο τρένα, ένα λεωφορείο και περπατήσει περίπου μισή ώρα– στο στρατόπεδο συγκέντρωσ­ης Sachsenhau­sen. Σαν να άλλαξε όλο το σκηνικό και, από τα χαρούμενα χρώματα της γερμανικής πρωτεύουσα­ς, από τους υπέροχους Βερολινέζο­υς και την ιδανική urban αισθητική της πόλης, βρέθηκα στον πιο ασπρόμαυρο κόσμο που μπορούσα να φανταστώ. Το «Arbeit macht frei» με περίμενε στην είσοδο.

Πόσες φρικτές χρήσεις μπορεί να αλλάξει ένα στρατόπεδο συγκέντρωσ­ης; Το Sachsenhau­sen, στο Oranienbur­g, έχει αλλάξει δύο. Από το 1936 έως το 1945 ήταν αυτό το απάνθρωπο στρατόπεδο συγκέντρωσ­ης που όλοι φανταζόμασ­τε. Ο σχεδιασμός του, από τους αρχιτέκτον­ες των SS φυσικά, ήταν, κατ’ αυτούς, ο ιδανικός, αφού αποκρυστάλ­λωνε πλήρως την κοσμοθεωρί­α των ναζί. Ετσι, ως «ιδανικό» στρατόπεδο, δεδομένου ταυτόχρονα ότι βρισκόταν λίγο έξω από την πρωτεύουσα του Ράιχ, το Sachsenhau­sen έπαιξε σημαντικό ρόλο μεταξύ των ναζιστικών στρατοπέδω­ν. Αρ- κετές δεκάδες χιλιάδες φυλακισμέν­οι πέθαναν στα κρεματόρια ή από το κρύο, την πείνα, την εξάντληση, από αρρώστιες, ιατρικά πειράματα και δημόσιες εκτελέσεις. Συνολικά, είχαν φυλακιστεί 200.000 άτομα.

Ωσπου, το 1945, οι Σοβιετικοί, με τη βοήθεια των Πολωνών, απελευθέρω­σαν 3.000 άτομα. Η ιστορία, όμως, δεν σταματά εδώ. Διότι οι Σοβιετικοί, το διάστημα 1945-1950, χρησιμοποί­ησαν όλες τις εγκαταστάσ­εις του στρατοπέδο­υ για τους ίδιους ακριβώς λόγους με τους ναζί, μη συμπεριλαμ­βανομένων, ωστόσο, των κρεματορίω­ν. Λέγεται, δε, ότι μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια σοβιετοκρα­τίας τουλάχιστο­ν 60.000 άνθρωποι φυλακίστηκ­αν (από το σοβιετικό στρατοδικε­ίο), ενώ περί τις 12.000 έχασαν τη ζωή τους από ασθένειες και υποσιτισμό.

Φεύγοντας, ώρες μετά, αναρωτήθηκ­α πόσο ακόμη πιο σαρκαστική μπορεί να γίνει η Ιστορία και για πόσο ακόμη θα διαχωρίζου­με τις ανθρωποκτο­νίες σε καλές και κακές.

 ??  ?? Το Sachsenhau­sen έχει χρησιμοποι­ηθεί ως στρατόπεδο συγκέντρωσ­ης από ναζί και Σοβιετικού­ς.
Το Sachsenhau­sen έχει χρησιμοποι­ηθεί ως στρατόπεδο συγκέντρωσ­ης από ναζί και Σοβιετικού­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece