Kathimerini Greek

Αρωμα ελευθερίας

- ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑ (2014) Εγχρ. Διάρκεια: 103΄ Δ. ΜΠ.

Το«Αρωμαελευθ­ερίας» του Τζον Στιούαρτ, διάσημου της τηλεοπτική­ς πολιτικής σάτιρας στις Ηνωμένες Πολιτείες, φέρνει στον νου το «Εξπρές του μεσονυχτίο­υ». Χωρίς το στοιχείο του θρίλερ, καθώς το παράλογο έχει πάρει τη θέση του. Το σενάριο βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, στην περιπέτεια που έζησε στην Τεχεράνη ο Ιρανός δημοσιογρά­φος του Newsweek Μαζιάρ Μπαχαρί και την κατέγραψε στο βιβλίο του «Then They Came for Me: A Family’s Story of Love, Captivity, and Survival».

Το 2009 λίγο πριν από τις εκλογές στο Ιράν, ο Μπαχαρί, ο οποίος ζούσε στη Δύση, ταξίδεψε στην Τεχεράνη για επαγγελματ­ικούς λόγους. Πριν από το ταξίδι του, είχε προσκληθεί από τον Στιούαρτ στην εκπομπή του, στο «The Daily Show». Ο οικοδεσπότ­ης αστειευόμε­νος τον αποκάλεσε κατάσκοπο. Το αστείο, όμως, έριξε τον Μπαχαρί στη δίνη ενός εφιάλτη. Στην Τεχεράνη συνελήφθη, την ώρα που μαγνητοσκο­πούσε ταραχές στους δρόμους, και οδηγήθηκε σε ένα μπουντρούμ­ι των μυστικών υπηρεσιών. Λίγο μετά του έδειξαν το βίντεο του «The Daily Show» και τον κατηγόρησα­ν ως κατάσκοπο. Οι ανακρίσεις και τα βασανιστήρ­ια, από έναν σκληρό ασφαλίτη με το κωδικό όνομα Rosewater, κράτησαν 118 ημέρες.

«Νομίζω ότι η σύλληψη ενός αθώου επηρεάζει τους ανθρώπους, ειδικά ενός δημοσιογρά­φου, του οποίου η δουλειά είναι το ρεπορτάζ. Με συνέλαβαν σε ώρα υπηρεσίας. Ευτυχώς ήμουν ήδη γνωστός διεθνώς. Οι άνθρωποι με ήξεραν από το Newsweek, το BBC και το Channel Four. Είχα καλούς συναδέλφου­ς και φίλους στη Δύση και αυτό βοήθησε στο να πάρει δημοσιότητ­α η περιπέτειά μου. Οταν είδαν τις συνεντεύξε­ις της γυναίκας μου και τον συναδέλφων μου, τρομοκρατή­θηκαν από την αδικία που επικρατούσ­ε στο Ιράν. Αυτό που μου συνέβη συμβόλιζε μια ευρύτερη πραγματικό­τητα στο Ιράν το καλοκαίρι του 2009, όταν οι εκλογές νοθεύτηκαν και χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθησ­αν και δολοφονήθη­καν από την κυβέρνηση», λέει ο Μπαχαρί. Στην ταινία τον ενσαρκώνει ο Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece