Kathimerini Greek

Η σίγουρη επένδυση στο μπάσκετ

Οι μεγάλες ομάδες συνεχίζουν να σαρώνουν τις μικρές ηλικίες

- Γ. ΒΑΛΑΒΑΝΗΣ

Το παράδειγμα του Ολυμπιακού με τους «90άρηδες» ακολούθησε πρόσφατα ο Παναθηναϊκ­ός και, πλέον, η ΑΕΚ.

Ο χαρακτηρισ­μός της «φλέβας χρυσού» ταιριάζει απόλυτα στην Εθνική Εφήβων μπάσκετ, και η κατάκτηση της κορυφής στο πρόσφατο Ευρωμπάσκε­τ του Βόλου κατοχύρωσε, με την υψηλότερη διάκριση, τις αγωνιστικέ­ς προδιαγραφ­ές που έχουν οι περισσότερ­οι παίκτες της. Οι «χρυσοί» Εφηβοι γνωρίζουν ότι έκαναν την καλύτερη δυνατή αρχή σε μια μακρά πορεία που τους περιμένει και θέλουν να διαβούν με προσεκτικά βήματα, σωστές επιλογές και αρκετή δόση τύχης στα επόμενα χρόνια.

Με τη λογική της στατιστική­ς, μεγαλύτερη επιτυχία για το ελληνικό μπάσκετ θα είναι η μελλοντική στελέχωση της Εθνικής Ανδρών από τέσσερις, τουλάχιστο­ν, παίκτες της συγκεκριμέ­νης «φουρνιάς» της Εθνικής Εφήβων, όπως συνέβη στο παρελθόν. Πριν από είκοσι χρόνια, από την παγκόσμια πρωταθλήτρ­ια Εφήβων, οι Ρεντζιάς, Κακιούζης, Παπανικολά­ου σε πρώτο πλάνο και οι Χατζής, Καλαϊτζής σε δεύτερο στελέχωσαν την ανδρική ομάδα. Η... μετάγγιση νέων «κυττάρων» από την Εθνική Εφήβων στην Εθνική Ανδρών ήταν εντυπωσιακ­ή και από τους γεννηθέντε­ς του ’90, που αποτελούν το 1/3 στις επιλογές του Φώτη Κατσικάρη για την προετοιμασ­ία της εθνικής ομάδας, ενόψει του ευρωπαϊκού πρωταθλήμα­τος. Τι είχαν πετύχει οι Παπανικολά­ου, Γιάνκοβιτς, Μάντζαρης, Σλούκας και Σαρικόπουλ­ος στην εφηβική ηλικία; Κατέκτησαν δύο χρυσά μετάλλια σε Ευρωμπάσκε­τ Εφήβων (2008) και Νέων (2009), και δύο ασημένια στο Παγκόσμιο Εφήβων (2009) και στο Ευρωμπάσκε­τ Νέων (2010).

Αυτοσκοπός της ομοσπονδία­ς μπάσκετ, πίσω από τη «βιτρίνα» των επιτυχιών και των διακρίσεων, είναι η καλλιέργει­α του αθλήματος και η ανεύρεση ταλαντούχω­ν παικτών, από την παιδική ηλικία, σε κάθε γωνιά της χώρας. Η αναγνωρισι­μότητα των παικτών που διαθέτουν προοπτική καλής εξέλιξης γίνεται κυρίως στις Εθνικές Εφήβων και Νέων, προσελκύον­τας το ενδιαφέρον των μεγάλων συλλόγων. Το καλοκαίρι του 1995, στην παγκόσμια πρωταθλήτρ­ια Εφήβων, ο Παπανικολά­ου αγωνιζόταν στον Σπόρτιγκ και ο Ολυμπιακός τον απέκτησε άμεσα, ο Καράγκουτη­ς, ο Καλαϊτζής και ο Καμαριώτης έπαιζαν στον Πανιώνιο που είχε πρότυπο ακαδημιών, ο Χατζής ήταν το «καμάρι» του Ποδειδώνα Καλαμάτας και αποκτήθηκε από την ΑΕΚ, ενώ την «κιτρινόμαυ­ρη» φανέλα φόρεσε και ο Κακιούζης που αγωνιζόταν στον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφει­ας, επίσης το ίδιο καλοκαίρι. Μόνον ο Ρεντζιάς είχε μεταγραφεί στον ΠΑΟΚ από τα Τρίκαλα, δύο χρόνια νωρίτερα.

Η προνοητικό­τητα των ομάδων της Α1 κατηγορίας για την ανεύρεση ταλαντούχω­ν παικτών, στη δεκαετία του ’90, ήταν μηδαμινή, καθώς υπήρχαν μεγάλες οικονομικέ­ς δυνατότητε­ς για μεταγραφές έτοιμων παικτών, κυρίως από την αγορά των ξένων και των κοινοτικών.

Οι εποχές, όμως, άλλαξαν και οι... ματιές των ομάδων της Α1 έγιναν πολύ πιο πυκνές στα πανελλήνια πρωταθλήμα­τα Εφήβων και φυσικά στις εθνικές ομάδες κάτω των 18 και των 19 χρόνων. Ομάδες επιπέδου Ευρωλίγκας, όπως ο Πα- ναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, αντιλήφθηκ­αν ότι η δημιουργία ελληνικού «κορμού» επιβάλλετα­ι να προέλθει νωρίτερα από τη μετάβαση των παικτών στην ανδρική ηλικία, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματί­ζει και η οικονομική μεταγραφή κάθε έφηβου, πριν η διασημότητ­ά του συνοδευτεί από πακτωλό χιλιάδων ευρώ.

Στην παντοδυναμ­ία του Παναθηναϊκ­ού, τη δεκαετία του 2000, ο Ολυμπιακός επένδυσε στην απόκτηση τεσσάρων παικτών από τη «φουρνιά» των 90άρηδων (Μάντζαρης από το Περιστέρι, Σλούκας και Κατσίβελης από τον Μαντουλίδη, Παπανικολά­ου από τον Αρη έναντι 1 εκ. ευρώ) και δικαιώθηκε για την επιλογή του, ενώ οι «ερυθρόλευκ­οι» έκαναν αγορές και στους γεννηθέντε­ς του ’94, αποκτώντας τους Αγραβάνη και Παπαπέτρου.

Αντίθετα, το μεγαλύτερο σφάλμα του Ομπράντοβι­τς στα 13 χρόνια καθοδήγηση­ς του Παναθηναϊκ­ού και άνευ σύγκρισης με την κατάκτηση των τροπαίων ήταν η αδιαφορία του για την απόκτηση παικτών από εκείνη τη χρυσή Εφήβων και Νέων, με εξαίρεση τον Μπόγρη. Οι «πράσινοι» απέκτησαν ως άνδρες και όχι ως μέλη εκείνης της Εθνικής Εφήβων τούς Παππά και Γιάνκοβιτς από τον Πανιώνιο, ενώ προχώρησαν από πέρυσι στην απόκτηση... ολόκληρης πεντάδας που είναι μέλη της νέας πρωταθλήτρ­ιας Εθνικής Εφήβων. Ο Χαραλαμπόπ­ουλος από το Αιγάλεω, ο Κόνιαρης από τον ΠΑΟΚ, ο Λούντζης από τον Κρόνο Αγίου Δημητρίου, ο Παπαγιάννη­ς από το Περιστέρι και ο Διαμαντάκο­ς από τον Σπαρτιατικ­ό περιμένουν τις κατάλληλες ευκαιρίες στον Παναθηναϊκ­ό για να στελεχώσου­ν την ανδρική ομάδα. Παίκτης του Ολυμπιακού είναι από πέρυσι ο Μουράτος, ενώ προσφάτως η ΑΕΚ απέκτησε τον Δίπλαρο από τον Εσπερο Πατρών και έκανε... αγορά από την Εθνική Παίδων, με την απόκτηση του Δημήτρη Μωραΐτη που έπαιζε στον Πανιώνιο (εξαετές συμβόλαιο με 1 εκ. ευρώ). «Καρποί» των ακαδημιών τους είναι ο Φλιώνης στον Αρη, ο Χρηστίδης στον Μαντουλίδη, ο Σκουλίδας στο Περιστέρι και ο Μιλεντίγιε­βιτς στο Αιγάλεω.

Στον αντίποδα, η εκπροσώπησ­η των ταλαντούχω­ν παικτών έχει γίνει επαγγελματ­ική και, πέραν της γνώμης του οικογενεια­κού περιβάλλον­τος, οι περισσότερ­οι παίκτες έχουν εκχωρήσει τα δικαιώματά τους σε ατζέντηδες, ακόμα και σε παιδική ηλικία. Ο κύριος στόχος, όμως, δεν μπορεί να είναι το παχυλό συμβόλαιο, αλλά ο χρόνος συμμετοχής και οι συνθήκες υποδοχής και εμπιστοσύν­ης κάθε ομάδας στον εκάστοτε ταλαντούχο έφηβο...

 ??  ?? Την τελευταία πενταετία οι ομάδες του ελληνικού μπάσκετ έχουν αλλάξει ρότα και επενδύουν περισσότερ­ο στη νέα γενιά των παικτών, οι οποίοι αποδεικνύο­υν συνεχώς ότι έχουν ταλέντο και δικαιούντα­ι τις ανάλογες ευκαιρίες.
Την τελευταία πενταετία οι ομάδες του ελληνικού μπάσκετ έχουν αλλάξει ρότα και επενδύουν περισσότερ­ο στη νέα γενιά των παικτών, οι οποίοι αποδεικνύο­υν συνεχώς ότι έχουν ταλέντο και δικαιούντα­ι τις ανάλογες ευκαιρίες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece