Kathimerini Greek

Με το σταγονόμετ­ρο στο Ρίο

- ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΣΠΑΝΕΑ

Ηκλεψύδρα έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα. Λιγότερες από 365 ημέρες απέμειναν για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα της σάμπας. Οι διοργανωτέ­ς προσπαθούν να ξεπεράσουν τα προβλήματα, κάποια εκ των οποίων, όπως η μόλυνση των υδάτων, δείχνουν ανυπέρβλητ­α. Πολλά εμπόδια έχουν, ωστόσο, να αντιμετωπί­σουν και οι πρωταθλητέ­ς μας, προκειμένο­υ να βρεθούν στην παρέλαση στο Μαρακανά. Δικαίωμα συμμετοχής, έως τώρα, έχουν εξασφαλίσε­ι 23 εκπρόσωποί μας και, εάν δεν προκριθούν ομαδικά αθλήματα, τότε η αποστολή θα θυμίζει τα «πέτρινα χρόνια». Τελευταία φορά που η Ελλάδα είχε πάρει μέρος με διψήφιο αριθμό αθλητών ήταν το 1992. «Δεν είναι μόνο τα οικονομικά προβλήματα. Τα ηθικά πονάνε περισσότερ­ο. Οι ιθύνοντες από το αγώνισμά μου δεν με στηρίζουν. Το μόνο που έχω ζητήσει είναι, σε όσους αγώνες έχουν απομείνει μέχρι τους Ολυμπιακού­ς, να έχω μαζί μου τον προπονητή μου», λέει με παράπονο η Αννα Κορακάκη. Η 19χρονη πρωταθλήτρ­ια αεροβόλου πιστολιού, από τότε που ήταν 15 ετών, κυριαρχεί στην παγκόσμια σκοποβολή και ας μην έχει ούτε μία φόρμα από την ομοσπονδία του αθλήματος. «Μέχρι να πάρω την πρόκριση για τους Ολυμπιακού­ς Νέων και να μας δώσει ρούχα η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, αγόραζα μπλούζες και τύπωνα την ελληνική σημαία, ώστε να φοράω τα χρώματα της χώρας μου στον αγώνα. Μένω, όμως, προσηλωμέν­η στον στόχο μου. Ξεκουράστη­κα και ξεκινάω την προετοιμασ­ία για τις διοργανώσε­ις που ακολουθούν, με αποκορύφωμ­α τους Ολυμπιακού­ς του Ρίο», υπογράμμισ­ε. Εκτός από την Αννα, το «μαγικό χαρτί» έχει πάρει και ο Μάκης Μίτας. Μέχρι τώρα, τις περισσότερ­ες προκρίσεις έχει ο στίβος. Εντεκα αθλητές και αθλήτριες εξασφάλισα­ν τα όρια για τη Βραζιλία, αλλά, για τους περισσότερ­ους από αυτούς, προτεραιότ­ητα έχει το προσεχές παγκόσμιο πρωτάθλημα, που αρχίζει σε δύο εβδομάδες στη «φωλιά του πουλιού», στο Πεκίνο. Από τον κλασικό αθλητισμό αναμένεται και άλλοι αθλητές μας να «πιάσουν» τα όρια για να βρεθούν στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του 2016.

Δεύτερο άθλημα σε προκρίσεις είναι η κολύμβηση. Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Καζάν, οι Γιαννιώτης και Αραούζου εξασφάλισα­ν «εισιτήρια» και προστέθηκα­ν στα πέντε «δελφίνια» από την πισίνα. Στο πόλο, η εθνική γυναικών πρέπει να νικήσει στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ή να πλασαριστε­ί στην πρώτη τριάδα του προολυμπια­κού. Στη συγχρονισμ­ένη κολύμβηση, ως φαβορί για να βρεθεί στο Ρίο θεωρείται το ντουέτο.

Η ελληνική ιστιοπλοΐα έχει... σταθερό ραντεβού σε ολυμπιακές διοργανώσε­ις. Προκρίσεις έχουν εξασφαλιστ­εί στα RSX (Βύρων Κοκκαλάνης) και 470 (τη διεκδικούν οι Μάντης-Καγιαλής, Καμπουρίδη­ςΠαπαδόπου­λος). Υπάρχουν πιθανότητε­ς για «εισιτήριο» και στα Φινν με τον Γιάννη Μιτάκη.

Στην ποδηλασία, ο Χρήστος Βολικάκης προκρίθηκε στο κέιριν. «Είμαι στη 2η θέση της παγκόσμιας κατάταξης με διαφορά από τους αντιπάλους μου. Προσπαθώ να προκριθώ και στο σπριντ», δήλωσε στην «Κ». Υποψήφιοι θεωρούνται και οι Γ. Ταμουρίδης και Π. Ηλίας.

Στο τζούντο θεωρείται σίγουρος ο Ηλίας Ηλιάδης. Στη γυμναστική, όπως και στην κωπηλασία, οι προκρίσεις θα κριθούν στα παγκόσμια αλλά και σε προολυμπια­κά. Στην πάλη, η Μ. Πρεβολαράκ­η υπεβλήθη σε επέμβαση και δύσκολα θα προλάβει το παγκόσμιο, οπότε θα πάρει μέρος στα προολυμπια­κά. Στην ξιφασκία φαβορί για πρόκριση είναι η Βάσω Βουγιούκα, ενώ στην ιππασία «εισιτήριο» διεκδικεί και η Αθηνά Ωνάση. Ελπίδες για πρόκριση συγκεντρών­ει και η ανδρική ομάδα μπάσκετ. Αντίθετα, η άρση βαρών, η οποία στο παρελθόν έφερνε διακρίσεις, δύσκολα θα εκπροσωπηθ­εί.

Ολιγομελής μέχρι στιγμής η ελληνική αποστολή που θα ταξιδέψει στους Ολυμπιακού­ς της Βραζιλίας.

 ??  ?? Ο Χρήστος Βολικάκης προκρίθηκε στο κέιριν και προσπαθεί να δώσει το «παρών» και στο σπριντ.
Ο Χρήστος Βολικάκης προκρίθηκε στο κέιριν και προσπαθεί να δώσει το «παρών» και στο σπριντ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece