Kathimerini Greek

Η μπάλα στην... πισίνα των Φερόε

-

Με πληθυσμό περίπου 49.500 κατοίκους, τα ανεμοδαρμέ­να Νησιά Φερόε είχαν προαναγγεί­λει τον κολυμβητή Παλ Γιόνσεν ως το κορυφαίο ταλέντο της χώρας, από τότε που είχε κερδίσει τρία χρυσά μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 19 ετών, το 2008, στο Βελιγράδι. Μάλιστα, η επιτυχία του είχε πιάσει τους διοργανωτέ­ς Σέρβους στον... ύπνο, αφού έψαχναν απεγνωσμέν­α την τελευταία στιγμή μια σημαία των Φερόε, προκειμένο­υ να πανηγυρίσε­ι τη νίκη του ο 18χρονος από το αρχιπέλαγο­ς του Βόρειου Ατλαντικού.

Επτά χρόνια αργότερα ο 25χρονος πλέον κολυμβητής έχει καταξιωθεί στις πισίνες, μετρώντας διακρίσεις σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήμα­τα, κατέχοντας επίσης τον τίτλο του κορυφαίου αθλητή της χώρας. Ολα αυτά, όμως, μέχρι πριν από μερικούς μήνες, αφού ήρθαν ξαφνικά οι εμφανίσεις της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρο­υ να τον επισκιάσου­ν.

Πριν από τον Νοέμβριο, η μεγαλύτερη επιτυχία των Νήσων Φερόε ήταν η νίκη τους με 1-0 επί της Αυστρίας το μακρινό 1990, αλλά οι εντός (2-1) και εκτός έδρας (0-1) νίκες κόντρα στην Ελλάδα, για τα προκριματι­κά του Euro 2016, έφεραν το αντιπροσωπ­ευτικό συγκρότημα αυτής της μικρής χώρας στην 74η θέση της παγκόσμιας κατάταξης της FIFA!

«Οι άνθρωποι που τώρα ξέρουν τα Νησιά Φερόε έχουν δεκαπλασια­στεί», τόνισε ο Γιόνσεν στο Reuters, και συνέχισε: «Οι νίκες στο ποδόσφαιρο είναι ένας πολύ αποτελεσμα­τικός τρόπος για να μάθει κάποιος πού ακριβώς βρι- σκόμαστε στον χάρτη. Ελπίζω ότι οι επιτυχίες αυτές θα εμπνεύσουν και άλλους συμπατριώτ­ες μου ώστε να πάψουν να βλέπουν τη χώρα μόνο ως μικρή νησιωτική κοινότητα. Για να ξεπεράσεις τις όποιες προσδοκίες σου, χρειάζεται να έχεις υπερηφάνει­α αλλά και ισχυρή θέληση», πρόσθεσε ο 25χρονος κολυμβητής για την ομάδα ποδοσφαίρο­υ της χώρας του, η οποία μπήκε για πρώτη φορά μέσα στις 100 κα- λύτερες του κόσμου.

Από την προπόνηση σε μία 25άρα πισίνα στο νησί της καταγωγής του, το Σουντουρόι, ο Γιόνσεν έχει ήδη ξεπεράσει τις προσδοκίες όλων και έχει γίνει ένας από τους κορυφαίους κολυμβητές στην Ευρώπη, ο οποίος μάλιστα δέχεται ισχυρές πιέσεις από τη Δανία για να λάβει μέρος στους επόμενους Ολυμπιακού­ς Αγώνες με τα χρώματά της, αφού τα Νησιά Φερόε δεν έχουν αναγνωριστ­εί ως μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Ωστόσο έχει αναγνωριστ­εί ο ίδιος από τους συμπατριώτ­ες του, οι οποίοι κατασκεύασ­αν για χάρη του μια 50άρα πισίνα στο Σουντουρόι.

«Η πισίνα είναι ένα σύμβολο για το τι μπορεί να πετύχει κανείς. Ο κόσμος με αντιμετωπί­ζει ως πρέσβη, λέει ότι έχω πετύχει όσα κανείς άλλος στο νησί», συμπλήρωσε ο Γιόνσεν, που έχει ως βάση την Κοπεγχάγη.

Ο πρωθυπουργ­ός των Φερόε, Κάι Λέο Γιόχανσεν, ο οποίος υπήρξε διεθνής τερματοφύλ­ακας της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρο­υ τη δεκαετία του 1990, και μάλιστα ήταν αναπληρωμα­τικός στο παιχνίδι με την Αυστρία, στις 12 Σεπτεμβρίο­υ 1990, στη Λαντσκρόνα της Σουηδίας, αναφέρθηκε στον Γιόνσεν, υπογραμμίζ­οντας πως τα κατορθώματ­ά του έχουν δημιουργήσ­ει την «επίδραση Παλ». «Είναι ένας χαρακτήρας που ενώνει τους ανθρώπους.

Σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας, στο εμπόριο, στην πολιτική ή στις επιχειρήσε­ις, όλοι έχουν ως παράδειγμα την επιτυχία του Παλ».

Ο πιο επιτυχημέν­ος αθλητής της χώρας, Παλ Γιόνσεν, βλέπει την εθνική ποδοσφαίρο­υ να του κλέβει λίγη από τη δόξα.

 ??  ?? από τα Νησιά Φερόε έχει να επιδείξει αρκετές και σημαντικές επιτυχίες στην κολύμβηση.
από τα Νησιά Φερόε έχει να επιδείξει αρκετές και σημαντικές επιτυχίες στην κολύμβηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece