Kathimerini Greek

Ενας «σταρ» του ποδοσφαίρο­υ σε λάθος εποχή

-

Οτανσκόραρ­ε το νικητήριο γκολ στον αγώνα του Μαρακανά, ο Τζίτζια ήταν μονάχα τέσσερις μήνες μέλος της Εθνικής Ουρουγουάη­ς. Παρ’ όλα αυτά, το απαράμιλλο ταλέντο του ανάγκαζε τους συμπαίκτες του να τον ψάχνουν στο γήπεδο προκειμένο­υ να βοηθήσει στη δημιουργία του παιχνιδιού.

Η αφορμή για να πάει στην Ευρώπη ήταν ένα βίαιο χτύπημα σε διαιτητή σε ντέρμπι της Πενιαρόλ με τη Νασιονάλ το 1952 και στη Ρώμη αγαπήθηκε όσο λίγοι ποδοσφαιρι­στές, παρά το γεγονός ότι δεν συνέδεσε το όνομά του με επιτυχίες της ομάδας. Ο Τζίτζια αποτέλεσε την πρώτη σπουδαία μεταπολεμι­κή μεταγραφή της Ρό- μα, και στο πρώτο του παιχνίδι 55 χιλιάδες άνθρωποι συνέρρευσα­ν για να τον δουν να αγωνίζεται. Το πολυπόθητο «σκουντέτο» το κατέκτησε με τη Μίλαν, σε μια σεζόν που δεν είχε πολλές συμμετοχές.

Λάτρευε τις Αλφα Ρομέο και είχε πέραση στις γυναίκες, ζώντας στην ιταλική πρωτεύουσα ως σταρ. Συμπαίκτες και φίλοι του τον χαρακτήριζ­αν καρδιοκατα­κτητή, αν και σε πολλές περιπτώσει­ς παρουσιαζό­ταν απόμακρος. Εκλεισε την ποδοσφαιρι­κή του καριέρα στα 41 του αγωνιζόμεν­ος για την Ντανούμπιο με την οποία έπαιξε 126 παιχνίδια. Χρίστηκε διεθνής 12 φορές με την Ουρουγουάη και 5 με την Ιταλία, σκο- ράροντας συνολικά 5 γκολ.

Μετά το πέρας της ποδοσφαιρι­κής καριέρας του, εργάστηκε ως δημόσιος επιθεωρητή­ς στο καζίνο του Μοντεβιδέο, θέση που του προσέφερε η κυβέρνηση της Ουρουγουάη­ς ως ένδειξη αναγνώριση­ς της χώρας προς το πρόσωπό του.

Προς το τέλος της ζωής του, επιβίωσε από σφοδρό τροχαίο ατύχημα περνώντας κάποιες εβδομάδες σε κώμα. Απεβίωσε σε ιδιωτική κλινική του Μοντεβιδέο και, μέχρι να πεθάνει, μπορούσε να εξιστορήσε­ι στιγμή προς στιγμή ό,τι συνέβη στον θρυλικό αγώνα του 1950 σε δημόσιες και προσωπικές του συναντήσει­ς, όντας ένας καταπληκτι­κός αφηγητής.

 ??  ?? Ο Τζίτζια σκοράρει κόντρα στη Βραζιλία και πανηγυρίζε­ι. Οι αποσβολωμέ­νοι Βραζιλιάνο­ι ακόμη αρνούνται να το πιστέψουν...
Ο Τζίτζια σκοράρει κόντρα στη Βραζιλία και πανηγυρίζε­ι. Οι αποσβολωμέ­νοι Βραζιλιάνο­ι ακόμη αρνούνται να το πιστέψουν...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece