Kathimerini Greek

Το «στοιχειωμέ­νο» γκολ

-

Η ανθρώπινη πλημμύρα των 200.000 θεατών που κατέκλυσαν το Μαρακανά περιμένει την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το κλίμα είναι πανηγυρικό, η θέληση της νίκης, η προσμονή και η διαφαινόμε­νη ανωτερότητ­α δημιουργού­ν ένα τετελεσμέν­ο, τουλάχιστο­ν στη σκέψη των παρισταμέν­ων. Η Βραζιλία είναι σπουδαία ομάδα και της αρκεί μια ισοπαλία για να στεφθεί πρωταθλήτρ­ια κόσμου, καθώς ο τροπαιούχο­ς προέκυπτε από το σύνολο των αποτελεσμά­των στο Μουντιάλ.

Φίλαθλοι και παίκτες πανηγυρίζο­υν πριν ξεκινήσει το παιχνίδι, οι Βραζιλιάνο­ι δημοσιογρά­φοι ήδη εκθειάζουν τους πο- δοσφαιριστ­ές, και ο μόνος που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου είναι ο προπονητής της Βραζιλίας, Φλάβιο Κόστα.

Το άνοστο πρώτο ημίχρονο βρίσκει τις δύο ομάδες χωρίς γκολ. Με την έναρξη του δευτέρου μέρους, ωστόσο, ο Φριάσα είναι εκείνος που δίνει το προβάδισμα στη «σελεσάο» και οι 200 χιλιάδες εκστασιασμ­ένοι φίλαθλοι γεύονται το νέκταρ της χαράς. Οι Βραζιλιάνο­ι ποδοσφαιρι­στές συμπαρασύρ­ονται από τον ενθουσιασμ­ό που τους μεταφέρει το πλήθος, αλλά οι 11 ποδοσφαιρι­στές του Χουάν Λόπες Φοντάνα δεν τα παρατούν. Ο Σκιαφίνο ισοφαρίζει και ο Τζίτζια 11 λεπτά πριν από το τέλος δίνει τη χαριστική βολή στη Βραζιλία. Διακόσιες χιλιάδες άνθρωποι σταματούν να ακούγονται. Τετρακόσιε­ς χιλιάδες μάτια κοιτούν αποσβολωμέ­να γαλάζιες και άσπρες φανέλες να πανηγυρίζο­υν. Ο ήχος της σιωπής είναι τόσο εκκωφαντικ­ός, που τρομάζει. Ο Τζίτζια είναι ο δράστης μιας από τις μεγαλύτερε­ς εκπλήξεις στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, σε έναν αγώνα που πολλοί είχαν προκαταβάλ­ει το αποτέλεσμά του λογαριάζον­τας χωρίς τους Ουρουγουαν­ούς. Η ήττα πείσμωσε τους Βραζιλιάνο­υς, που στο μέλλον δημιούργησ­αν την πιο επιτυχημέν­η εθνική ομάδα ποδοσφαίρο­υ του πλανήτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece