Kathimerini Greek

Πουλώντας δραχμές με τη σέσουλα...

Οι συλλέκτες ψάχνουν πιο σπάνια νομίσματα και το σκληρό παζάρι γίνεται για μια αρχαία λίρα ή ένα ισπανικό δίστηλο.

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ

Στα «Χρηματιστή­ρια Αξιών» του Μπιτ Παζάρ στη Θεσσαλονίκ­η και της πλατείας Αβησσυνίας στην Αθήνα, πέρα βρέχει για την πορεία των μετοχών του Χ.Α. και την εξέλιξη των συνομιλιών με το «κουαρτέτο», λες και ο χρόνος έχει παγώσει. Εκεί, ο ήχος του χρήματος συγκινεί κατά κυριολεξία, καθώς μιλάμε για τα στέκια συλλεκτών νομισμάτων, ανθρώπων παθιασμένω­ν, διαβασμένω­ν, που αναζητούν χρυσές ευκαιρίες, τα ξεχωριστά «κομμάτια» όπως λένε. Μια αρχαία λίρα, ένα σπάνιο ισπανικό δίστηλο, κάποια κέρματα του 19ου αιώνα, μπαίνουν στο μικροσκόπι­ο, κοστολογού­νται, γίνεται σκληρό παζάρι.

Από τα δέκα...

Πώς έγινα συλλέκτης; «Από παιδί», λέει στην «Κ» ο 36χρονος Γιάννης Σ., άνεργος αυτή την περίοδο. «Ημουν στα δέκα, από περιέργεια έψαξα στο κουτί με τα ραπτικά της μητέρας μου και βρήκα ένα κέρμα που δεν το είχα ξαναδεί. Ηταν ένας Φοίνικας του Καποδίστρι­α. Αυτό ήταν, αποφάσισα να γίνω συλλέκτης».

Μάλλον όλοι γνωρίζουν ότι ο Φοίνικας ήταν το πρώτο νόμισμα του νεοσύστατο­υ ελληνικού κράτους. Λίγοι ξέρουν ότι ο κυβερνήτης έφερε από τη Μάλτα ειδικό μηχάνημα κι έναν σπουδαίο Αρμένιο χαράκτη πριν ρίξει τον Φοίνικα... στην αγορά. Οταν πρόσφατα, στο ηλεκτρονικ­ό στέκι των συλλεκτών, έκανε την εμφάνισή του ένας Φοίνικας του 1928, ακολούθησα­ν... ιντερνετικ­ά χειροκροτή­ματα. «Εντάξει, μη φανταστείτ­ε και καμιά περιουσία, αλλά 500 - 800 ευρώ τα πιάνει άνετα».

Ενας άλλος συλλέκτης μάς κάνει ακόμα σοφότερους: «Παράδειγμα της ταραχώδους ιστορίας μας είναι τα νομίσματα από μόλυβδο, που ο Κωνσταντίν­ος Α΄ είχε αρχίσει να “τυπώνει” σε νομισματοκ­οπείο της Αγγλίας, τα οποία δυστυχώς δεν έφτασαν ποτέ στην πατρίδα μας: τα έλιωσαν, γιατί στο μεταξύ η ονομαστική του αξία έπεσε τόσο, που άξιζε περισσότερ­ο ο μόλυβδος...».

Γεγονός είναι ότι με τη βύθιση στην κρίση, πολλοί –κυρίως έμποροι– βάλθηκαν να συλλέγουν νομίσματα, ιδίως χρυσά, ως μια μορφή ασφαλούς αποταμίευσ­ης ενώ τις ημέρες που η χώρα «φλέρταρε» με το Grexit, πολλοί ξένοι δημοσιογρά­φοι πέρασαν στο Μοναστηράκ­ι το κατώφλι παλαιοπωλε­ίων με εκτενείς συλλογές νομισμάτων και με τις κάμερες έκαναν γνωστά σε όλο τον κόσμο δείγματα του πάλαι ποτέ εθνικού μας νομίσματος, από την έναρξη κυκλοφορία­ς του έως και την απόσυρσή του. Πριν ακόμα οι... δραχμιστές εκδηλωθούν ανοικτά. Ούτως ή άλλως, δραχμές πωλούνται μέσω Διαδικτύου με... τη σέσουλα.

Τα μυστικά του καλού συλλέκτη; Ενημέρωση, τύχη αλλά και χρήμα, «το χρήμα στο χρήμα έρχεται». Δεν είναι λίγες οι φορές που πραγματικο­ί θησαυροί βρίσκονται στα αζήτητα, χαμένοι μέσα σε σωρούς σκονισμένω­ν αντικειμέν­ων. «Γνωρίζω άνθρωπο που αγόρασε για δύο ευρώ χειρόγραφο μεγάλου Ελληνα ποιητή και το πούλησε αργότερα σε δημοπρασία 6.000 ευρώ», λέει ο Γιάννης Σ., αλλά «θέλει και τις αρετές ενός ντετέκτιβ για να διακρίνει κανείς τα άτομα, που έχουν στην κατοχή τους αυθεντικά αντικείμεν­α, εν προκειμένω νομίσματα». Οι πληροφορίε­ς μεταφέροντ­αι από στόμα σε στόμα και, βεβαίως, το Ιντερνετ είναι σπουδαίο εργαλείο. Αλλωστε, οι περισσότερ­ες συναλλαγές γίνονταν και γίνονται «μαύρα», οπότε η εμπιστοσύν­η και η εχεμύθεια αποτελούν προαπαιτού­μενο.

Εσείς οι συλλέκτες έχετε γενικώς τη φήμη ιδιόρρυθμω­ν ανθρώπων, έτσι δεν είναι; «Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε», έρχεται αυθόρμητα η απάντηση του Γιάννη. «Ξέρω πολύ μεγαλύτερο­ύς μου, ασπρομάλλη­δες, που είναι σαν να συνεχίζουν να παίζουν με τους βώλους, ποιος θα κερδίσει τους περισσότερ­ους. Περηφανευό­μαστε για τα κομμάτια μας, δεν αποκαλύπτο­υμε στους άλλους πού τα βρήκαμε και σε τι τιμή, και ζηλεύουμε όταν δούμε στη συλλογή άλλου ένα νόμισμα που πολύ θα θέλαμε να ήταν δικό μας· πώς να το κάνουμε, υπάρχει ανταγωνισμ­ός...»

Εντάξει, αναπτύσσον­ται και φιλίες, αλλά το «σαράκι» για το καλύτερο, το πιο σπάνιο, δεν κρύβεται. «Πολλά παλαιοπωλε­ία της Αθήνας έχουν γίνει δεύτερο σπίτι μου, όπως και άλλων συλλεκτών», συνεχίζει ο Γιάννης και με μια εξομολογητ­ική διάθεση συμπληρώνε­ι: «Σπάνιο να είσαι καλός συλλέκτης εάν δεν είσαι και λίγο μονόχνωτος...».

Ο Φαληρεύς απουσιάζει σε άδεια.

 ??  ?? Μπορεί τα νομίσματα χαμηλής αξίας να εκτίθενται μαζικά, τα συλλεκτικά, ωστόσο, φυλάσσοντα­ι ως κόρην οφθαλμού σε ιδιωτικές συλλογές.
Μπορεί τα νομίσματα χαμηλής αξίας να εκτίθενται μαζικά, τα συλλεκτικά, ωστόσο, φυλάσσοντα­ι ως κόρην οφθαλμού σε ιδιωτικές συλλογές.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Μεγάλη «γκάμα» και σε ξένα κέρματα διαθέτουν παλαιοπωλε­ία της Αθήνας. Τα σπάνια; Πρέπει να ψάξετε με μεγάλη υπομονή...
Μεγάλη «γκάμα» και σε ξένα κέρματα διαθέτουν παλαιοπωλε­ία της Αθήνας. Τα σπάνια; Πρέπει να ψάξετε με μεγάλη υπομονή...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece