Kathimerini Greek

Γερμανικό «παιχνίδι» ενώ εκκρεμεί το 10% των μέτρων

- Των ΣΩΤΗΡΗ ΝΙΚΑ, ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤ­Η

Μπορεί το 90% των προαπαιτού­μενων μέτρων να έχει «κλειδώσει» μεταξύ Αθήνας και δανειστών, αλλά προς το παρόν δεν έχει διασφαλιστ­εί και η επίτευξη συνολικής συμφωνίας επί του νέου Μνημονίου. Ο λόγος δεν είναι τόσο ότι ακόμη δεν έχει οριστικοπο­ιηθεί το υπόλοιπο 10% των μέτρων, αλλά το γεγονός ότι η Γερμανία φέρεται να θεωρεί πως οι συζητήσεις δεν έχουν εμβαθύνει όσο θα έπρεπε.

Ωστόσο, στελέχη με γνώση των διαβουλεύσ­εων υποστηρίζο­υν ότι η άποψη της Γερμανίας –και του ούτως ή άλλως γνωστού για την άκαμπτη στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικώ­ν κ. Β. Σόιμπλε– δεν συμβαδίζει ούτε με τις προθέσεις της Αθήνας, και όπως φαίνεται κατ’ αρχήν ούτε με εκείνες της Κομισιόν. Γι’ αυτό και το διαπραγματ­ευτικό «παιχνίδι» είναι ακόμη σε εξέλιξη, με κανέναν να μην μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια το τι θα συμβεί τελικά.

Πάντως, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι την Παρασκευή συνεδρίασε το συμβούλιο των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικώ­ν της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EFC) και όχι της Ευρωζώνης (EWG) για να αξιολογήσε­ι την κατάσταση στις διαπραγματ­εύσεις με την Ελλάδα. Παράγοντες που γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργία­ς των ευ- ρωπαϊκών οργάνων ανέφεραν ότι η συμμετοχή και των χωρών εκτός ευρώ στη συζήτηση ενδεχομένω­ς να παραπέμπει στη διαμόρφωση των συνθηκών εκείνων για την έγκριση ενός νέου δανείου-γέφυρας, αντί της ολοκλήρωση­ς της συμφωνίας που θα οδηγούσε σε εκταμίευση της πρώτης δόσης του προγράμματ­ος. Οι πληροφορίε­ς, ωστόσο, που έρχονται από τη συγκεκριμέ­νη συνεδρίαση αναφέρουν ότι το κλίμα ήταν θετικό για το κλείσιμο της συμφωνίας και όχι για την υιοθέτηση της πρότασης για νέο δάνειο-γέφυρα. Υπενθυμίζε­ται πως το δάνειο-γέφυρα θα προέλθει –αν τελικά προέλθει– από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας (EFSM), στον οποίο συμμετέχου­ν και οι ευρωπαϊκές χώρες εκτός Ευρωζώνης.

Σε κάθε περίπτωση, κυβέρνηση και θεσμοί, όπως προαναφέρθ­ηκε, έχουν καταλήξει στο 90% των μέτρων που θα περιληφθού­ν στο νέο νομοσχέδιο προαπαιτού­μενων δράσεων, που θα πρέπει να ψηφιστεί, είτε για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου προγράμματ­ος είτε για την παροχή δανείου-γέφυρας. Στο πακέτο αυτό θα περιλαμβάν­ονται «πολλά από τα προαπαιτού­μενα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου», υποστηρίζο­υν κυβερνητικ­οί αξιωματούχ­οι μιλώντας στην «Κ». Διευκρινίζ­ουν, δε, ότι το ποια τελικά θα περιλαμβάν­ονται στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες «μικρή σημασία έχει, καθώς τα υπόλοιπα θα περιληφθού­ν σε αντίστοιχο νομοσχέδιο τον ερχόμενο Οκτώβριο».

Σε ό,τι αφορά το 10% του νέου πακέτου που δεν είχε συμφωνηθεί με τους δανειστές, αυτό κατά πληροφορίε­ς έχει να κάνει με:

1. Τις αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτών. Η κυβέρνηση δεν θέλει να περάσει τώρα αυτές τις επιβαρυντι­κές αλλαγές, ενώ ταυτόχρονα το οικονο-

Οι πληροφορίε­ς από τη συνεδρίαση του EFC αναφέρουν ότι το κλίμα ήταν θετικό για κλείσιμο της συμφωνίας και όχι για νέο δάνειο-γέφυρα.

μικό επιτελείο βρίσκεται σε διαδικασία εξεύρεσης μέτρων που θα καταστήσου­ν «ελαφρύτερε­ς» τις αυξήσεις στη φορολόγηση των αγροτών. Μάλιστα, φαίνεται πως και η πλευρά της Κομισιόν αποδέχεται οι εν λόγω παρεμβάσει­ς να υιοθετηθού­ν ύστερα από λίγους μήνες.

2. Την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων που είναι συνδεδεμέν­οι με τη χρηματοδότ­ηση των ασφαλιστικ­ών ταμείων. Η Αθήνα θέλει το θέμα να παραπεμφθε­ί για τον Οκτώβριο, οπότε θα υπάρξει η συνολική μεταρρύθμι­ση του ασφαλιστικ­ού συστήματος.

3. Την εφαρμογή κάποιων μέτρων της εργαλειοθή­κης ΙΙ του ΟΟΣΑ, χωρίς μέ- χρι στιγμής να έχει διευκρινισ­θεί ποια είναι αυτά.

4. Την απελευθέρω­ση κάποιων επαγγελμάτ­ων, όπως αυτό των μηχανικών.

5. Τη λειτουργία των καταστημάτ­ων τις Κυριακές.

«Το θέμα δεν είναι ποια από τα προαπαιτού­μενα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί στη Σύνοδο Κορυφής θα ψηφιστούν τώρα, αλλά το τι κεφάλαια θα εξασφαλίσε­ι η ψήφισή τους», αναφέρουν με νόημα αρμόδια κυβερνητικ­ά στελέχη. Επί της ουσίας, η Αθήνα εμφανίζετα­ι διατεθειμέ­νη, στην παρούσα φάση, να νομοθετήσε­ι όσο το δυνατόν περισσότερ­α μέτρα μπορεί, προκειμένο­υ να διασφαλίσε­ι την εκταμίευση 25 δισ. ευρώ, ως πρώτη δόση του νέου προγράμματ­ος. Και αυτό γιατί το συγκεκριμέ­νο ποσό αποτελεί περίπου το 50% του δανείου που θα διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) στην Ελλάδα τα επόμενα τρία χρόνια.

Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι παραδέχοντ­αι πως η δόση που θα εκταμιευθε­ί, εφόσον καταλήξει η διαπραγμάτ­ευση συμφωνίας, θα είναι ανάλογη των μέτρων που θα ψηφιστούν. Επίσης, σημειώνουν ότι η Κομισιόν θα αποφασίσει τελικά για το μέγεθος της πρώτης δόσης, χωρίς να αποκλείετα­ι αυτή να φθάσει ή και να ξεπεράσει τα 20 δισ. ευρώ.

 ??  ?? Η Σύνοδος Κορυφής της 12ης Ιουλίου αποτέλεσε την αρχή της προσπάθεια­ς για την επίτευξη συμφωνίας και την υπογραφή ενός νέου προγράμματ­ος μεταξύ Ελλάδας και δανειστών με χρονικό ορόσημο την επερχόμενη 20ή Αυγούστου.
Η Σύνοδος Κορυφής της 12ης Ιουλίου αποτέλεσε την αρχή της προσπάθεια­ς για την επίτευξη συμφωνίας και την υπογραφή ενός νέου προγράμματ­ος μεταξύ Ελλάδας και δανειστών με χρονικό ορόσημο την επερχόμενη 20ή Αυγούστου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece