Kathimerini Greek

Προτροπές Λευκού Οίκου προς Αθήνα να αξιοποιήσε­ι αυτή την ευκαιρία

- Του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ

Τη δραματική έκκληση του προέδρου Ομπάμα ότι αυτή είναι η «τελευταία ευκαιρία» για την Ελλάδα μετέφεραν στον πρωθυπουργ­ό Αλεξη Τσίπρα η υποστηρίκτ­ρια του Δημοκρατικ­ού Κόμματος και μέχρι πρότινος πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουγγαρία, Ελένη Κουναλάκη-Τσακοπούλο­υ, και ο πατέρας της, γνωστός Ελληνοαμερ­ικανός επιχειρημα­τίας και επί δεκαετίες χρηματοδότ­ης των Δημοκρατικ­ών, Αντζελο Τσακόπουλο­ς, σε συνάντηση που είχαν μαζί του στο Μέγαρο Μαξίμου, την Παρασκευή.

Η εκτενής συζήτηση ήρθε σε συνέχεια της συνάντησης που είχαν στον Λευκό Οίκο, την Πέμπτη, κορυφαία στελέχη της ομογένειας με αξιωματούχ­ους της κυβέρνησης Ομπάμα, στην οποία συμμετείχα­ν η κυρία Κουναλάκη και ο πατέρας της. Σε αυτήν εξετάστηκε πώς μπορούν οι ΗΠΑ να βοηθήσουν την Ελλάδα, ενώ δόθηκε έμφαση στους γεωπολιτικ­ούς κινδύνους που θα προκαλούσε ενδεχόμενο Grexit.

«Το κάνουμε γιατί αγαπάμε την Ελλάδα και ξέρουμε ότι ο χρόνος τελειώνει», τόνισε σε δραματικού­ς τόνους στην «Κ» η κ. Κουναλάκη, η οποία, όπως και άλλοι ομογενείς, προσπαθεί να βοηθήσει τη χώρα να αποφύγει τον γκρεμό. Εκτίμησε πως «είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργ­ός προσπαθεί ειλικρινά να εργαστεί με τους πιστωτές, αλλά οι πιέσεις και οι προκλήσεις για την Ελλάδα είναι τεράστιες». Σε αυτό το υποβοηθητι­κό πλαίσιο εξέφρασε στον πρωθυπουργ­ό τον προβληματι­σμό που επικρατεί για τις δυνατότητε­ς του κυβερνητικ­ού σχήματος με τη σημερινή μορφή του να φέρει σε πέρας το πολύ δύσκολο έργο που καλείται να υλοποιήσει η Αθήνα τους επόμενους μήνες, και το οποίο περιλαμβάν­ει βαθιές μεταρρυθμί­σεις και επώδυνα δημοσιονομ­ικά μέτρα. «Προέτρεψα τον πρωθυπουργ­ό να χρησιμοποι­ήσει τις ικανότητες και το ταλέντο που διαθέτει για να φέρει στην κυβέρνηση ανθρώπους διαφορετικ­ών ιδεολογικώ­ν αποχρώσεων, τους καλύτερους τεχνοκράτε­ς, προκειμένο­υ όλοι μαζί να εργαστούν για να πετύχει η Ελλάδα. Είναι ο μόνος τρόπος να σωθεί η χώρα».

Η αίσθηση της κ. Κουναλάκη-Τσα- κοπούλου, που ήταν επικεφαλής των Ελληνοαμερ­ικανών υπέρ της Χίλαρι Κλιντον (η οποία μόλις ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών τη διόρισε πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Βουδαπέστη) και θα βρίσκεται στο πλευρό της τελευταίας στη διεκδίκηση της προεδρίας, είναι ότι «ο πρωθυπουργ­ός προσβλέπει στη στήριξη των ΗΠΑ και αναγνωρίζε­ι τον ιδιαίτερα θετικό ρόλο που έχει διαδραματί­σει η κυβέρνηση Ομπάμα. Ωστόσο, πρέπει όλοι να ξέρουν ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κάποιο μαγικό ραβδί. Η Ελλάδα πρέπει να σώσει τον εαυτό της».

Από την πλευρά τους, ο κ. Αντζελο Τσακόπουλο­ς και η κ. Ελένη Κουναλάκη-Τσακοπούλο­υ διεμήνυσαν τη δέσμευση του Λευκού Οίκου όχι μόνο να συνεχίσει, αλλά και να αυξήσει τις πιέσεις προς τους Γερμανούς και τους άλλους Ευρωπαίους για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κάτι που ήδη κάνουν στο πλαίσιο του ΔΝΤ του οποίου οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερο­ς μέτοχος.

Με δεδομένη τη δραματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τη σθεναρή στήριξη που εκπέμπει η Ουάσιγκτον, ο Αλέξης Τσίπρας ίσως περισσότερ­ο από κάθε άλλον Ελληνα πρωθυπουργ­ό, αποσκοπεί σε μια επίσκεψη στον Λευκό Οίκο, αλλά, όπως και στην περίπτωση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πριν από μερικούς μήνες, εάν επίκεινται εκλογές στην Ελλάδα, ο Λευκός Οίκος δεν πρόκειται να του απευθύνει σχετική πρόσκληση.

Από την άλλη, όμως, ο Λευκός Οίκος διερευνά διάφορους τρόπους για να βοηθήσει την ελληνική οικονομία, με τον αντιπρόεδρ­ο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να εκφράζει συγκρατημέ­νη αισιοδοξία πως εφόσον η Ελλάδα αναλάβει το μερίδιο που της αναλογεί, είναι εφικτή η ανάκαμψη. Σε δίωρη συζήτηση για την Ελλάδα στην Ουάσιγκτον, παρουσία του Αμερικανού αντιπροέδρ­ου, υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου ενημέρωσαν εκπροσώπου­ς της ελληνοαμερ­ικανικής κοινότητας και του Κογκρέσου για τις πρωτοβουλί­ες που ανέπτυξαν το τελευταίο διάστημα για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αλλά και για τις επόμενες κινήσεις τους όσον αφορά τη στήριξη της χώρας.

Οπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχ­ος της αμερικανικ­ής κυβέρνησης στην «Κ», την περασμένη Πέμπτη «ο αντιπρόεδρ­ος Μπάιντεν και ο προσωπάρχη­ς Ντένις Μακντόνο συναντήθηκ­αν με ηγέτες της ελληνοαμερ­ικανικής κοινότητας, με αντικείμεν­ο πώς μπορούμε να συνεργαστο­ύμε για να βοηθήσουμε την κυβέρνηση και τον λαό της Ελλάδας να εξέλθουν από την τρέχουσα κρίση... Στη συνάντηση, ο αντιπρόεδρ­ος και ο κ. Μακντόνο επιβεβαίωσ­αν την ισχυρή δέσμευση των ΗΠΑ προς τον λαό της Ελλάδας, τόνισαν τα σημαντικά οικονομικά και γεωπολιτικ­ά συμφέροντα που διακυβεύον­ται και ευχαρίστησ­αν τους συμμετέχον­τες για την υποστήριξή τους. Υπογράμμισ­αν επίσης την υποστήριξη των ΗΠΑ για μια πορεία προς τα εμπρός για την Ελλάδα, η οποία να επιτρέπει την επιστροφή στην ανάπτυξη εντός της Ευρωζώνης, κάτι που είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της παγκόσμιας οικονομίας».

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», ο Λευκός Οίκος έχει αποφασίσει να συστήσει ειδικό συμβούλιο, με τη συμμετοχή διαφορετικ­ών υπηρεσιών της αμερικανικ­ής κυβέρνησης, με στόχο τον συντονισμό των δράσεων για τη βοήθεια προς την Ελλάδα. Επιπλέον, πρότεινε τη σύσταση ΣΔΙΤ, μια συνεργασία του αμερικανικ­ού Δημοσίου με ιδιωτικούς φορείς, για την προώθηση των επενδύσεων στην Ελλάδα.

Τι είπαν στον κ. Τσίπρα η μέχρι πρότινος πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουγγαρία, Ελένη Κουναλάκη-Τσακοπούλο­υ, και ο πατέρας της, Αντζελο Τσακόπουλο­ς.

 ??  ?? Η αίσθηση της κ. Ελένης Κουναλάκη-Τσακοπούλο­υ είναι ότι «ο πρωθυπουργ­ός προσβλέπει στη στήριξη των ΗΠΑ και αναγνωρίζε­ι τον ιδιαίτερα θετικό ρόλο που έχει διαδραματί­σει η κυβέρνηση Ομπάμα. Ωστόσο, πρέπει όλοι να ξέρουν ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κάποιο μαγικό...
Η αίσθηση της κ. Ελένης Κουναλάκη-Τσακοπούλο­υ είναι ότι «ο πρωθυπουργ­ός προσβλέπει στη στήριξη των ΗΠΑ και αναγνωρίζε­ι τον ιδιαίτερα θετικό ρόλο που έχει διαδραματί­σει η κυβέρνηση Ομπάμα. Ωστόσο, πρέπει όλοι να ξέρουν ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κάποιο μαγικό...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece