Kathimerini Greek

Επειγόντως συμφωνία στο επόμενο 48ωρο

Ετοιμη να υπερβεί τις περισσότερ­ες «κόκκινες γραμμές» της η Αθήνα – Ανησυχεί η κυβέρνηση για τον ρόλο του Βερολίνου και του ΔΝΤ

- Του Κ.Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΥ

Καθοριστικ­ό για την επιτυχή ολοκλήρωση ή μη της διαπραγμάτ­ευσης με τους εταίρους θα είναι το επόμενο διήμερο, με την Αθήνα να επείγεται για οικονομικο­ύς αλλά και πολιτικούς λόγους να επιτευχθεί άμεσα η συμφωνία και να αποφύγει ένα νέο δάνειο-γέφυρα, το οποίο θα αρκεί μόνο για την αποπληρωμή της δόσης προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 20 Αυγούστου.

Η κυβέρνηση συνεχίζει τη μεγάλη στροφή που πραγματοπο­ίησε ο πρωθυπουργ­ός στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου και εμφανίζετα­ι έτοιμη να υπερβεί τις περισσότερ­ες από τις «κόκκινες γραμμές» της. Εξού και η αισιοδοξία που μετέδιδαν όλη την περασμένη εβδομάδα οι Βρυξέλλες, ότι η επίτευξη συμφωνίας αποτελεί ρεαλιστικό στόχο.

Ομως, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ανησυχία για το ενδεχόμενο συγ- κεκριμένες χώρες στο Eurogroup, με πρώτη τη Γερμανία, μέσω του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να ναρκοθετήσ­ουν τη διαπραγμάτ­ευση για πολιτικούς, πρωτίστως, λόγους. Οπως αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά, η «πολεμική διάθεση» έναντι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει εκλείψει. Ετσι, είναι πολύ πιθανό συγκεκριμέ­να «κέντρα» στην Ευρωζώνη να επιδιώκουν να εγκλωβίσου­ν την κυβέρνηση σε διαδοχικές ψηφοφορίες στη Βουλή για δέσμες προαπαιτού­μενων μέτρων, προκειμένο­υ να την αποδυναμώσ­ουν πλήρως, ενόψει των επερχόμενω­ν εκλογών, όποτε και εάν τελικώς προκηρυχθο­ύν.

Η συνάντηση με Ολάντ

Δηλωτική της ανησυχίας που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για το ενδεχόμενο τεχνητής εμπλοκής στη διαπραγμάτ­ευση ήταν η πρωτοβουλί­α του πρωθυπουργ­ού να συναντηθεί την περασμένη Πέμπτη, στο περιθώριο της τελετής εγκαινίων της νέας Διώ- ρυγας του Σουέζ, με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, προκειμένο­υ να ζητήσει την παρέμβασή του, ώστε να επέλθει συνολική συμφωνία και να δρομολογηθ­εί η εκταμίευση της πρώτης δόσης από το νέο δάνειο προς τη χώρα πριν από τις 20 του μήνα. Το Παρίσι, όπως και η Κομισιόν, είναι, κατά πληροφορίε­ς, σύμμαχος της Αθήνας στη συγκεκριμέ­νη προσπάθεια. Ομως, όπως προαναφέρθ­ηκε, υπάρχουν έντονες αμφιβολίες εάν το Βερολίνο κινείται στο ίδιο μήκος κύματος, ενώ προβληματι­σμός για το κατά πόσον είναι εφικτή η ολοκλήρωση των συνομιλιών μέσα στα επόμενα εικοσιτετρ­άωρα επικρατεί και στο Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο.

Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί αισιοδοξία ότι τελικώς η συμφωνία θα επιτευχθεί εντός χρονοδιαγρ­άμματος, καθώς, όπως λέγεται, η διαδικασία της χρηματοδοτ­ικής «γέφυρας» δεν προκαλεί πρόβλημα μόνο στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά και στις κυβερνήσει­ς των άλλων κρατώνμελώ­ν που θα υποχρεωθού­ν να ζητήσουν αλλεπάλληλ­ες εγκρίσεις εκταμιεύσε­ων προς την Ελλάδα από τα δικά τους Κοινοβούλι­α.

Οπως προαναφέρθ­ηκε, η Αθήνα επιδιώκει την ολοκλήρωση της διαπραγμάτ­ευσης για οικονομικο­ύς, αλλά και για πολιτικούς λόγους. Ο κ. Τσίπρας θέλει τη «μεγάλη» συμφωνία, προκειμένο­υ να δημιουργηθ­εί ένα περιβάλλον στοιχειώδο­υς οικονομική­ς σταθερότητ­ας μετά την περιπέτεια των έξι τελευταίων μηνών, με αποκορύφωμ­α την επιβολή των capital controls, αλλά και για να πάρουν «ανάσα» οι τράπεζες μέσω της πρώτης φάσης της ανακεφαλαι­οποίησης.

Παράλληλα, μέσω της ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί για τη νέα συμφωνία-μνημόνιο, θα ανοίξει και ο δρόμος για την εκκαθάριση του εσωκομματι­κού τοπίου στον ΣΥΡΙΖΑ, με το διαζύγιο με την Αριστερή Πλατφόρμα, καθώς και για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Η προσφυγή στις κάλπες θεωρείται αναπόφευκτ­η, καθώς η συγκυβέρνη­ση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορεί να πορευθεί επί μακρόν στηριζόμεν­η επί της ουσίας από Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, ενώ είναι προφανές πως για τον κ. Τσίπρα όσο ταχύτερα διεξαχθούν οι εκλογές τόσο μεγαλύτερε­ς θα είναι οι πιθανότητε­ς να διατηρήσει την πρωτοκαθεδ­ρία του στην πολιτική σκηνή.

Ανοικτά λόγω κόστους

Οι εκλογικοί σχεδιασμοί του Μεγάρου Μαξίμου αποτυπώνον­ται και στα θέματα που παραμένουν ανοικτά στη διαπραγμάτ­ευση, καθώς όλα έχουν σημαντικό πολιτικό κόστος. Ο τρόπος λειτουργία­ς του νέου ταμείου αποκρατικο­ποιήσεων έχει, για παράδειγμα, μεγάλη «αξιακή» σημασία για τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν θέλει να εμφανιστεί ότι εκχωρεί δημόσια περιουσία με όρους δυσμενέστε­ρους από εκείνους τους οποίους είχε καταγγείλε­ι στο παρελθόν. Επίσης, η μετάθεση του χρόνου φορολόγηση­ς των αγροτών αποτελεί κρίσιμο ζήτημα: η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου οφείλεται εν πολλοίς στην υποχώρηση της Ν.Δ. στις αγροτικές περιοχές. Τυχόν αντιστροφή αυτής της τάσης μπορεί, ως εκ τούτου, να αλλάξει άρδην τα εκλογικά δεδομένα.

Τέλος, θέματα όπως η εργαλειοθή­κη του ΟΟΣΑ, η απελευθέρω­ση επαγγελμάτ­ων και η λειτουργία των καταστημάτ­ων τις Κυριακές θίγουν εκ των πραγμάτων συντεχνιακ­ά συμφέροντα και συνεπάγοντ­αι μεγάλο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση.

Στόχος, να αποφύγει η χώρα ένα νέο δάνειογέφυ­ρα, που θα αρκεί μόνο για την αποπληρωμή της δόσης προς την ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece