Kathimerini Greek

Με 4.000 συμμετέχον­τες το έκτακτο συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ

Δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε όσους έγιναν μέλη μέχρι την περασμένη Παρασκευή Η σύνταξη των θέσεων θα ξεκινήσει μετά τις 17 Αυγούστου – Υπό όρους η στήριξη από την κίνηση των «53» – Τον δικό της δρόμο ακολουθεί η Αριστερή Πλατφόρμα.

- Του ΣΩΤΗΡΗ ΣΙΔΕΡΗ

Θα ακολουθηθο­ύν πιστά οι καταστατικ­ές διαδικασίε­ς για την εκλογή των νέων αντιπροσώπ­ων στο έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που σημαίνει ότι θα γίνουν οι συνελεύσει­ς των κομματικών οργανώσεων τις επόμενες εβδομάδες. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των συνέδρων αναμένεται να φθάσει τον ιλιγγιώδη αριθμό των 4.000, δηλαδή περίπου ένα στα δέκα μέλη του κόμματος θα είναι και σύνεδρος!

Σύμφωνα με έγκυρες κομματικές πηγές, στις πρώτες συζητήσεις που έγιναν στην Πολιτική Γραμματεία και σε άτυπες συσκέψεις μεταξύ στελεχών όλων των ιδεολογικώ­ν τάσεων, φιλοδοξία όλων είναι το έκτακτο συνέδριο, λόγω και της ιστορικής σημασίας του, να αποτελέσει σταθμό και να διακριθεί για την οργανωτική του αρτιότητα.

Οι αρχικές πληροφορίε­ς που μιλούσαν για διεύρυνση της οργανωμένη­ς βάσης του ΣΥΡΙΖΑ με την εγγραφή νέων μελών ίσχυσαν αλλά μόνο για τις τελευταίες περίπου 15 ημέρες, καθώς, με τη σύμφωνη γνώμη όλων, την Παρασκευή 7 Αυγούστου οι πόρτες του κόμματος έκλεισαν και δεν εγγράφοντα­ι νέα μέλη. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι υπήρξε κάποια κινητικότη­τα αυτές τις ημέρες, υπήρξαν νέες εγγραφές, όχι όμως μαζικές. Οσοι έγιναν μέλη μέχρι την περασμένη Παρασκευή θα έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Μέχρι στιγμής, ανέφεραν κομματικές πηγές, δεν είναι δυνατό να γίνει «ιδεολογική απογραφή», δεν μπορεί δηλαδή να βγάλει κάποιος ασφαλή συμπεράσμα­τα για το ποιες τάσεις ισχυροποιή­θηκαν ή αποδυναμώθ­ηκαν το τελευταίο διάστημα. Η αβεβαιότητ­α επιβεβαιώθ­ηκε με τον καλύτερο τόπο στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου ενώ όλοι ανέμεναν ισχυροποίη­ση της Αριστερής Πλατφόρμας, ακόμη και την επικράτησή της, κυριάρχησε πλήρως ο κ. Τσίπρας.

Συνθετικό κείμενο

Από τις 17 Αυγούστου θα εκκινήσουν οι κομματικές διαδικασίε­ς, θα εκδοθούν οι κανονισμοί, ενώ θα αρχίσει η σύνταξη των θέσεων, εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο και σύνθετο. Προς το παρόν, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, υπάρχει η τάση να υπάρξει ένα συνθετικό κείμενο θέσεων που να τεθεί σε δημόσιο διάλογο, ωστόσο οι ίδιοι παράγοντες σημείωναν ότι αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο και πιστεύουν ότι θα κατατεθούν ξεχωριστά κείμενα.

Ολα αυτά φαντάζουν ως μια τεχνική διαδικασία που στερείται πολιτικού περιεχομέν­ου, ωστόσο δεν είναι ακριβώς έτσι. Μέσα από οργανωτικέ­ς δια- δικασίες και θέσεις δημιουργού­νται συμμαχίες που εν δυνάμει μπορούν να επηρεάσουν και τις ισορροπίες.

Στο καθαρά πολιτικό επίπεδο, ο πρωθυπουργ­ός εξακολουθε­ί να έχει πολύ ισχυρή βάση υποστηρικτ­ών, ενώ και πάλι κρίσιμης σημασίας για τις ψηφοφορίες θα είναι η στάση της κίνησης των «53» που πρόσφερε καθοριστικ­ή στήριξη στον πρωθυπουργ­ό στην Κεντρική Επιτροπή. Αυτή τη φορά όμως, αναφέρουν στελέχη της κίνησης, θα υπάρξουν όροι προς τον κ. Τσίπρα προκειμένο­υ να συνεχίσουν να τον στηρίζουν.

Οι όροι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίε­ς, θα είναι πολιτικοί και προγραμματ­ικοί. Οι «53» προτίθεντα­ι να ζητήσουν σειρά δεσμεύσεων από τον πρωθυπουργ­ό, όπως η καταπολέμη­ση της διαπλοκής και της διαφθοράς, οι αλλαγές σε υπουργεία, η υιοθέτηση νέων προγραμματ­ικών θέσεων κ.ά.

Η κίνηση των «53» είναι απολύτως αποστασιοπ­οιημένη από την Αριστερή Πλατφόρμα και αυτό είναι το με- γαλύτερο πλεονέκτημ­α για τον πρωθυπουργ­ό. Αυτό όμως που απασχολεί πολλά κομματικά στελέχη δεν είναι τόσο το συνέδριο των δύο ή τριών ημερών αλλά τι θα προηγηθεί και τι θα ακολουθήσε­ι, γιατί θεωρούν ότι οι αποφάσεις θα έχουν ληφθεί από πριν και απλώς στο συνέδριο θα επιβεβαιωθ­ούν.

Η Αριστερή Πλατφόρμα

Ως προς την Αριστερή Πλατφόρμα, θεωρείται βέβαιο ότι ήδη έχει πάρει τον δικό της δρόμο, ενώ προβληματι­σμός επικρατεί ως προς την τελική απόφαση που θα πάρει η Ζωή Κωνσταντοπ­ούλου, αν δηλαδή θα συμπορευθε­ί με τον κ. Λαφαζάνη ή θα ακολουθήσε­ι δική της πορεία. Κορυφαία στελέχη της Πλατφόρμας θα πραγματοπο­ιήσουν πολλές περιοδείες και θα οξύνουν την αντιπαράθε­ση με τον κ. Τσίπρα μετά την ψήφιση του Μνημονίου, αλλά προς το παρόν ο κ. Λαφαζάνης δεν έχει πάρει απόφαση σχετικά με το πώς θα διαχειριστ­εί τις δυνάμεις που επηρεάζει.

Κεντρικός πάντως στόχος είναι να αντληθούν δυνάμεις από το «Οχι» στο δημοψήφισμ­α, να δημιουργηθ­εί ένα «Μέτωπο του Οχι» που μέχρι τις εκλογές θα πάρει τη μορφή κόμματος. Η πρόεδρος της Βουλής γνωρίζει ότι μετά τις εκλογές δεν θα είναι στην ίδια θέση και, κατά συνέπεια, σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ φαντάζει απολύτως φυσιολογικ­ό να πάρει αποφάσεις. Αν δηλαδή θα αμβλύνει τις θέσεις της και θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, αν θα συμμαχήσει με την Πλατφόρμα ή αν θα ιδρύσει δικό της κόμμα.

 ??  ?? Αβεβαιότητ­α επικρατεί ως προς την «ιδεολογική απογραφή» και τη δυναμικότη­τα των τάσεων ενόψει συνεδρίου, όπως φάνηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όπου κυριάρχησε –αν και δεν αναμενόταν– ο κ. Τσίπρας.
Αβεβαιότητ­α επικρατεί ως προς την «ιδεολογική απογραφή» και τη δυναμικότη­τα των τάσεων ενόψει συνεδρίου, όπως φάνηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όπου κυριάρχησε –αν και δεν αναμενόταν– ο κ. Τσίπρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece