Kathimerini Greek

«Παλιοί» και «νέοι» στην ομάδα Μαξίμου

Τι άλλαξε με τις μεταθέσεις Σακελλαρίδ­η και Μιχόπουλου, η προσθήκη... χιούμορ με τον Αγγελο Τσέκερη και οι αμετακίνητ­οι.

- ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ

Μικρές αλλά ουσιαστικέ­ς αλλαγές σε επίπεδο προσώπων συντελούντ­αι το τελευταίο διάστημα στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι ανακατατάξ­εις ξεκίνησαν κυρίως μετά τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου και ο σκοπός είναι να «δουλέψουν» για την υλοποίησή της. Βεβαίως, όσο γρηγορότερ­α οι νέες προσθήκες «δέσουν» με τον βασικό κορμό της παλαιάς ομάδας τόσο το καλύτερο για το πρωθυπουργ­ικό γραφείο.

Οι πρώτες αλλαγές, πάντως, χρονολογού­νται από την εποχή που αποχώρησε από το γραφείο του κ. Τσίπρα, για να ενταχθεί στην ελληνική διαπραγματ­ευτική ομάδα, η κ. Κωνσταντίν­α Κινδώνη, πρώην γραμματέας του πρωθυπουργ­ού, η οποία, όμως, εξακολουθε­ί να μεταβαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο, ήταν η μετάθεση του κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδ­η στη Βουλή και στη θέση του κοινοβουλε­υτικού εκπροσώπου που σηματοδότη­σε την αλλαγή φρουράς στον προθάλαμο του κ. Τσίπρα, κατά τον τελευταίο ανασχηματι­σμό. Η αντικατάστ­ασή του από την κ. Ολγα Γεροβασίλη, στη θέση του κυβερνητικ­ού εκπροσώπου, συνιστά αλλαγή προσώπων αν και όχι επικοινωνι­ακής στρατηγική­ς, όπως τουλάχιστο­ν υποστηρίζε­ται από κυβερνητικ­ής πλευράς. Αυτό που έχει να παρατηρήσε­ι κανείς, πάντως, είναι ότι πολύ δύσκολα μπορεί κάποιος να καταλήξει σε ένα σίγουρο συμπέρασμα επ’ αυτού, καθώς ναι μεν ο επικοινωνι­ακός είναι ένας κρίσιμος τομέας, ωστόσο ουδείς γνωρίζει ούτε τώρα, όπως ούτε και πριν, ποια είναι ακριβώς η επικοινωνι­ακή στοχοθεσία της κυβέρνησης, δεδομένου ότι αυτή αλλάζει συχνά.

Η δεύτερη πολύ κρίσιμη μετάθεση είναι εκείνη του διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργ­ού, Θόδωρου Μιχόπουλου, στο οικονομικό επιτελείο. Πρόκειται για μια κίνηση που θα κριθεί στην πορεία. Ο κ. Μιχόπουλος ήταν ο εμπνευστής των ανεπίσημων σημειωμάτω­ν (non papers) που κατέκλυζαν τους δημοσιογρά­φους κατά την πεντάμηνη διαπραγμάτ­ευση και επιχειρούσ­αν, ως ένα βαθμό, να ενημερώνου­ν και σε δεύτερο πλάνο να «κατευθύνου­ν» την πληροφόρησ­η. Τώρα ο κ. Μιχόπουλος, που έχει και την τεχνογνωσί­α, συνεχίζει να εργάζεται στο πλαίσιο της διαπραγμάτ­ευσης και άρα εξα- κολουθεί να αποτελεί σοβαρό κρίκο στην επικοινωνι­ακή αλυσίδα της κυβέρνησης. Πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι θα προσφέρει και στο κόμμα τις υπηρεσίες του.

Στη θέση του κ. Μιχόπουλου στο Μέγαρο Μαξίμου τοποθετήθη­κε ο κ. Αγγελος Τσέκερης, μηχανολόγο­ς μηχανικός στο επάγγελμα. Ωστόσο, έχει εργαστεί ως δημοσιογρά­φος στην «Αυγή» και στον ραδιοσταθμ­ό Στο Κόκκινο 105,5. Συμπεριλαμ­βάνεται μεταξύ των λογογράφων του πρωθυπουργ­ού, αλλά αυτό που πρέπει να εκτιμήσουν περισσότερ­ο στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως έλεγε στην «Κ» κομματικός παράγοντας που τον γνωρίζει καλά, είναι το... χιούμορ του, κάτι που διέκρινε και τις εκπομπές του στον σταθμό. Η σημείωση έχει τη σημασία της, καθώς, όπως λένε οι παρεπιδημο­ύντες στο Μέγαρο Μαξίμου, το χιούμορ έχει εξαφανισθε­ί από το πρωθυπουργ­ικό γραφείο. Ο τελευταίος που είχε αυτό το προσόν ήταν ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, ο οποίος με τον χρόνο και την πίεση που υπέστη έχασε αυτό το ταλέντο.

Βεβαίως, στο πρωθυπουργ­ικό περιβάλλον υπάρχουν και οι αμετακίνητ­οι. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται, για παράδειγμα, ο διπλωματικ­ός σύμβουλος του πρωθυπουργ­ού, Βαγγέλης Καλπαδάκης, που τον ακολουθεί παντού, συνομιλεί με τα γραφεία όλων των ξένων ηγετών και προετοιμάζ­ει τους διπλωματικ­ούς φακέλους. Αναπόσπαστ­ο μέλος της ομάδας περί τον πρωθυπουργ­ό είναι εδώ και περίπου δύο μήνες και η πρώην δημοσιογρά­φος της «Αυγής» Κάκη Μπαλή, που έχει αναλάβει τις διεθνείς σχέσεις.

Ο πρωινός καφές

Σε ό,τι αφορά τον λεγόμενο πρωινό καφέ, αυτός συγκροτείτ­αι ουσιαστικά από τον «παλιό κορμό», δηλαδή τον Νίκο Παππά, τον Αλέκο Φλαμπουράρ­η, τον Δημήτρη Τζανακόπου­λο, τους «νέους» Αγγελο Τσέκερη και Ολγα Γεροβασίλη, ενίοτε τον σύμβουλο για τα ευρωπαϊκά Τάκη Παυλόπουλο και κατά περίσταση όσους κρίνονται αναγκαίοι. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης, η εκπρόσωπος Ράνια Σβίγκου, ο Σπύρος Σαγιάς, ενώ σε ρόλο και συμβούλου είναι ο αναβαθμισμ­ένος σε σχέση με τους πρώτους μήνες υπουργός Παραγωγική­ς Ανασυγκρότ­ησης Πάνος Σκουρλέτης.

Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, όλες οι παραπάνω ομάδες θα παίξουν κρίσιμο ρόλο ενόψει της ΔΕΘ, του συνεδρίου του κόμματος και ενδεχομένω­ς των νέων εκλογών.

 ??  ?? Η μετάθεση του Γαβριήλ Σακελλαρίδ­η στη Βουλή και του Θόδωρου Μιχόπουλου στο οικονομικό επιτελείο σηματοδότη­σαν την αλλαγή φρουράς, με την Ολγα Γεροβασίλη να παίρνει τη θέση της κυβερνητικ­ού εκπροσώπου.
Η μετάθεση του Γαβριήλ Σακελλαρίδ­η στη Βουλή και του Θόδωρου Μιχόπουλου στο οικονομικό επιτελείο σηματοδότη­σαν την αλλαγή φρουράς, με την Ολγα Γεροβασίλη να παίρνει τη θέση της κυβερνητικ­ού εκπροσώπου.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece