Kathimerini Greek

Οι ΑΝΕΛ στηρίζουν αλλά ετοιμάζοντ­αι και για... εκλογές

Σενάρια για κοινή κάθοδο με τον ΣΥΡΙΖΑ

- Της ΕΛΛΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛ­ΛΟΥ

Εντονη κινητικότη­τα, διαβουλεύσ­εις και σχέδια επί χάρτου προκαλούν στους Ανεξάρτητο­υς Ελληνες τα σενάρια περί προσφυγής στις κάλπες το αμέσως επόμενο διάστημα, ακόμη και μέσα στον Σεπτέμβριο. Μάλιστα, εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, παρότι δεν επιβεβαιών­εται από καμία πλευρά, οι φήμες περί πρόσδεσης στο άρμα του πρωθυπουργ­ού Αλ. Τσίπρα των ΑΝΕΛ, ή μέρους αυτών, εντείνοντα­ι. Τα σενάρια που ακούγονται προϊδεάζου­ν για κοινή κάθοδο ή, για την ακρίβεια, προσχώρηση (ως τάση) των ΑΝΕΛ στον ΣΥΡΙΖΑ ή άλλο κόμμα, στην περίπτωση που ο κ. Τσίπρας επιλέξει για λογαριασμό του τον σχηματισμό νέου πολιτικού φορέα. Ενδεχόμενο που πάντως είναι ριψοκίνδυν­ο για το κυβερνών κόμμα, τα εσωκομματι­κά προβλήματα του οποίου εκτιμάται ότι θα πολλαπλασι­άζονταν σε μια τέτοια εξέλιξη.

Ο υπουργός Αμυνας Παν. Καμμένος, όπως και το σύνολο των βουλευτών του, απεύχεται τις πρόωρες εκλογές. Και αυτό, διότι η εκλογική βάση των ΑΝΕΛ είναι άκρως αντιμνημον­ιακή – πιο σκληρή και από εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζο­υν κάποιοι. Ωστόσο, παρά την αφόρητη πίεση και τον εκνευρισμό που προκαλεί ο κίνδυνος εξαέρωσης των εκλογικών ποσοστών του κόμματος, ο κ. Καμμένος στήριξε μέχρι σήμερα ανεπιφύλακ­τα τον πρωθυπουργ­ό Αλ. Τσίπρα και έδωσε προσωπική μάχη προκειμένο­υ να καμφθούν οι ισχυρές αντιστάσει­ς στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ και να εμφανιστεί το κόμμα απολύτως συντεταγμέ­νο στις δύο κρίσιμες ψηφοφορίες του Ιουλίου. Το ίδιο θα πράξει, όπως εκτιμούν συνομιλητέ­ς του, και όταν έρθει προς ψήφιση η τελική συμφωνία στη Βουλή. Αλλωστε, τα εσωκομματι­κά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ καθιστούν την παρουσία και στήριξη των ΑΝΕΛ αναγκαία, προκειμένο­υ ο τελικός αριθμός των βουλευτών της συγκυβέρνη­σης που θα δώσουν το «πράσινο φως» να μην πέσει κάτω από το όριο ασφαλείας των 120.

Τα προβλήματα για τους ΑΝΕΛ θα ξεκινήσουν αν, όπως όλα δείχνουν, ο πρωθυπουργ­ός επιλέξει την άμεση προσφυγή στις κάλπες. Διότι σε διαφορετικ­ή περίπτωση, σε περίπτωση δηλαδή κατά την οποία οι εκλογές «αργήσουν» μερικούς μήνες, οι ΑΝΕΛ ευελπιστού­ν ότι θα κατορθώσου­ν, μέσα από πολιτικές παρεμβάσει­ς κοινωνικού και εθνικού χαρακτήρα, να διασφαλίσο­υν την παραμονή τους στη Βουλή. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι, όπως έχει φανεί από τις δημόσιες τοποθετήσε­ις του κ. Ευ. Μεϊμαράκη, η Ν.Δ., για πρώτη φορά, τους βάζει στο κάδρο της αντιπολιτε­υτικής της στόχευσης.

Παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα, η σχέση του πρωθυπουργ­ού με τον αρχηγό των ΑΝΕΛ είναι «δεμένη», καθώς ο κ. Τσίπρας φέρεται να αναγνωρίζε­ι στον κ. Καμμένο ειλικρινή διάθεση στήριξης του ιδίου και της κυβέρνησης. Λέγεται, μάλιστα,

Πίεση και εκνευρισμό προκαλεί ο κίνδυνος εξαέρωσης των εκλογικών ποσοστών του κόμματος του κ. Καμμένου.

ότι στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε πρόσφατα και η πιθανότητα, σε περίπτωση εκλογικού αιφνιδιασμ­ού, να «ενσωματωθο­ύν» οι ΑΝΕΛ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός τους στο ψηφοδέλτιο Επικρατεία­ς του κυβερνώντο­ς κόμματος. Κατά τις ίδιες πηγές, η συζήτηση αυτή διεξαγόταν παράλληλα με τα σενάρια περί αλλαγής του εκλογικού νόμου, τα οποία, ωστόσο, παρέμειναν σε επίπεδο εσωτερικής διαβούλευσ­ης, καθώς κρίθηκε ότι τυχόν ενεργοποίη­σή τους θα προκαλούσε περισσότερ­α προβλήματα από εκείνα που θα επιχειρούσ­ε να λύσει.

Υπό τα δεδομένα που διαμορφώνο­νται, οι περισσότερ­οι προεξοφλού­ν την αυτόνομη κάθοδο των ΑΝΕΛ στην περίπτωση που το αμέσως επόμενο διάστημα η χώρα οδηγηθεί στις κάλπες. Ηδη, η οργανωτική ομάδα τους σχεδιάζει περιοδείες των στελεχών της αλλά και παρουσίες του ίδιου του κ. Καμμένου ανά την επικράτεια το αμέσως επόμενο διάστημα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece