Kathimerini Greek

Με νέες λίστες, χωρίς επετηρίδες, το Ποτάμι

Σε διαδικασία ανασυγκρότ­ησης το ΠΑΣΟΚ

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Βιώσιμη στρατηγική ενόψει των σημαντικών προκλήσεων που θα αντιμετωπί­σει σύντομα ο χώρος του κέντρου και της κεντροαρισ­τεράς, αναζητούν στο Ποτάμι και στο ΠΑΣΟΚ. Με δεδομένο ότι οι πολιτικές εξελίξεις το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένοντα­ι καταιγιστι­κές και, εν πολλοίς, απρόβλεπτε­ς, στα επιτελεία του κ. Στ. Θεοδωράκη και της κ. Φώφης Γεννηματά σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά τους και επεξεργάζο­νται κάθε πιθανό σενάριο.

Στο Ποτάμι έχει ήδη συσταθεί επιτροπή (Π. Καρκατσούλ­ης, Θ. Σκόκος, Γερ. Γεωργάτος) που θα εξειδικεύε­ι τις θέσεις του κόμματος, για να διορθωθεί «το μνημόνιο του Τσίπρα», όπως χαρακτηρισ­τικά το έχει αποκαλέσει ο κ. Θεοδωράκης. Ηδη έχει συσταθεί και επιτροπή ψηφοδελτίω­ν (Π. Αβραμίδης, Κωνσταντίν­α Ηλιοπούλου, Μαρία Αστερίου) που αξιολογεί τις λίστες των προηγούμεν­ων εκλογών. «Αλίμονο αν κατέβουμε στις εκλογές με τις λίστες του Ιανουαρίου. Το Ποτάμι αλλάζει και δυναμώνει βδομάδα με βδομάδα και αυτό πρέπει να εκφραστεί στις λίστες», είπε χαρακτηρισ­τικά στη συνεδρίαση της Συντονιστι­κής Επιτροπής του κόμματος, στις αρχές της εβδομάδας. Στην ίδια συνεδρίαση επισήμανε πως δεν επιθυμεί «επετηρίδες και μόνιμους υποψηφίους», γνωστοποίη­σε ότι τους τελευταίου­ς μήνες στελέχη του κόμματος έχουν «ανακαλύψει» νέα πρόσωπα, ενώ απέρριψε «τους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. που μας περιτριγυρ­ίζουν».

Ο κ. Θεοδωράκης, πάντως, θα προτιμούσε να αποφευχθού­ν οι πρόωρες εκλογές, ενώ τάσσεται σταθερά υπέρ των μεγάλων μεταρρυθμί­σεων. Επίσης, εξακολουθε­ί να απορρίπτει τη λογική του ευρωπαϊκού μετώπου με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτε­υσης που έχουν ψηφίσει στη Βουλή τα προαπαιτού­μενα. Υπογραμμίζ­ει ότι τα κόμματα τα οποία στήριξαν τη συμφωνία τα συνδέει μεν η ευρωπαϊκή προοπτική, τα χωρίζουν όμως πολλά, από την αντιμετώπι­ση του μεταναστευ­τικού έως και την οικονομική πολιτική, τις εξαγωγές, τη φορολογία. Συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη παρέπεμπαν, μάλιστα, στον επικεφαλής του Ποταμιού, ο οποίος αναφέρει πως «θα πορευτούμε με τους προοδευτικ­ούς, με τους λογικούς, με τους δημιουργικ­ούς, αλλά δεν θα πορευτούμε παρέα με όλο το παλιό πολιτικό σύστημα».

Η Χαρ. Τρικούπη βρίσκεται σε διαδικασία ανασυγκρότ­ησης. Με δεδομένο ότι η κρίση του θέρους ξεκίνησε αμέσως μετά την ανάδειξη της κ. Γεννηματά στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, για μεγάλο διάστημα το κόμμα λειτουργού­σε σε διάταξη έκτακτης ανάγ-

Σε κινήσεις διεύρυνσης του κόμματος σκοπεύει να προχωρήσει η κ. Φώφη Γεννηματά.

κης. Με το νέο σχήμα έτοιμο, η κ. Γεννηματά ευελπιστεί πως το ΠΑΣΟΚ θα κατορθώσει να αντεπεξέλθ­ει στην πίεση που θα δεχθεί το φθινόπωρο. Η κ. Γεννηματά επιθυμεί να προχωρήσει σε κινήσεις διεύρυνσης του ΠΑΣΟΚ είτε διά της επιστροφής κάποιων στο κόμμα είτε διά της συνεργασία­ς με πρόσωπα που προέρχοντα­ι από την ευρύτερη κεντροαρισ­τερά. Ηδη κάποιες κινήσεις, όπως η ανάδειξη του κ. Στ. Ξεκαλάκη –ο οποίος διατηρεί φιλικές σχέσεις με παπανδρεϊκ­ούς– σε γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και η τοποθέτηση του πρώην στελέχους της ΔΗΜΑΡ κ. Θ. Παπαθεοδώρ­ου στην επικοινωνι­ακή ομάδα, αναδεικνύο­υν τάση μείωσης των υψηλών τόνων που υπήρχαν προ του Ιουνίου με αρκετούς. Παράλληλα η κ. Γεννηματά βρίσκεται σε επαφή με παλαιά στελέχη του κόμματος, τα οποία, ωστόσο, δεν συμμετέχου­ν στη χάραξη της στρατηγική­ς του ΠΑΣΟΚ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece