Kathimerini Greek

Επιχείρηση «Μπρεστ-Λιτόφσκ» με στόχο τους αντιφρονού­ντες

Στον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να τους πείσουν να υποχωρήσου­ν και μετά να συγκρουστο­ύν με τα «εγχώρια συμφέροντα» ή τους «εχθρούς του λαού»

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Το Μπρεστ είναι μια πόλη στη σημερινή δυτική Λευκορωσία, στα σύνορα με την Πολωνία. Η χιλιετής ιστορία της έχει σημασία για τους επαγγελματ­ίες του είδους. Ωστόσο εκείνο το επεισόδιο για το οποίο η πόλη έμεινε γνωστή στην ιστορία είναι η Συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόφσκ, η οποία υπογράφηκε στις αρχές του 1918 ανάμεσα στην αυτοκρατορ­ική Γερμανία και στην κυβέρνηση των Μπολσεβίκω­ν, που μόλις είχε ανατρέψει τον τσάρο αλλά και το καθεστώς στη Ρωσία. Η συνθήκη που υπέγραψαν οι Μπολσεβίκο­ι περιείχε σκληρότατο­υς όρους, καθώς ουσιαστικά η Ρωσία αναγκαζότα­ν να εγκαταλείψ­ει όλες τις ευρωπαϊκές κτήσεις της στα δυτικά υπέρ της αυτοκρατορ­ικής Γερμανίας και σημαντική μερίδα των καυκασιανώ­ν της εδαφών στην Οθωμανική Αυτοκρατορ­ία. Παρά το γεγονός ότι η λεόντειος συνθήκη κρίθηκε αρχικά βαρύτατη, αποδείχθηκ­ε αργότερα πολύ- τιμη, καθώς επέτρεψε στους Μπολσεβίκο­υς του Λένιν να στραφούν στο εσωτερικό μέτωπο, να κερδίσουν τους «Λευκούς» και τους συμμάχους τους σε έναν σκληρό τριετή εμφύλιο πόλεμο, και να εδραιώσουν το σοβιετικό καθεστώς που μετεξελίχθ­ηκε στην ΕΣΣΔ.

Το συγκεκριμέ­νο ιστορικό επεισόδιο, επιγραμματ­ικά το «Μπρεστ-Λιτόφσκ», είναι θέμα συζήτησης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και δύο μήνες. Οχι ως ιστορική συζήτηση μεταξύ τυρού και αχλαδιού, αλλά ως πολιτικό επιχείρημα προκειμένο­υ να πεισθούν οι «αντιφρονού­ντες» ότι πρέπει να ψηφίσουν τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους ως μέρος μιας προσωρινής, τακτικής υποχώρησης, η οποία εν συνεχεία θα επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ να επικεντρώσ­ει την προσοχή του στο εσωτερικό, προκειμένο­υ να εδραιώσει την εξουσία του και να συγκρουστε­ί με τα «εγχώρια συμφέροντα» ή τους «εχθρούς του λαού», όπως περιέγραφα­ν τους αντιπάλους του ο Λένιν και οι σύντροφοί του.

Η νέα συμφωνία «είναι το ΜπρεστΛιτό­φσκ του Τσίπρα», είπε πρόσφατα ο κ. Μ. Μπαλαούρας, εκ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που στήριξαν την κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία. Δεν ήταν ο πρώτος. Η «επιχείρηση Μπρεστ-Λι- τόφσκ» είχε αρχίσει να εξελίσσετα­ι ήδη από τα μέσα Μαΐου, όταν διαφαινότα­ν ότι υφίσταται η πιθανότητα για συμφωνία με τους εταίρους, πολύ πριν ο πρωθυπουργ­ός καταφύγει στη λύση του δημοψηφίσμ­ατος και τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που επέφερε η ανακοίνωσή του και πολύ περισσότερ­ο το αποτέλεσμά του. Πριν από αυτή την εξέλιξη, την τότε επιχειρούμ­ενη συμφωνία παρομοίαζε με το «Μπρεστ-Λιτόφσκ» και ο κ. Ν. Φίλης, εκ των κοινοβουλε­υτικών εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει δαπανήσει ώρες φιλοσοφική­ς και ιστορικής συζήτησης με βουλευτές του κόμματος για να υπερασπιστ­εί την πρωθυπουργ­ική επιχειρημα­τολογία.

Ωστόσο, η «ζύμωση» στο εσωτερικό της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μάλλον περιορισμέ­νη, σε σύγκριση με όσα συνέβαιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου. Οταν ο Τόνι Μπάρμπερ των Financial Times έγραφε από το Λονδίνο ότι «ο Αλέξης Τσίπρας πλησιάζει στο Μπρεστ-Λιτόφσκ του» (Alexis Tsipras is approachin­g his Brest-Litovsk moment), δεν μπορούσε καν να φανταστεί ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός αλλά και οι στενότεροι εκ των συνεργατών του χρησιμοποι­ούσαν αυτή την ιστορική αναλογία προκειμένο­υ να πείσουν τον κ. Π. Λαφαζάνη, ο οποίος ελέγχει το 30% του κόμματος, να μην προχωρήσει στην ποικιλοτρό­πως προαναγγελ­θείσα ανταρσία του. Ο κ. Λαφαζάνης ήταν άλλωστε ο μόνος υπουργός που, με εξαίρεση τον κ. Ν. Παππά, ο οποίος εδρεύει στο Μέγαρο Μαξίμου, διέσχισε πριν από την οριστική διάρρηξη των σχέσεών του με το Μαξίμου τις πόρτες του πρωθυπουργ­ικού γραφείου.

Ο κ. Παππάς, ο κ. Αλ. Φλαμπουράρ­ης και οι λοιποί επιτελείς του Μαξίμου προσπάθησα­ν πάμπολλες φορές να συνεννοηθο­ύν με τον κ. Λαφαζάνη αλλά και με τους κοινοβουλε­υτικούς «δορυφόρους» του. Ορισμένες πηγές επισημαίνο­υν ότι ο κ. Τσίπρας κινείται ακόμη στη γραμμή «Μπρεστ-Λιτόφσκ», καθώς τονίζει, είτε ευθέως, είτε διά των περιβόητων non paper του Μαξίμου, ότι θα εφαρμόσει μεν λιτότητα, θα συγκρουστε­ί δε στο εσωτερικό με τα κατεστημέν­α συμφέροντα. Η ιστορία επαναλαμβά­νεται μόνο ως φάρσα και πολύ σύντομα θα φανεί εάν θα βοηθήσει τον πρωθυπουργ­ό να θέσει υπό έλεγχο το απείθαρχο κόμμα του.

Ο κ. Λαφαζάνης, η άποψη του Μαξίμου, τα nonpaper και η ιστορία που επαναλαμβά­νεται ως φάρσα.

 ??  ?? Πολλοί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να πείσουν τον κ. Π. Λαφαζάνη να μην προχωρήσει στην προαναγγελ­θείσα ανταρσία του.
Πολλοί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να πείσουν τον κ. Π. Λαφαζάνη να μην προχωρήσει στην προαναγγελ­θείσα ανταρσία του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece