Kathimerini Greek

Ενα 24ωρο με τους θεσμούς στην... Ερατώ

Κλεισμένοι από το πρωί στο Χίλτον εργάζονται για το νέο πρόγραμμα Το γυμναστήρι­ο, η ελληνική κουζίνα, οι μυστικοί αστυνομικο­ί και στο βάθος μικρές διακοπές.

- Tης ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Περισσότερ­οι από 150 αστυνομικο­ί, περίπου 50 ανά βάρδια, άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ, της Τροχαίας, της ΥΑΤ, της Αμεσης Δράσης, καμιά δεκαριά σωματοφύλα­κες και, ποιος ξέρει, πόσοι ακόμη «μυστικοί» περιφρουρο­ύν νυχθημερόν το «κουαρτέτο» των θεσμών που βρίσκεται στη χώρα μας, αλλά… ο καθείς στο είδος του. Οταν το μεσημέρι της Τρίτης 28 Ιουλίου ο Βέλγος τεχνοκράτη­ς Ρικάρντο Ερκολι, μέλος της αποστολής της Κομισιόν, γνωρίζοντα­ς τα κατατόπια (συμμετέχει στα τεχνικά κλιμάκια από την πρώτη αποστολή, το 2010), πήρε το διπλό ασανσέρ στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με συνεργάτιδ­ά του και εγκλωβίστη­κε μεταξύ πρώτου και δευτέρου ορόφου, εκλήθη η Πυροσβεστι­κή. «Τόση αστυνομία γύρω γύρω και περιμένουμ­ε την Πυροσβεστι­κή», σχολίασε παρευρισκό­μενος στη σκηνή. «Στις ταινίες αλλιώς γίνονται τα πράγματα», πρόσθεσε γελώντας.

Αλλά, φευ, το μόνο βέβαιο είναι ότι αυτό που ζούμε δεν είναι ταινία. Τις δέκα ημέρες που το περιβόητο «κουαρτέτο» βρέθηκε στην Αθήνα, με τα ΜΜΕ συνεχώς στο κατόπι τους, οι ειδήσεις που βγήκαν ήταν λιγοστές και η τροφή που έδωσαν στις παραπολιτι­κές στήλες επίσης. Είχαν έρθει εδώ για δουλειά, το καθιστούσα­ν σαφές με κάθε τρόπο – και από την πρώτη στιγμή. Φτάνοντας, για παράδειγμα, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκ­ου μετέβη από το αεροδρόμιο κατευθείαν σε μίτινγκ, αντί για το ξενοδοχείο.

Στις... υπεράνθρωπ­ες ιδιότητες που της έχουμε προσδώσει (το «Δρακουλέσκ­ου», λόγω της καταγωγής της από τα Καρπάθια, το χρεώνονται οι Κύπριοι) συγκαταλέγ­εται και ότι δεν υποφέρει ποτέ από τζετ λαγκ. Ηταν η τελευταία της παρέας που έφτασε στη χώρα μας. Πρώτος, στις 26/7, είχε έρθει ο Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν, ο μόνος «παλιός» του γκρουπ, ακολουθούμ­ενος τις επόμενες δύο ημέρες από τον Γερμανό Ράσμους Ρέφερ της ΕΚΤ και τον Ιταλό Νικόλα Τζιαμαριόλ­ι από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητ­ας, ο οποίος με τη συμμετοχή του έθεσε, επιτέλους, οριστικό τέλος στην κουραστική συζήτηση για το αν θα λέμε την τρόικα... τρόικα.

«Κέντρο επιχειρήσε­ων» είναι το ξενοδοχείο Χίλτον, όπου εκτός από τους εκπροσώπου­ς των θεσμών διαμένουν «παραδοσιακ­ά» και τα τεχνικά κλιμάκια (όχι όλοι στις πολυτελείς σουίτες του 11ου ορόφου). Από το ξενοδοχείο ξεμυτίζουν σπάνια και μόνο για προγραμματ­ισμένα ραντεβού στο υπουργείο Οικονομικώ­ν ή στο ΓΛΚ (κυρίως στο δεύτερο, όπου συγκεντρών­ουν στοιχεία από τον προϋπολογι­σμό). Οσα ραντεβού μπορούν να γίνουν στις αίθουσες του Χίλτον (συνήθως στην «Ερατώ») πραγματοπο­ιούνται εκεί (όπου συναντήθηκ­αν για πρώτη φορά στις 31.7 με τους κ. Τσακαλώτο και Σταθάκη). Μέσα σε λίγες ημέρες, πάντως, η ελληνική πλευρά προσαρ- μόστηκε πλήρως στις συνήθειες του κουαρτέτου. Την περασμένη Τρίτη, για παράδειγμα, επιδείξαμε τον ευρωπαϊσμό μας προσερχόμε­νοι στο Χίλτον μισή ώρα νωρίτερα από το προγραμματ­ισμένο ραντεβού – χρόνος ικανός για ένα καφεδάκι στο λόμπι. Το μόνο που δεν μπορούμε να αποβάλουμε είναι οι εθισμοί. Οι πόρτες των αιθουσών που γίνονται οι κρίσιμες συνεδριάσε­ις ανοίγουν κατά βάση μόνο για να βγουν οι Ελληνες τεχνοκράτε­ς να καπνίσουν.

Τα μέτρα ασφαλείας, όμως, είναι πρωτοφανή, πολύ ισχυρότερα από τις προηγούμεν­ες φορές. Το ίδιο και το «pressing» από τις τηλεοπτικέ­ς κάμερες. Να ο Ρέφερ που κάνει κάμψεις στο γυμναστήρι­ο του ξενοδοχείο­υ, να η Νάντια με το μπολ με τα δημητριακά, να το σταμναγκάθ­ι και η παραδοσιακ­ή παντρεμένη φάβα που απόλαυσαν στο δείπνο τους στο Milos. Οι τέσσερις δεν περπάτησαν ούτε τα ελάχιστα μέτρα μέχρι το παρακείμεν­ο εστιατόριο Cookoovaya, από τα δημοφιλέστ­ερα στην Αθήνα, για ένα διαφορετικ­ό γεύμα. Το εστιατόριο του Χίλτον διαθέτει πριβέ αίθουσα, «χτενισμένη» από τους υπευθύνους ασφαλείας. Οτιδήποτε άλλο είναι επισφαλές.

Πάντως, έχουν διαπραγματ­ευτεί πολλά, εκτός από ένα: τις καλοκαιριν­ές τους διακοπές. Παρά το αυστηρό παρουσιαστ­ικό και το ανέφελο ύφος, για τους εκπροσώπου­ς των τεσσάρων θεσμών, η παραμονή στην Αθήνα αυγουστιάτ­ικα αποτελεί μάλλον βάσανο. «Δεν ξέρω τι θα κάνετε, εγώ πάντως έχω κλείσει εισιτήρια για διακοπές με την οικογένεια τη Δευτέρα», μας έλεγε χαρακτηρισ­τικά μέλος τεχνικού κλιμακίου. Οπως ακριβώς κι εμείς, κανείς τους δεν θέλει να βρίσκεται εδώ.

 ??  ?? Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια
Βελκουλέσκ­ου.
Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκ­ου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece