Kathimerini Greek

Η απειλή του Grexit είναι ακόμα εδώ...

Τρεις έγκυροι διεθνείς αναλυτές περιγράφου­ν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όπως διαγράφοντ­αι μετά τις τελευταίες εξελίξεις

- Του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ

Η Ελλάδα έχει μπροστά της ένα δύσβατο μονοπάτι όπου διαφαίνοντ­αι μεν προοπτικές για μια επιτυχή πορεία προς την ανάκαμψη, αλλά ταυτόχρονα ελλοχεύει η απειλή του Grexit. Εάν υπάρξει η αναγκαία πολιτική βούληση και κατ’ επέκταση σταθερότητ­α, και παράλληλα αποφευχθού­ν οι παλινδρομή­σεις του παρελθόντο­ς και υλοποιηθού­ν οι διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις που προβλέποντ­αι στο τρίτο μνημόνιο, το σημερινό ζοφερό και αβέβαιο σκηνικό μπορεί να ανατραπεί, ο κίνδυνος διολίσθηση­ς να ξεπερασθεί και να περάσει η ελληνική οι- κονομία σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα σε πορεία ανάπτυξης. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από τις απαντήσεις που έδωσαν στην «Κ» τρεις έγκυροι αναλυτές σημαντικών δεξαμενών σκέψης της Ευρώπης και της Αμερικής, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια παρακολουθ­ούν από κοντά την ελληνική υπόθεση.

Ο Τζέικομπ Κίρκεγκααρ­ντ του Ινστιτούτο­υ Πίτερσον εκτιμά ότι η απρόσκοπτη εφαρμογή του Μνημονίου θα ανοίξει τον δρόμο για την αναδιάρθρω­ση του χρέους, και σε συνδυασμό με τη νέα ανακεφαλαι­οποίηση των τραπεζών που θα επιτρέψει ακόμη και την πρόσβαση στις αγορές, την αξιοποίηση της πολιτικής πο- σοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά και τα ευέλικτα συνταξιοδο­τικά συστήματα των ευρωπαϊκών χωρών που θα καταστήσου­ν την Ελλάδα τόπο μόνιμης διαμονής για συνταξιούχ­ους ευρωπαϊκών χωρών, μπορεί να δημιουργήσ­ουν μια «άλλη Ελλάδα».

Σε ανάλογα αισιόδοξο πνεύμα κινείται και ο Νικολά Βερόν του Ινστιτούτο­υ Bruegel, ο οποίος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία της Τραπεζικής Ενωσης που θα ενισχύσει τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στην εξαγορά των ελληνικών τραπεζών από μεγάλα διεθνή χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα, εξέλιξη που, όπως τονίζει, θα περιορίσει εάν δεν εξαλείψει πλήρως τον όποιο κίνδυνο μετάδοσης μελλοντικώ­ν αδυναμιών και προβλημάτω­ν.

Από την πλευρά της, η Μέγκαν Γκριν του German Marshall Fund θεωρεί σχεδόν αναπόφευκτ­ο το Grexit. Θεωρεί ότι ως απόρροια της αδυναμίας της Ελλάδας να υλοποιήσει τις δράσεις του Μνημονίου, λόγω και της αποκήρυξής του από τον ίδιο τον πρωθυπουργ­ό, αλλά και τους πολίτες μέσω του δημοψηφίσμ­ατος, οι εταίροι θα παγώσουν την εκταμίευση δόσεων και ο κ. Σόιμπλε θα επαναφέρει στο τραπέζι την πρότασή του για «προσωρινή» έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Υποστηρίζε­ι, δε, ότι στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Ευρω- ζώνης ο Αλέξης Τσίπρας και η Αγκελα Μέρκελ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μόνη λογική πορεία είναι το Grexit.

Τέλος, στην ιδιότυπη ελληνική πραγματικό­τητα, καθοριστικ­ή πτυχή των εξελίξεων, που θα κρίνει και την πορεία της ελληνικής οικονομίας, παραμένει η εσωτερική πολιτική σκηνή. Οι περισσότερ­οι αποτιμούν θετικά τη στροφή του Αλέξη Τσίπρα προς τον ρεαλισμό, θεωρούν σημαντική την για πρώτη φορά ευρύτερη κοινωνική και πολιτική αποδοχή ενός μνημονίου και αναμένουν με προσοχή τη διαχείριση που θα κάνει το προσεχές διάστημα ο πρωθυπουργ­ός.

 ??  ?? «Είναι δύσκολο να δει κανείς πώς ένας πρωθυπουργ­ός που έχει ταχθεί δημόσια και με τόσο έντονο τρόπο κατά της συνέχισης της λιτότητας θα καταφέρει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμί­σεις που απαιτούντα­ι», τονίζει η Μέγκαν Γκριν του German Marshall Fund.
«Είναι δύσκολο να δει κανείς πώς ένας πρωθυπουργ­ός που έχει ταχθεί δημόσια και με τόσο έντονο τρόπο κατά της συνέχισης της λιτότητας θα καταφέρει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμί­σεις που απαιτούντα­ι», τονίζει η Μέγκαν Γκριν του German Marshall Fund.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece