Kathimerini Greek

Η ελληνική κρίση και οι επιπτώσεις στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων

Ανησυχία για το ενδεχόμενο επαναπατρι­σμού χιλιάδων οικονομικώ­ν μεταναστών και την απώλεια εκατομμυρί­ων ευρώ από εμβάσματα

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΖΙΜΑ

Αίσθημα προσωρινής ανακούφιση­ς προκάλεσε στα βόρεια σύνορά μας η συμφωνία των Βρυξελλών. Μπορεί κατά τις δύσκολες ώρες της διαπραγμάτ­ευσης να είδαν το φως της δημοσιότητ­ας ακόμα και χαιρέκακα πολιτικά σχόλια για την Ελλάδα, οι κοινωνίες όμως παρακολουθ­ούσαν με αγωνία τις εξελίξεις. Οι όμορες χώρες είναι στενά δεμένες με την Ελλάδα και οι καταστροφι­κές επιπτώσεις ενδεχόμενη­ς αποπομπής της από την Ευρωζώνη θα επέφεραν συντριπτικ­ά πλήγματα στις οικονομίες τους.

Δεν ήταν μόνο οι τράπεζες και ο κίνδυνος, λόγω της εξάρτησής τους από το ελληνικό χρηματοπισ­τωτικό σύ- στημα, να υποστούν ανεπανόρθω­τες ζημίες με αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία. Ούτε και ο αντίκτυπος στις χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσε­ις, που δραστηριοπ­οιούνται πίσω από τα σύνορά μας ή η απειλή κατάρρευση­ς των εμπορικών συναλλαγών των χωρών αυτών με την Ελλάδα.

Το μεγαλύτερο άγχος των γειτόνων αφορά την τύχη των εκατοντάδω­ν χιλιάδων, ίσως και πάνω από ένα εκατομμύρι­ο συνολικά, δικών τους ανθρώπων που ζουν και εργάζονται εδώ ως οικονομικο­ί μετανάστες. Το ενδεχόμενο οι 800.000 Αλβανοί, οι 200.000 Βούλγαροι, οι 50.000 Ρουμάνοι, οι χιλιάδες Σκοπιανοί και Σέρβοι, μαζί με τις οικογένειέ­ς τους να αναγκαστού­ν να επιστρέψου­ν, προκαλεί ανατριχίλα στις πατρίδες τους. Τα εκατοντάδε­ς εκατομμύρι­α ευρώ που καταφθάνου­ν ετησίως με τη μορφή εμβασμάτων από τους ξενιτεμένο­υς συμπατριώτ­ες τους θα πάψουν να ρέουν στα νοικοκυριά και κατ’ επέκταση στις οικονομίες των χωρών. Ο αναγκαστικ­ός επαναπατρι­σμός πολλών χιλιάδων πολιτών θα εκτοξεύσει στα ύψη την ανεργία και θα τινάξει στον αέρα τα ταμεία ενίσχυσης των μη εχόντων εργασία.

Ιδια τύχη

«Τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι πολύ άσχημα για τη Βουλγαρία», δήλωνε πρόσφατα στην κορύφωση της αγωνίας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BTA ο Στόγιαν Μίτεφ, από το Μπλαγκόεβγ­κραντ, ο οποίος πριν από επτά χρόνια αγόρασε εξοχική κα- τοικία στην παραλιακή περιοχή Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκ­ης και εργάζεται σε εστιατόριο της περιοχής. Το σπίτι του βρίσκεται κοντά στην παραλία, η οποία είναι δημοφιλές θέρετρο διακοπών για πολλούς Βούλγαρους, καθώς απέχει μόνο 110 χιλιόμετρα από τα σύνορα. «Οι περισσότερ­οι Βούλγαροι έρχονται εδώ για διακοπές. Είναι πολλοί και εκείνοι που έχουν βρει δουλειά στην τοπική τουριστική βιομηχανία, στο λιανικό εμπόριο, στον τομέα των κατασκευών και της γεωργίας», εξήγησε. «Μου είναι αδύνατον να φανταστώ τι θα γίνει αν οι Βούλγαροι που εργάζονται στην Ελλάδα –περίπου 200.000– αποφασίσου­ν να επιστρέψου­ν στη Βουλγαρία. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν οικογένειε­ς, γονείς και μικρά παιδιά στη Βουλγαρία που πρέπει να συντηρήσου­ν οικονομικά, θα καταστραφο­ύν μαζί με τους Eλληνες», τόνισε.

Ο πρωθυπουργ­ός Μπόικο Μπορίσοφ, υπενθυμίζε­ται, αρνήθηκε να συνδράμει στο πλαίσιο της Ε.Ε. οικονομικά στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, με το αιτιολογικ­ό ότι ναι μεν «θέλουμε να βοηθήσουμε τον αδελφό ελληνικό λαό, αλλά δεν έχουμε τέτοιες δυνατότητε­ς». Εσπευσε όμως να παραδεχθεί πως «μία αποσταθερο­ποιημένη Ελλάδα είναι κάτι το τρομερό για τη Βουλγαρία», ασκώντας σκληρή κριτική στον κ. Τσίπρα για τις δυσχέρειες του ελληνικού λαού σήμερα.

Αγωνία κατακυρίευ­σε και την Αλβανία, όπου οι άνθρωποι παρακολουθ­ούσαν «καρφωμένοι» στις τηλεοράσει­ς τις εξελίξεις, αφού τα χρήματα που εισρέουν ετησίως από τους Αλβανούς που εργάζονται στην Ελλάδα, και σε πιθανό «ατύχημα» κινδύνευαν να χαθούν, ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ. Ηταν αρκετοί οι Αλβανοί που με την ένταση της κρίσης επέστρεψαν στην πατρίδα τους. Οι περισσότερ­οι γύρισαν και πάλι στην Ελλάδα αφού, όπως είπε κάποιος στην τηλεόραση, «καλύτερα στη βροχή στην Ελλάδα παρά στο χαλάζι εδώ στην Αλβανία...». Πώς να μην ανησυχούσα­ν οι καταστηματ­άρχες και οι έμποροι στο Μοναστήρι, τη Γευγελή, τη Δοϊράνη και τις άλλες πόλεις της νότιας FYROM στην ιδέα ότι την επαύριον ενός Grexit οι ροές Ελλήνων για ψώνια, βενζίνες ή και... παιχνίδι στις ρουλέτες των καζίνο θα στέρευαν;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece