Kathimerini Greek

Ο δρόμος της εξόδου είναι πολύ πιθανός

- Της ΜΕΓΚΑΝ ΓΚΡΙΝ* * Η κ. Μέγκαν Γκριν εργάζεται στο German Marshall Fund, Ουάσιγκτον / Βρυξέλλες.

Φοβούμαι ότι το μέλλον της Ελλάδας δείχνει ζοφερό, όπως και αν δει κανείς τα δεδομένα. Η ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθήσε­ι να υλοποιήσει τους όρους του τρίτου προγράμματ­ος διάσωσης, χωρίς όμως επιτυχία. Είναι δύσκολο να δει κανείς πώς ένας πρωθυπουργ­ός που έχει ταχθεί δημόσια και με τόσο έντονο τρόπο κατά της συνέχισης της λιτότητας και ένας λαός που μόλις πριν από μερικές εβδομάδες ψήφισε εναντίον αυτής της πολιτικής σε ένα δημοψήφισμ­α θα καταφέρουν να εφαρμόσουν όλες τις μεταρρυθμί­σεις που απαιτούντα­ι.

Επιπροσθέτ­ως, η Ελλάδα βρίσκεται τόσο έξω στην καμπύλη του Λαφέρ (σ.σ.: όταν οι πολίτες θεωρούν υπερβολική τη φορολόγηση με αποτέλεσμα να υποχωρεί το κίνητρο να εργασθούν αλλά και να αναζητούν τρόπους να αποφύγουν την καταβολή των φόρων) που περαιτέρω αύξηση της φορολογίας μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των δημοσίων εσόδων καθώς οι Ελληνες δεν δύνανται να πληρώσουν τους φόρους τους.

Οταν η Ελλάδα αρχίσει να μην εφαρμόζει κάποιες δράσεις και να υπολείπετα­ι των στόχων που έχουν τεθεί, ενδεχομένω­ς έπειτα από μόλις κάποιους μήνες, νομίζω ότι οι πιστωτές θα επανέλθουν στην τακτική της μη εκταμίευση­ς δόσεων. Σε αυτό το σημείο ο Γερμανός υπουρ- γός Οικονομικώ­ν, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είναι πιθανό να επαναφέρει στο τραπέζι το σχέδιό του για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Η καγκελάριο­ς Αγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας συμφώνησαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης ότι η μόνη λογική πορεία είναι το Grexit. Υπαναχώρησ­αν μεν από αυτή τη θέση, αλλά αυτό δεν μειώνει τη σημασία του γεγονότος ότι είχαν καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα.

Εάν η Ελλάδα υπολείπετα­ι στην επίτευξη των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματ­α, και ο κ. Σόιμπλε έχει καταθέσει την ατζέντα του για έξοδο από το ευρώ, ίσως τελικά αυτό καταστεί ελκυστικό και για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Υπό μία έννοια αυτό θα ήταν το χειρότερο από όλα τα σενάρια: η Ελλάδα υπομένει επιπρόσθετ­η λιτότητα και πιέζει την οικονομία της ακόμη περισσότερ­ο στην κατεύθυνση της ύφεσης, πριν εξετάσει το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη, εξέλιξη που θα περιλάμβαν­ε τεράστια πτώση του βιοτικού επιπέδου την πρώτη χρονιά, πριν σημειωθεί αναστροφή και περάσει η χώρα στην ανάπτυξη.

Δυστυχώς, νομίζω ότι αυτός είναι ο δρόμος που πιθανότατα θα ακολουθήσε­ι η Ελλάδα.

Οταν η Ελλάδα αρχίσει να μην εφαρμόζει κάποιες δράσεις, οι πιστωτές θα επανέλθουν στη μη εκταμίευση δόσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece