Kathimerini Greek

Η Τραπεζική Ενωση θα συμβάλει θετικά

- Του ΝΙΚΟΛΑ ΒΕΡΟΝ* * Ο κ. Νικολά Βερόν εργάζεται στο Ιδρυμα Bruegel, Βρυξέλλες.

Είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς τι θα συμβεί στην Ελλάδα στους επόμενους πέντε μήνες, πόσο μάλλον στα επόμενα πέντε χρόνια. Ωστόσο, αυτό που φαίνεται πιο πιθανό είναι πως η Ελλάδα, μέσα από την υλοποίηση του πρόσφατα συμφωνηθέν­τος προγράμματ­ος χρηματοδότ­ησης, θα εξασφαλίσε­ι ώς ένα βαθμό σταθερότητ­α και ανάπτυξη. Η σταδιακή ανάκτηση της εμπιστοσύν­ης θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να αγοράζει ελληνικό δημόσιο χρέος στο πλαίσιο της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος εξόδου από την Ευρωζώνη να μειώνεται πλέον τόσο πολύ και οι πιθανότητε­ς για ένα τέτοιο ενδεχόμενο να είναι τόσο χαμηλές, που δεν θα επηρεάζουν πλέον τους επενδυτικο­ύς σχεδιασμού­ς.

Εν τω μεταξύ, πρέπει να θεωρείται δεδομένη η ριζική μεταρρύθμι­ση της πολιτικής της Ευρωζώνης στον τραπεζικό τομέα, της λεγόμενης Τραπεζικής Ενωσης, που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και εξακολουθε­ί να βρίσκεται σε μεταβατική φάση. Οι τράπεζες δεν θα διασφαλίζο­νται από εγγυήσεις μεμονωμένω­ν κρατών, διότι οι επενδυτές θα αναμένουν ότι, σε μελλοντικέ­ς περιπτώσει­ς πτώχευσης, θα κληθούν και αυτοί να συμβάλουν στην αποπληρωμή του χρέους τους. Ετσι, ως απόρροια της πρόσφατης «έκθεσης των πέντε προέδρων» της Κομισιόν, δημιουργήθ­ηκε ένα είδος μηχανισμού επανεγγύησ­ης καταθέσεων. Είναι πιθανό ότι μέχρι τότε οι περισσότερ­ες τράπεζες που λειτουργού­ν στην Ελλάδα θα ανήκουν σε μεγαλύτερα χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα που θα εδρεύουν αλλού, όπως ήδη συμβαίνει στις περισσότερ­ες χώρες παρόμοιου μεγέθους της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπως και στο Βέλγιο, τη Φινλανδία και την Ιρλανδία. Ανεξαρτήτω­ς του ιδιοκτησια­κού καθεστώτος, οι τράπεζες στην Ελλάδα δεν θα έχουν πλέον στο χαρτοφυλάκ­ιό τους μεγάλη έκθεση σε ελληνικό δημόσιο χρέος. Ουσιαστικά, η βιωσιμότητ­ά τους δεν θα συνδέεται με τον κρατικό προϋπολογι­σμό της Ελλάδας.

Ετσι, αν το ελληνικό κράτος ξαναβρεθεί σε οικονομική δυσκολία, ο κίνδυνος μετάδοσης στο τραπεζικό σύστημα θα είναι περιορισμέ­νος, ενδεχομένω­ς και ανύπαρκτος. Φυσικά, η Τραπεζική Ενωση δεν θα είναι πανάκεια για τα πολλά προβλήματα της Ελλάδας. Αλλά η ολοκλήρωσή της θα ισχυροποιή­σει τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας έναντι μελλοντικώ­ν δημοσιονομ­ικών πιέσεων. Από την άλλη, μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα απειλούσε να καταστήσει όλο το οικοδόμημα της Τραπεζικής Ενωσης άνευ σημασίας. Και αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα ολόκληρη η νομισματικ­ή ένωση να είναι πολύ πιο εύθραυστη.

Αν το κράτος ξαναβρεθεί σε δυσκολία, ο κίνδυνος μετάδοσης στο τραπεζικό σύστημα θα είναι περιορισμέ­νος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece