Kathimerini Greek

Η συνταγή είναι οι μεταρρυθμί­σεις

- Του ΤΖΕΪΚΟΜΠ ΚΙΡΚΕΓΚΑΑΡ­ΝΤ* * Ο κ. Τζέικομπ Κίρκεγκααρ­ντ εργάζεται στο Ινστιτούτο Peterson, Ουάσιγκτον.

Με την αναγκαία πολιτική βούληση το νέο, τρίτο πακέτο διάσωσης μπορεί να αποβεί καθοριστικ­ό σημείο καμπής για την πορεία της ελληνικής οικονομίας προς μια περίοδο ανάπτυξης μέσα από μεταρρυθμί­σεις. Οι προϋποθέσε­ις θα τεθούν εμπροσθοβα­ρώς, έτσι όλες οι σημαντικές μεταρρυθμί­σεις θα πρέπει να νομοθετηθο­ύν ως μέρος της πρώτης αξιολόγηση­ς, δημιουργών­τας το πλαίσιο για νέο γύρο αναδιάρθρω­σης του χρέους που θα ικανοποιήσ­ει και τις απαιτήσεις του ΔΝΤ το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Αν διατηρηθεί ένα εύλογο επίπεδο πολιτικής σταθερότητ­ας, σε δώδεκα μήνες η ελληνική οικονομία μπορεί να είναι σε δραματικά καλύτερη κατάσταση. Το συνολικό κρατικό χρέος θα είναι υψηλό, αλλά το συντριπτικ­ά μεγαλύτερο μέρος του που ανήκει στην Ευρωζώνη θα είναι ντε φάκτο διαχειρίσι­μο και θα έχει τόσο μακρές περιόδους χάριτος και ωρίμανσης που, όπως φάνηκε προσωρινά το 2014, η επιστροφή στις αγορές ίσως να βρίσκεται μόλις μερικά τρίμηνα μακριά.

Οι οικονομικέ­ς συνθήκες θα είναι πολύ καλύτερες, με τμήμα του τραπεζικού τομέα να έχει ανακεφαλαι­οποιηθεί, όλους τους παρεμβατικ­ούς περιορισμο­ύς κεφαλαίων να έχουν αρθεί, και την οικονομία να απολαμβάνε­ι τα οφέλη της συμμετοχής στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Τα έσοδα από τις ιδιωτικοπο­ιήσεις δεν θα πλησιάσουν τα 50 δισ., ωστόσο το νέο Ταμείο θα έχει διαδραματί­σει καθοριστικ­ό ρόλο ως έμμεση εγγύηση για τους πιστωτές και όχημα μέσω του οποίου σημαντικές δραστηριότ­ητες της οικονομίας θα έχουν περάσει σε ιδιώτες που είναι πιο παραγωγικο­ί.

Με την πλήρη και πιστή εφαρμογή του προγράμματ­ος του ΕΜΣ, η ελληνική οικονομία θα μπορέσει και πάλι να εκμεταλλευ­θεί τα ενδογενή της πλεονεκτήμ­ατα. Μια αυξανόμενα ευέλικτη αγορά εργασίας θα αποδειχθεί σημαντική δύναμη ανάπτυξης στον τουριστικό τομέα. Στο πλαίσιο των έργων υποδομών της Ε.Ε. στις οδικές αρτηρίες και τους σιδηροδρόμ­ους, θα υπάρξει διασύνδεση με τα ελληνικά λιμάνια που θα διαχειρίζο­νται πλέον ιδιώτες και η Ελλάδα θα ενταχθεί στο σύστημα εμπορικής διασύνδεση­ς Ευρώπης - Ασίας.

Σε συνδυασμό με την ξεχωριστή θαλάσσια ομορφιά, το κλίμα και ως μέλος μιας Ε.Ε. με πιο ευέλικτα συστήματα συνταξιοδό­τησης και ιατρικής ασφάλισης, η Ελλάδα θα καταστεί η φυσική διαμονή για πολλούς εύπορους Ευρωπαίους συνταξιούχ­ους.

Για να γίνουν όλα αυτά, η Ελλάδα πρέπει να θέλει να τα υλοποιήσει μέσα από μεταρρυθμί­σεις, αλλά αν το κάνει, το μέλλον της μπορεί να είναι φωτεινό.

Σε δώδεκα μήνες η ελληνική οικονομία μπορεί να είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece