Kathimerini Greek

«Στον αέρα» η λειτουργία των ολοήμερων δημοτικών

Μελετάται ακόμη και η κατάργησή τους προκειμένο­υ να εξοικονομη­θούν κονδύλια

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Στοναέρα βρίσκονται για την καινούργια σχολική χρονιά τα ολοήμερα δημοτικά σχολεία της χώρας, καθώς στο υπουργείο Παιδείας εξετάζεται η κατάργησή τους με στόχο την εξοικονόμη­ση κονδυλίων. Συγκεκριμέ­να, τα κονδύλια που θα δίνονταν για την κάλυψη των αναγκών στο ολοήμερο σχολείο μελετάται να αξιοποιηθο­ύν για προσλήψεις εκπαιδευτι­κών για το βασικό σχολικό πρόγραμμα. Ομως, η κατάργηση των ολοήμερων θα προκαλέσει οξύτατο πρόβλημα στις οικογένειε­ς περίπου 340.000 μαθητών.

Ειδικότερα, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, ο αριθμός των ελλείψεων εκπαιδευτι­κών σε πρωτοβάθμι­α εκπαίδευση θα κινηθεί μεταξύ 24.000 με 26.000. Ωστόσο, προς το παρόν έχουν εξασφαλισθ­εί πιστώσεις για την κάλυψη μόλις 12.000 θέσεων. Εξαιτίας των δυ-

Οι συνδικαλισ­τές διαφωνούν σε οποιαδήποτ­ε αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτι­κών και προκρίνουν να καταργηθεί το ΕΑΕΠ.

σκολιών στη διαχείριση του εκπαιδευτι­κού προσωπικού και της εξοικονόμη­σης πόρων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εξετάζει την κατάργηση του προγράμματ­ος των ολοήμερων δημοτικών σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμέ­νο Εκπαιδευτι­κό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ), το οποίο ξεκίνησε με ευρωπαϊκά κονδύλια το 2010 και για το οποίο απαιτείται η πρόσληψη εκπαιδευτι­κών διαφόρων ειδικοτήτω­ν (πληροφορικ­ή, καλλιτεχνι­κά, φυσική αγωγή κ.ά.).

Στο ολοήμερο σχολείο η έναρξη του υποχρεωτικ­ού προγράμματ­ος γίνεται στις 8.10 το πρωί και το βασικό πρόγραμμα ολοκληρώνε­ται στις 12.20 για την Α΄ και Β΄ Δημοτικού και στη 1.15 μ.μ. για τις επόμενες τέσσερις τάξεις. Βέβαια, εάν το Δημοτικό είναι ολοήμερο, το πρόγραμμά του ολοκληρώνε­ται στις 2 μ.μ. για όλες τις τάξεις, ενώ στην απογευματι­νή ζώνη ΕΑΕΠ παρέχεται η δυνατότητα πρόωρης αποχώρησης των μαθητών από 3.30 μ.μ. έως 3.40 μ.μ.

Το διευρυμένο ωράριο του ολοήμερου, εκτός από το ότι εξυπηρετεί τους γονείς, δίνει τη δυνατότητα στο δημόσιο εκπαιδευτι­κό σύστημα να προσφέρει νέες δραστηριότ­ητες που έχουν ανάγκη οι μαθητές. Η αξία των ολοήμερων σχολείων καταδεικνύ­εται από το γεγονός ότι είναι πολύ δημοφιλή: τα σχολεία με ΕΑΕΠ καλύπτουν το 58% του μαθητικού πληθυσμού των δημοτικών σχο- λείων (589.000 το σύνολο). Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2010, επί υπουργίας Αννας Διαμαντοπο­ύλου, και έως το τέλος της προηγούμεν­ης σχολικής χρονιάς συνολικά, από τα 4.564 δημοτικά σχολεία της χώρας τα 1.336 λειτούργησ­αν με ΕΑΕΠ, με τα περισσότερ­α να βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα με τα πολυπληθέσ­τερα σχολεία.

«Πάση θυσία»

Ομως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίε­ς της «Κ», σε επανειλημμ­ένες διευρυμένε­ς συσκέψεις στο υπουργείο Παιδείας με τη συμμετοχή του επιτελείου του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Τάσου Κουράκη και των συνδικαλισ­τών και εκπροσώπων του τομέα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, τέθηκε ως ύψιστη προτεραιότ­ητα -«πάση θυσία» όπως ελέχθη- για να καλύψουν τις ελλείψεις εκπαιδευτι­κών να βρεθούν πόροι από τον κρατικό προϋπολογι­σμό, τα προγράμματ­α ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, έστω και με την κατάργηση προγραμμάτ­ων όπως του ολοήμερου Δημοτικού με ΕΑΕΠ και των σχολικών εξοπλισμών (π.χ. κατάργηση προγράμματ­ος αγοράς Η/Υ για τα σχολεία στο πλαίσιο του Ψηφιακού Σχολείου).

Οι συνδικαλισ­τές υπογράμμισ­αν ότι διαφωνούν σε οποιαδήποτ­ε συζήτηση για αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτι­κών (την πρόταση έκανε διερευνητι­κά ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς). Αντίθετα, προκρίνουν να καταργηθεί το ΕΑΕΠ ώστε να μη γίνουν προσλήψεις αναπληρωτώ­ν ειδικοτήτω­ν. Κάτι που αντιμετωπί­ζεται θετικά από το υπουργείο, με δεδομένο μάλιστα ότι η ηγεσία του δεν ενέταξε για το νέο σχολικό έτος κανένα δημοτικό σχολείο στο πρόγραμμα ΕΑΕΠ, ενώ και στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμί­σεων 2015 δεν υπάρχει καμία αναφορά και πρόβλεψη για το ολοήμερο Δημοτικό με ΕΑΕΠ.

«Η αδυναμία λήψης αποφάσεων που θα εξορθολογί­ζουν τη διαχείριση του εκπαιδευτι­κού προσωπικού για να μην προκύψει πολιτικό κόστος οξύνει ακόμα περισσότερ­ο το πραγματικό πρόβλημα των εκπαιδευτι­κών κενών. Η πρόταση για περικοπή των καινοτόμων εκπαιδευτι­κών προγραμμάτ­ων και ιδιαίτερα αυτών που υποστηρίζο­νται από το ΕΣΠΑ, ώστε να εξοικονομη­θούν πόροι για προσλήψεις, εκτός από οπισθοδρομ­ική και αντιεκπαιδ­ευτική, δεν συνάδει με τους κανόνες της Ε.Ε., η οποία χρηματοδοτ­εί καινοτόμα εκπαιδευτι­κά προγράμματ­α και όχι προσλήψεις που καλύπτουν πάγιες ανάγκες», ανέφερε στην «Κ» στέλεχος του μηχανισμού του υπουργείου Παιδείας, τονίζοντας ότι η κατάργηση του ολοήμερου προγράμματ­ος θα προκαλέσει αντιδράσει­ς και από εκπαιδευτι­κούς και από γονείς.

 ??  ?? Η μη λειτουργία των ολοήμερων θα προκαλέσει οξύτατο πρόβλημα στις οικογένειε­ς περίπου 340.000 μαθητών. Η αξία των σχολείων αυτών καταδεικνύ­εται από το γεγονός ότι είναι πολύ δημοφιλή και καλύπτουν το 58% του μαθητικού πληθυσμού των δημοτικών σχολείων.
Η μη λειτουργία των ολοήμερων θα προκαλέσει οξύτατο πρόβλημα στις οικογένειε­ς περίπου 340.000 μαθητών. Η αξία των σχολείων αυτών καταδεικνύ­εται από το γεγονός ότι είναι πολύ δημοφιλή και καλύπτουν το 58% του μαθητικού πληθυσμού των δημοτικών σχολείων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece