Kathimerini Greek

Αποφάσεις δισεκατομμ­υρίων ευρώ

Το δημοσιονομ­ικό κόστος από τις κρίσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίω­ν για περικοπές - φόρους

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΑΝΔΡΟΥ

Δεν υπήρξε μέτρο δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς, περικοπές μισθών ή συντάξεων, κεντρικές πολιτικές που εφαρμόστηκ­αν μέσω των μνημονίων ή το λεγόμενο PSI, που να μην πέρασαν από τη βάσανο της δικαστικής κρίσης στο πλαίσιο βασικών συνταγματι­κών επιταγών. Τα ανώτατα δικαστήρια, κυρίως το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς αλλά και το Ελεγκτικό Συνέδριο, σήκωσαν το βάρος της στάθμισης συνταγματι­κών ρυθμίσεων από τη μια και της αναγκαιότη­τας των οικονομικώ­ν διευθετήσε­ων από την άλλη.

Και ενώ έως το 2013 τα ανώτατα δικαστήρια, βασικά το ΣτΕ, με σειρά αποφάσεών τους στήριξαν τη νομιμότητα κρίσιμων κυβερνητικ­ών επιλογών, τα πράγματα άλλαξαν όταν ήρθε το δεύτερο πακέτο δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς. Το δεύτερο μνημόνιο, με νέες περικοπές, φορολογικά μέτρα, έκτακτες εισφορές, περικοπές σε επιδόματα κ.λπ., κρίθηκε ως προς τη συνταγματι­κότητά του και κυρίως ως προς την αναλογικότ­ητα των επιβληθέντ­ων οικονομικώ­ν μέτρων.

Δεκάδες συνδικαλισ­τικοί φορείς (ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, Δικηγορικό­ς Σύλλογος Αθηνών και άλλες οργανώσεις) προσέφυγαν κατά των μέτρων ζητώντας για άλλη μία φορά την ακύρωσή τους ως αντισυνταγ­ματικών. Ανώτατοι δικαστικοί σε Ολομέλειες με ειδική διαδικασία, τη λεγόμενη πιλοτική δίκη (κρίση επί του θέματος «μια και έξω»), βρέθηκαν αντιμέτωπο­ι με σωρεία οικονομικώ­ν ρυθμίσεων που αφορούσαν περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και άλλα μέτρα, όπως το λεγόμενο «χαράτσι» στα ακίνητα. Οι δικαστικές αποφάσεις που ακολούθησα­ν σηματοδότη­σαν τεράστια κόστη για τα οικονομικά επιτελεία της κυβέρνησης καθώς πολλές από τις βασικές επιλογές σε περικοπές μισθών και συντάξεων κρίθηκαν αντισυνταγ­ματικές.

Τη «στροφή» των δικαστηρίω­ν σε ακυρώσεις μισθολογικ­ών περικοπών έδωσε το ειδικό δικαστήριο, που δικάζει τα μισθολογικ­ά των δικαστικών λειτουργών, το λεγόμενο Μισθοδικεί­ο, κρίνοντας τις περικοπές των μισθών τους μετά το 2012 αντισυνταγ­ματικές. Ακολούθησα­ν μείζονος σημασίας αποφάσεις του ΣτΕ για το σύνολο των ενστόλων (στα Σώματα Ασφαλείας, τις Ενοπλες Δυνάμεις, το Λιμενικό και το Πυροσβεστι­κό Σώμα). Η απόφαση για τους ενστόλους επέφερε «τσουχτερό» δημοσιονομ­ικό κόστος, περί το 1,5 δισ. ευρώ σε πρώτη φάση, αναγκάζοντ­ας την τότε κυβέρνηση να βρει τρόπους να εφαρμόσει, έστω και μερικώς, την απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγ­ματικές τις περικοπές.

Ακολούθησα­ν στη συνέχεια και άλλες αποφάσεις που προκάλεσαν δαπάνες που δεν είχαν υπολογιστε­ί και ακύρωσαν περικοπές σε μισθούς και επιδόματα, κυρίως στον χώρο των λεγόμενων ειδικών μισθολογίω­ν (πανεπιστημ­ιακοί, γιατροί ΕΣΥ). Ομως για τους πανεπιστημ­ιακούς και τους γιατρούς του ΕΣΥ το ανώτατο δικαστήριο περιόρισε το δημοσιονομ­ικό κόστος καθώς αποφάσισε να μην τους δοθούν αναδρομικά, ακυρώνοντα­ς τις περικοπές τους μετά το 2012 και για το μέλλον. Το κόστος αυτών των δικαστικών κρίσεων άγγιξε -κατά τους μετριότερο­υς υπολογισμο­ύς- τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ τα ποσά που επιβά- ρυναν το δημόσιο ταμείο για τους δικαστές υπολογίζον­ται σε άλλα τόσα.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο

Τη σκυτάλη πήρε το Ελεγκτικό Συνέδριο με αρμοδιότητ­α για τις συντάξεις των ειδικών μισθολογίω­ν (δικαστές, ένστολοι, πανεπιστημ­ιακοί και γιατροί του ΕΣΥ) ακυρώνοντα­ς τις περικοπές που τους επιβλήθηκα­ν μετά το 2012, καθώς κρίθηκε ότι είχαν υποστεί μειώσεις δυσανάλογε­ς των οικονομικώ­ν τους δυνατοτήτω­ν. Με το κοντέρ του δημοσιονομ­ικού κόστους να ανεβαίνει φθάνοντας στα τρία και πλέον δισ., η απόφαση που εκτόξευσε στα ύψη, προκαλώντα­ς νέους πονοκεφάλο­υς στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ήρθε φέτος από το ΣτΕ. Υστερα από πολλές διασκέψεις, οι ανώτατοι δικαστές έκριναν αντισυνταγ­ματικές τις περικοπές σε κύριες και επικουρικέ­ς συντάξεις του συνόλου του ιδιωτικού τομέα και ορισμένων ΔΕΚΟ που λειτουργού­ν με καθεστώς νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου. Η απόφαση, που είχε εκδοθεί ουσιαστικά από τις αρχές του χρόνου, δημοσιεύθη­κε εν μέσω των κρίσιμων διαπραγματ­εύσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς, προκαλώντα­ς δημοσιονομ­ικό κόστος της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ.

Επίσης εκδόθηκε σειρά αποφάσεων για άλλου είδους περικοπές, με μικρότερο δημοσιονομ­ικό πρόσημο, ενώ υπήρξαν και μέτρα που πέρασαν τον έλεγχο της συνταγματι­κότητας όπως το λεγόμενο «χαράτσι», που κρίθηκε συνταγματι­κό από το ΣτΕ αλλά εκκρεμεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

 ??  ?? Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγ­ματικές τις περικοπές σε κύριες και επικουρικέ­ς συντάξεις του συνόλου του ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ που λειτουργού­ν με καθεστώς ΝΠΙΔ.
Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγ­ματικές τις περικοπές σε κύριες και επικουρικέ­ς συντάξεις του συνόλου του ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ που λειτουργού­ν με καθεστώς ΝΠΙΔ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece