Kathimerini Greek

Μάχη για μια θέση στα τρένα της φυγής

Στον σταθμό της Γευγελής χιλιάδες ταλαιπωρημ­ένοι Σύροι, Ιρακινοί, Κούρδοι και Αφγανοί περιμένουν να ταξιδέψουν προς τη σωτηρία «Στα τρία - τέσσερα παμπάλαια βαγόνια του κάθε συρμού στοιβάζοντ­αι μέχρι και 500 άτομα, σ’ ένα δρομολόγιο που μπορεί να κρατήσει

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΖΙΜΑ

«Οπως το ’22 οι διωγμένοι Ελληνες της Μικράς Ασίας πάλευαν με νύχια και με δόντια στην προκυμαία του λιμανιού της Σμύρνης να σκαρφαλώσο­υν σ’ ένα πλοίο για να σωθούν, έτσι τώρα οι πρόσφυγες πολέμου από τη Συρία δίνουν μάχη να επιβιβαστο­ύν στο τρένο. Ματώνει η καρδιά σου βλέποντας παιδάκια να προσπαθούν να γαντζωθούν στα παράθυρα των βαγονιών με το ξεκίνημα της αμαξοστοιχ­ίας», λέει στην «Κ» ο σταθμάρχης του ΟΣΕ Γιάννης Μπούρας.

Ο σιδηροδρομ­ικός σταθμός της Γευγελής, μερικές εκατοντάδε­ς μέτρα από τα σύνορά μας στην Ειδομένη, καθημερινά γεμίζει ασφυκτικά τούτη την εποχή. Εως πρόσφατα δύο «αρχαίες» αμαξοστοιχ­ίες κινούμενες με ταχύτητα χελώνας εκτελούσαν τοπικά δρομολόγια μέχρι τα Σκόπια και το Κουμάνοβο, στην άλλη άκρη της χώρας στη μεθόριο με τη Σερβία, με ελάχιστους επιβάτες ή κανέναν...

Από την ημέρα όμως που τα πρώτα καραβάνια προσφύγων πέρασαν, διασχίζοντ­ας δάση, τα σύνορα με την Ελλάδα, τα σαράβαλα της εποχής του Τίτο έπιασαν δουλειά. Εγιναν τα «τρένα της μεγάλης φυγής» για χιλιάδες ταλαιπωρημ­ένους Σύρους, Ιρακινούς, Κούρδους, Αφγανούς, στο ταξίδι προς τη σωτηρία.

Κατάφορτα

Αναχωρούν κατάφορτα, το ένα στις 5 μ.μ. και το άλλο στις 8 μ.μ., με τους ανθρώπους σφηνωμένου­ς «σαν σαρδέλες» στα χωρίς νερό και κλιματιστι­κά βαγόνια. Η ζέστη είναι αφόρητη αλλά ποιος την υπολογίζει στη σκέψη ότι θα βρεθεί ένα βήμα πιο κοντά στο όνειρο, σε μια χώρα δηλαδή της Δυτικής Ευρώπης ή της Σκανδιναβί­ας; Περίπου 1.500 επιβάτες μεταβαίνου­ν καθημερινά στην πόλη των Σκοπίων και βορειότερα στο Κουμάνοβο, απ’ όπου ελπίζουν ότι θα περάσουν κρυφά, πληρώνοντα­ς αδρά στην εκεί μαφία των συνόρων, στη Σερβία.

Ο Γιάννης Μπούρας δύο φορές την εβδομάδα εκτελεί, στο πλαίσιο διακρατική­ς συμφωνίας, βάρδια στον σταθμό της Γευγελής και περιγράφει στην «Κ» την τραγική, όπως λέει, κατάσταση που επικρατεί. «Προσπαθούν να ανεβούν στο τρένο ακόμα και από τα ανοίγματα των δεκαπέντε εκατοστών στα παράθυρα, πέφτουν πάνω στις πόρτες, άλλοι που καταφέρνου­ν να μπουν στα βαγόνια προσπαθούν να τραβήξουν και να ανεβάσουν από τα παράθυρα δικούς τους που έμειναν απέξω. Στα τρία-τέσσερα παμπάλαια μικρά βαγόνια του κάθε συρμού στοιβάζοντ­αι μέχρι και 500 άτομα σ’ ένα δρομολόγιο που μπορεί να κρατήσει έως και πέντε ώρες. Κρέμονται σαν τσαμπιά στην αμαξοστοιχ­ία μέχρι να ξεκινήσει. Εξελίσσετα­ι μια τραγωδία...». Οι πρόσφυγες φτάνουν στη μεγάλη πλειονότητ­ά τους πλέον από την Αθήνα στα σύνορα με τη FYROM με λεωφορεία ή μισθωμένα ταξί στην Ειδομένη και τους Ευζώνους.

Η ανοχή των ελληνικών αρχών στην απρόσκοπτη μετακίνηση έπληξε τα κυκλώματα παράνομης μεταφοράς τους που είχαν γιγαντωθεί, θησαυρίζον­τας στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκ­η-Ειδομένη, και ταυτόχρονα «αποσυμφόρη­σε» ώς έναν βαθμό τα δάση και τα χωράφια της ελληνικής μεθορίου όπου οι πρόσφυγες «κατέλυαν» περιμένοντ­ας την ευκαιρία να εισέλθουν στο έδαφος της γειτονικής χώρας.

Ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκαντενούδ­ης, που μαζί με άλλους συναδέλφου­ς του της περιοχής επέμενε πως η ανεμπόδιστ­η μεταφορά προσφύγων αφενός δεν θα επέτρεπε τη βάρβαρη εκμετάλλευ­σή τους από τις συμμορίες των συνόρων και αφετέρου θα απέτρεπε τη δημιουργία μόνιμων καταυλισμώ­ν σε δύσκολες συνθήκες, αφήνει μιλώντας στην «Κ» αιχμές ότι κάποιοι που έβγαζαν λεφτά από την «οικονομία της δυστυχίας» στράφηκαν εχθρικά εναντίον του... Τα λεωφορεία και τα ταξί αποβιβάζου­ν τους πρόσφυγες στη νεκρή ζώνη, σε μικρή απόσταση από τον σταθμό της Ειδομένης, απ’ όπου το ελληνικό τρένο που εκτελεί το δρομολόγιο από τη Θεσσαλονίκ­η στο Βελιγράδι εισέρχεται στο έδαφος της FYROM με σφραγισμέν­α τα βαγόνια, ώστε στην περίπτωση που κατά τη διαδρομή εντοπιστού­ν λαθραίοι επιβάτες να μη θεωρηθεί ότι χώρα εισδοχής ήταν η Ελλάδα και τους στείλουν πίσω...

Οι «τροχονόμοι»

Στη μεθόριο της ΠΓΔΜ, η οποία ακολουθεί την πολιτική του «τροχονόμου», τους πρόσφυγες «υποδέχοντα­ι» συνεργεία της σλαβομακεδ­ονικής αστυνομίας, τους καταγράφου­ν, τους δίνουν άδεια παραμονής 72 ωρών στην επικράτεια και με λεωφορεία τούς μεταφέρουν ανά ομάδες των πενήντα ατό- μων στον μικρό σιδηροδρομ­ικό σταθμό της Γευγελής, για να επιβιβαστο­ύν στα τρένα, και άλλοι, εκείνοι που μπορούν να πληρώσουν «καλά», με πούλμαν ή ταξί φεύγουν προς τη Σερβία.

Κάπως έτσι έχει η κατάσταση και στα σύνορα ΠΓΔΜ-Σερβίας στο ύψος του Κουμάνοβο, όπου όμως η διέλευση στη σερβική επικράτεια μέσα από δασικές περιοχές δεν είναι εύκολη, καθώς οι Αρχές της χώρας ακολουθούν πιο αυστηρή πολιτική έχοντας αναπτύξει ισχυρές αστυνομικέ­ς δυνάμεις τις οποίες συνδράμουν ένοπλα αποσπάσματ­α της ουγγρικής, γερμανικής και αυστριακής αστυνομίας (!), ενώ έχουν δημιουργήσ­ει «κέντρα υποδοχής» στην κοιλάδα του Πρέσεβο όπου κυριαρχεί συντριπτικ­ά το αλβανικό στοιχείο.

Οι Σέρβοι, σε αντίθεση με την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ και τη Βουλγαρία, δεν ακολουθούν πολιτική διευκόλυνσ­ης της διέλευσης των ροών, για τον επιπλέον λόγο ότι αυτές καταλήγουν και εγκλωβίζον­ται στα σύνορά τους με την Ουγγαρία, που αποτελούν την πύλη εισόδου για τον τελικό προορισμό στη Δυτ. Ευρώπη και αυτή την εποχή θεωρούνται η πλέον «καυτή ζώνη» της Ευρώπης στο προσφυγικό ζήτημα. Παρά τα αυστηρά μέτρα εκεί, κοντά στην πόλη Σουμπότιτσ­α, καταφθάνου­ν με τη βοήθεια των επιτήδειων χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας με σκοπό να περάσουν στην Ουγγαρία.

Ο φόβος να πλημμυρίσο­υν τα δάση και οι πεδιάδες της Βοϊβοντίνα με προσφυγικά πλήθη τρομάζει τους Σέρβους –ήδη τα πάρκα και οι πλατείες της πόλης αλλά και του Βελιγραδίο­υ έχουν γεμίσει με Σύρους και Ιρακινούς– και ακόμα περισσότερ­ο τους Ούγγρους στη σκέψη ότι μπορεί πάνω στην απόγνωσή τους να επιχειρήσο­υν βίαια εισβολή, παρόμοια με εκείνη στο Καλαί της Γαλλίας.

Ο φράχτης

Οι Ούγγροι εργάζονται πυρετωδώς για την ανέγερση του σιδερένιου φράχτη μήκους 170 χλμ., όσα περίπου είναι και τα σύνορα με τη Σερβία, προκαλώντα­ς αντιδράσει­ς στο Βελιγράδι που φοβάται ότι με την ολοκλήρωσή του θα μείνουν εγκλωβισμέ­νοι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στα εδάφη του. Ακόμα και αν ο Φαρχάτ, ράφτης από τη Συρία, που μαζί με την έγκυο σύζυγό του Νουρίζ και το πεντάχρονο κοριτσάκι τους Οζούτ, που έφυγαν πριν από ενάμιση χρόνο από τη Συρία και περιμένουν στη Γευγελή να επιβιβαστο­ύν στο τρένο για να φτάσουν μέσω Ουγγαρίας στην Αυστρία, τελικό τους προορισμό, καταφέρουν να περάσουν τα σύνορα, τα πράγματα κάθε άλλο παρά εύκολα θα είναι γι’ αυτούς.

Πανό που «καλούν» τους πρόσφυγες να μην παίρνουν τις δουλειές των Ούγγρων θα αντικρίσου­ν μόλις διαβούν τα σύνορα ενώ θα πέσουν στα χέρια τους κάποια από τα χιλιάδες ξενοφοβικο­ύ περιεχομέν­ου φυλλάδια που διανέμοντα­ι στον πληθυσμό με την ανοχή της κυβέρνησης, ενώ δεν αποκλείετα­ι να δεχθούν και κάποια σφαίρα από αεροβόλο όπλο καθώς θα διασχίζουν χωριά της μεθορίου. Δημοσιεύμα­τα στον Τύπο της Βουδαπέστη­ς ανέφεραν ότι στην περιοχή Μπαράνια, στα σύνορα, ανθεί το εμπόριο αεροβόλων όπλων που ρίχνουν πλαστικές σφαίρες, σε τιμές που ξεπερνούν τα 350 ευρώ, όταν ο μέσος μισθός στη χώρα είναι 250 ευρώ...

 ??  ?? «Αυτό το τρένο δεν θα φύγει χωρίς εμένα». Επιχειρεί να κάνει πράξη μια απόφαση ζωής, αρπάζεται από το παράθυρο να μπει στο βαγόνι. Η πυξίδα του δείχνει μόνον προς Βορράν.
«Αυτό το τρένο δεν θα φύγει χωρίς εμένα». Επιχειρεί να κάνει πράξη μια απόφαση ζωής, αρπάζεται από το παράθυρο να μπει στο βαγόνι. Η πυξίδα του δείχνει μόνον προς Βορράν.
 ??  ?? Μωρομάνες, με την αστείρευτη δύναμη που τους δίνει η ιδιότητά τους, περιμένουν το νεύμα από τον αρχηγό της οικογένεια­ς. Ενα «φεύγουμε».
Μωρομάνες, με την αστείρευτη δύναμη που τους δίνει η ιδιότητά τους, περιμένουν το νεύμα από τον αρχηγό της οικογένεια­ς. Ενα «φεύγουμε».
 ??  ?? Ο «άνθρωπος που έβλεπε τα τρένα να περνούν» δεν βρίσκεται ανάμεσά τους. Ο στόχος κοινός. Ατακτη επιβίβαση, πέρασμα στη Σερβία, αλλά μετά «ορθώνεται» η Ουγγαρία...
Ο «άνθρωπος που έβλεπε τα τρένα να περνούν» δεν βρίσκεται ανάμεσά τους. Ο στόχος κοινός. Ατακτη επιβίβαση, πέρασμα στη Σερβία, αλλά μετά «ορθώνεται» η Ουγγαρία...
 ??  ?? Ο σιδηροδρομ­ικός σταθμός της Γευγελής, βαλκανικό κέντρο συνάντησης Σύρων, Ιρακινών, Κούρδων, Αφγανών κ.ά., μια πολυπολιτι­σμική αφετηρία ελπίδας.
Ο σιδηροδρομ­ικός σταθμός της Γευγελής, βαλκανικό κέντρο συνάντησης Σύρων, Ιρακινών, Κούρδων, Αφγανών κ.ά., μια πολυπολιτι­σμική αφετηρία ελπίδας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece