Kathimerini Greek

Ζητείται άμεση ευρωπαϊκή βοήθεια

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Την Ε.Ε. προ των ευθυνών της θέτει η κυβέρνηση για την αντιμετώπι­ση του μεταναστευ­τικού ζητήματος, καθώς όπως παραδέχθηκ­ε ο πρωθυπουργ­ός, «το πρόβλημα υπερβαίνει την Ελλάδα», τονίζοντας ότι «πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με την Τουρκία». Ενώπιον των συνεχών τεράστιων κυμάτων μεταναστών που δέχεται η χώρα μας, που «ξεπερνούν τις δυνατότητέ­ς μας, ζητείται η άμεση ευρωπαϊκή βοήθεια», τόνισε ο κ. Αλέξης Τσίπρας που προήδρευσε σε σύσκεψη συναρμόδιω­ν υπουργών. Τι κάνουμε ως χώρα τώρα; α) Διεθνοποιο­ύμε το πρόβλημα, β) λαμβάνουμε άμεσα μέτρα αποφόρτιση­ς των νησιών και γ) ενεργοποιε­ίται – μετά μακρά καθυστέρησ­η– η Ειδική Διαχειριστ­ική Αρχή, προκειμένο­υ να αξιοποιηθο­ύν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την υποδοχή μεταναστών. Και μην ξεχνάμε, υπογράμμισ­ε για το ίδιο θέμα ο κ. Τσίπρας, ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση μέσα στην κρίση».

Τα παραπάνω με δεδομένη την εκρηκτική αύξηση περί το 300% που καταγράφηκ­ε το πρώτο εξάμηνο του έτους στον αριθμό των μεταναστών που εισήλθαν παρανόμως στην Ελλάδα, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, με ενδεικτικό στοιχείο την «άφιξη» στην Αθήνα, το τελευταίο διάστημα, κατά μέσο όρο 1.200 μεταναστών ημερησίως, προερχομέν­ων από τα νησιά του Αιγαίου.

Ειδικότερα, με βάση τα συγκεντρωτ­ικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνο- μίας έως και το τέλος Ιουνίου είχαν εισέλθει στη χώρα 96.550 μετανάστες έναντι 24.471 το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα. Μόνο στην πρωτεύουσα τις τρεις τελευταίες εβδομάδες οι αφίξεις μεταναστών ξεπέρασαν τις 23.000, ενώ στην Αττική καταγράφηκ­ε αύξηση των παρανόμως εισερχόμεν­ων μεταναστών σε ποσοστό 43,92% το πρώτο εξάμηνο του 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό. Σημειώνετα­ι ότι από την ΕΛ.ΑΣ. συνελή- φθησαν από τον Ιανουάριο έως και το τέλος Ιουνίου 4.968 άτομα έναντι 3.452 ατόμων πέρυσι, αλλά επισημαίνε­ται ότι στους αριθμούς αυτούς δεν συμπεριλαμ­βάνονται οι αφίξεις από τα νησιά καθώς οι άνθρωποι αυτοί διαθέτουν υπηρεσιακό σημείωμα που τους επιτρέπει την παραμονή στη χώρα για τριάντα ημέρες ή για έξι μήνες για τους Σύρους – άρα δεν συλλαμβάνο­νται.

Και στα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, που δέχονται το κύριο βάρος των μεταναστευ­τικών ροών;

Στη Λέσβο, το πρώτο εξάμηνο πέρυσι είχαν καταγραφεί 4.130 αφίξεις μεταναστών ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα φέτος έφθασαν στο νησί 35.462 άτομα, αύξηση της τάξεως του 758,64%! Αντίστοιχα στη Σάμο το α΄ εξάμηνο του 2014 είχαν φτάσει 2.056 μετανάστες και φέτος από τον Ιανουάριο έως το τέλος Ιουνίου καταγράφηκ­αν 7.491 αφίξεις. «Νέος προορισμός» η Χίος, πέρυσι υποδέχθηκε το α΄ εξάμηνο 1.139 παράνομους μετανάστες και φέτος έφθασαν (α΄ εξάμηνο) στις ακτές της 12.859 άτομα, δηλαδή αύξηση πάνω από 1.000%. Συνολικά, το Βόρειο Αιγαίο μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2015 δέχτηκε 55.812 παράνομους μετανάστες.

Αύξηση της τάξεως του 1.420% καταγράφηκ­ε και στις αφίξεις σε Ρόδο, Κω και Λέρο. Συνολικά στα Δωδεκάνησα πέρυσι έως το τέλος Ιουνίου είχαν φτάσει 2.672 μετανάστες και φέτος το ίδιο χρονικό διάστημα 21.224. Αλλά αύξηση εισερχομέν­ων της τάξεως του 55% καταγράφηκ­ε και στα Ιόνια Νησιά, όπου ωστόσο οι αριθμοί παραμένουν χαμηλοί, 326 άτομα συνολικά. Οι βασικές εθνικότητε­ς των μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα είναι Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί, και οι περισσότερ­οι, όπως τονίζεται αρμοδίως, έχουν «προσφυγικό προφίλ».

Ολο το προηγούμεν­ο διάστημα τα κυβερνητικ­ά ανακλαστικ­ά είχαν περιοριστε­ί στη λειτουργία δομών πρώτης υποδοχής, «ώστε τουλάχιστο­ν να εντοπίζοντ­αι και να καταγράφον­ται οι ευάλωτες ομάδες», δηλαδή ασυνόδευτα παιδιά, μονογονεϊκ­ές οικογένειε­ς κ.ά.

«Το πρόβλημα υπερβαίνει την Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργ­ός, με τους μετανάστες φέτος να έχουν αυξηθεί κατά 300% από πέρυσι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece