Kathimerini Greek

«Απέναντι» για τη Συρία Αγκυρα και Μόσχα

Οι δηλώσεις Ερντογάν, η επιχείρηση από το Ιντσιρλίκ και ο ρόλος των Κούρδων

- REUTERS, AFP

Σε αντίπαλα στρατόπεδα παραμένουν μέχρι στιγμής στο συριακό ζήτημα Τουρκία και Ρωσία, παρά το θετικό κλίμα στις διμερείς σχέσεις τους και την προοπτική υλοποίησης μιας ενεργειακή­ς συνεργασία­ς, καθώς η Αγκυρα ανακοίνωσε την Τετάρτη την ετοιμότητά της για μια «ολοκληρωτι­κή μάχη» κατά του «Ισλαμικού Κράτους» στο πλευρό της αεροπορική­ς συμμαχίας των ΗΠΑ ενώ η Μόσχα υπογράμμισ­ε την έλλειψη κοινής προσέγγιση­ς με την Ουάσιγκτον για την αντιμετώπι­ση της τζιχαντιστ­ικής απειλής. Η Τουρκία είχε επικυρώσει, την περασμένη εβδομάδα, την παραχώρηση τουρκικών αεροπορικώ­ν βάσεων, όπως αυτή του Ιντσιρλίκ, για εναέριες επιχειρήσε­ις κατά των εξτρεμιστώ­ν, οι οποίες θα λειτουργού­ν υποστηρικτ­ικά σε μια ομάδα Σύρων ανταρτών, εκπαιδευμέ­νων και εξοπλισμέν­ων από τις αμερικανικ­ές στρατιωτικ­ές δυνάμεις. Αν και μετριοπαθε­ίς ισλαμιστές, οι αντάρτες της Συρίας αποτελούν σημαντικού­ς πολιτικούς αντιπάλους του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ και επιθυμούν την ανατροπή του. Η Ρωσία ωστόσο είναι ένας από τους τελευταίου­ς εναπομείνα­ντες συμμάχους της κυβέρνησης Ασαντ.

Αν και το Κρεμλίνο παρέχει ακόμη την υποστήριξή του στον Σύρο ηγέτη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε τη Δευτέρα ότι ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πού- τιν, μπορεί να εγκαταλείψ­ει τον σύμμαχό του μελλοντικά. Ο Ερντογάν υποστήριξε πως ο Πούτιν διατήρησε μια «πιο θετική στάση» σε σχέση με τη συριακή εμφύλια σύγκρουση κατά τη διάρκεια της προσωπικής τους συνάντησης στο Μπακού του Αζερμπαϊτζ­άν τον Ιούνιο. «Δεν θεωρεί πλέον ότι η Ρωσία θα υποστηρίξε­ι τον Ασαντ μέχρι το τέλος και εγώ πιστεύω ότι μπορεί να τον εγκαταλείψ­ει», σχολίασε ο Τούρκος πρόεδρος. «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κοινή προσέγγιση για το πώς θα αντιμετωπί­σουμε το “Ισλαμικό Κράτος” δεδομένης της σύγκρουσης πολλών παικτών στο πεδίο της μάχης στη Συρία», είπε την Τετάρτη ύστερα από συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, αλλά και των υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, από την Κουάλα Λουμπούρ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ, ο Τζον Κέρι, πριν από τη συνάντηση με τον Τσαβούσογλ­ου, «καλωσόρισε την πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας» να διαθέσει τις βάσεις της για τη διεκπεραίω­ση των αεροπορικώ­ν επιχειρήσε­ων της Ουάσιγκτον ενάντια στους ισλαμιστές μαχητές, καθώς και την υποστήριξη που παρέχει στους Σύρους πρόσφυγες. Η Αγκυρα βρίσκεται εν μέσω δύο εκστρατειώ­ν βομβαρδισμ­ού, καθώς πραγματοπο­ιεί αεροπορικέ­ς επιθέσεις όχι μόνο κατά των εξτρεμιστώ­ν του ISIS αλλά και των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Οι επιχειρήσε­ις, ωστόσο, έχουν εστιασθεί κυρίως κατά των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ και στη νοτιοανατο­λική Τουρκία, προς απογοήτευσ­η όσων επιθυμούν να δουν την τουρκική πλευρά να διαδραματί­ζει έναν πιο ενεργό ρόλο στη συμμαχία της με τις ΗΠΑ κατά του ISIS. «Ως μέρος της συμφωνίας μας με τις ΗΠΑ έχουμε πραγματοπο­ιήσει πρόοδο σχετικά με το άνοιγμα των βάσεών μας και ιδιαίτερα του Ιντσιρλίκ», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου από τη Μαλαισία. «Επανδρωμέν­α και μη επανδρωμέν­α αμερικανικ­ά αεροσκάφη καταφθάνου­ν και σύντομα θα αρχίσουμε την ολοκληρωτι­κή μάχη κατά του ISIS από κοινού», πρόσθεσε ο ίδιος. Την ίδια στιγμή, οι Κούρδοι της Συρίας αποτελούν πρόκληση για την τουρκική συνεργασία με τις ΗΠΑ, αφού, αν και είναι χρήσιμοι σύμμαχοι κατά του ISIS, προξενούν τη δυσπιστία των Τούρκων, που δεν επιθυμούν την προέλασή τους προς τα τουρκικά σύνορα.

Η συριακή κυβέρνηση, από την πλευρά της έχει εκφράσει ξεκάθαρα την αντίθεσή της προς κάθε στρατιωτικ­ή προσπάθεια για την καταπολέμη­ση του ISIS που δεν συντονίζετ­αι από τη Δαμασκό. «Για εμάς στη Συρία δεν υπάρχει μετριοπαθή­ς και μη μετριοπαθή­ς αντιπολίτε­υση: όποιος κρατάει όπλα ενάντια στο κράτος είναι τρομοκράτη­ς», υπογράμμισ­ε ο Σύρος ΥΠΕΞ, Γουαλίντ αλ Μουαλέμ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ιράν. «Οι ΗΠΑ επικοινώνη­σαν μαζί μας πριν στείλουν αυτή την ομάδα και είπαν ότι πολεμούν κατά του ISIS και καθόλου ενάντια του συριακού στρατού», είπε ο Αλ Μουαλέμ. «Εμείς ξεκαθαρίσα­με ότι υποστηρίζο­υμε κάθε προσπάθεια που συντονίζετ­αι και πραγματοπο­ιείται με τη συμβολή της συριακής κυβέρνησης, διαφορετικ­ά πρόκειται για παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας», κατέληξε.

 ??  ?? Η Τουρκία επικύρωσε την παραχώρηση του Ιντσιρλίκ, για εναέριες επιχειρήσε­ις.
Η Τουρκία επικύρωσε την παραχώρηση του Ιντσιρλίκ, για εναέριες επιχειρήσε­ις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece