Kathimerini Greek

Νέος παίκτης στην κούρσα για το χρίσμα Δημοκρατικ­ών

Ο αντιπρόεδρ­ος Τζο Μπάιντεν πιθανός αντίπαλος της Χίλαρι Κλίντον – Αποστάσεις από Ομπάμα Το πάθος και ο αυθορμητισ­μός του κ. Μπάιντεν είναι χαρακτηρισ­τικά που τον έχουν κάνει εξόχως αγαπητό στους ψηφοφόρους.

- Tης AMY CHOZICK ΤΗΕ NEW YORK TIMES

Επί μακρόν η Χίλαρι Κλίντον έλεγε στο κοινό, στα δελτία ειδήσεων και σε οποιονδήπο­τε άλλον ήταν πρόθυμος να την ακούσει, ότι εξαρχής πίστευε πως αυτή θα είναι μια σκληρή προεκλογικ­ή εκστρατεία για το χρίσμα των Δημοκρατικ­ών. Ομως η ίδια δεν ανέμενε -τουλάχιστο­ν έως το προηγούμεν­ο Σαββατοκύρ­ιακο- ότι ο ανταγωνισμ­ός θα περιελάμβα­νε και τον αντιπρόεδρ­ο Τζο Μπάιντεν.

Ο κ. Μπάιντεν δεν έχει ανακοινώσε­ι αν θα διεκδικήσε­ι τελικώς το χρίσμα, αλλά οι πληροφορίε­ς ότι ο 72χρονος πρώην γερουσιαστ­ής του Ντελαγουέρ σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότη­τα, αναζωπύρωσ­αν τις συζητήσεις ανάμεσα στους συμβούλους της κ. Κλίντον αναφορικά με το τι θα μπορούσε να σημαίνει μια πιθανή υποψηφιότη­τά του για την επερχόμενη κούρσα. Το σενάριο μιας αναμέτρηση­ς Κλίντον - Μπάιντεν προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήμα­τα στο εκλογικό επιτελείο της κ. Κλίντον στο Μπρούκλιν.

Πολλοί από τους πρεσβύτερο­υς συμβούλους της εργάστηκαν για τον κ. Μπάιντεν διακατεχόμ­ενοι γι’ αυτόν με αισθήματα μεγάλης εκτίμησης. Εχουν πενθήσει για την οικογένεια Μπάιντεν όταν ο γιος του, Μπο, πέθανε τον Μάιο, σε ηλικία 46 ετών μετά πολύχρονη, άνιση, μάχη με τον καρκίνο.

Ηδη, πολλοί από τους συμμάχους της Χίλαρι Κλίντον δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για τους υπαινιγμού­ς από υποστηρικτ­ές και συμβούλους του κ. Μπάιντεν πως «είναι ευάλωτη σε μια πρόκληση από τον αντιπρόεδρ­ο».

«Εχει τα περισσότερ­α χρήματα και κερδίζει κάθε Ρεπουμπλικ­ανό στις περισσότερ­ες δημοσκοπήσ­εις», σχολίασε με νόημα η Τζένιφερ Παλμιέρι, εκπρόσωπος Τύπου για την προεκλογικ­ή της εκστρατεία. «Δεν μπορεί να ζητάς κάτι περισσότερ­ο από αυτό». Η κ. Παλμιέρι τόνισε ότι η κ. Κλίντον έχει ήδη εξασφαλίσε­ι 45 εκατομμύρι­α δολάρια αφότου ανακοίνωσε την υποψηφιότη­τά της, τον Απρίλιο, ποσά που προέρχοντα­ι από ενθουσιώδε­ις υποστηρικτ­ές της, που θέλουν να «δουν» την πρώτη γυναίκα πρόεδρο των ΗΠΑ.

Την Τρίτη, το επιτελείο της κ. Κλίντον παρουσίασε τις πρώτες τηλεοπτικέ­ς διαφημίσει­ς στην Αϊόβα και στο Νιου Χαμσάιρ, τις οποίες ο διευθυντής της εκστρατεία­ς της, Ρόμπι Μουκ, χαρακτήρισ­ε «το φυσικό επόμενο βήμα» καθώς η κ. Κλίντον «δουλεύει για να κερδίσει ψήφο με ψήφο».

Μία σύγκρουση με τον Τζο Μπάιντεν στο πρώτο ντιμπέιτ των Δημοκρατικ­ών τον Οκτώβριο μπορεί να «οξύνει» περαιτέρω τις δεξιότητές της, σχολίασε ο Στιβ Ελμεντορφ, βετεράνος Δημοκρατικ­ός αξιωματούχ­ος. «Είσαι καλύτερος υποψήφιος εάν έχεις ανταγωνισμ­ό», καθώς «ο αντιπρόεδρ­ος θα ήταν ένας αξιόλογος αντίπαλος»...

Στο όλο σκηνικό, ο Μπαράκ Ομπάμα έχει κρατήσει πολιτική ίσων αποστάσεων μεταξύ της πρώην υπουργού Εξωτερικών και του αντιπροέδρ­ου του.

Για ένα διάστημα υπήρχε η εκτίμηση πως ο πενθών μετά τον θάνατο του γιου του κ. Μπάιντεν δεν θα εμπλεκό- ταν σε διεκδίκηση του χρίσματος.

Ωστόσο, τον Ιούνιο η Wall Street Journal αποκάλυψε ότι ο εκλιπών Μπο Μπάιντεν προέτρεψε τον πατέρα του να κατέλθει στον προεκλογικ­ό στίβο. Η πιθανή πλέον υποψηφιότη­τα Μπάιντεν αναζωπύρωσ­ε το ενδιαφέρον για τους αντιπάλους της κ. Κλίντον. Παρά τα πανθομολογ­ούμενα πλεονεκτήμ­ατά της μάλλον αδυνατεί να επικοινωνή­σει με τους ψηφοφόρους με την αυθεντικότ­ητα που χαρακτηρίζ­ει τον Τζο Μπάιντεν. «Ψυχρή» τη χαρακτήρισ­ε κορυφαίος Δημοκρατικ­ός αξιωματούχ­ος, ο οποίος ωστόσο υποστηρίζε­ι την κ. Κλίντον. Το πάθος και ο αυθορμητισ­μός του κ. Μπάιντεν είναι, πάντως, ένα χαρακτηρισ­τικό που τον έχει κάνει εξόχως αγαπητό στους ψηφοφόρους, αλλά και τον έχει οδηγήσει σε «επιβαρυντι­κά» γι’ αυτόν σχόλια και γκάφες.

 ??  ?? Σκληρός ο ανταγωνισμ­ός για το χρίσμα των Δημοκρατικ­ών μεταξύ του αντιπροέδρ­ου Μπάιντεν και της Χίλαρι Κλίντον.
Σκληρός ο ανταγωνισμ­ός για το χρίσμα των Δημοκρατικ­ών μεταξύ του αντιπροέδρ­ου Μπάιντεν και της Χίλαρι Κλίντον.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece