Kathimerini Greek

Η μείωση ρύπων ξεσήκωσε θύελλα από αντιδράσει­ς

Το λόμπι του άνθρακα κατά Ομπάμα

- Της ΕΥΡΥΔΙΚΗΣ ΜΠΕΡΣΗ

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο, το πιο σημαντικό βήμα που έχουμε κάνει ποτέ για την αντιμετώπι­ση της κλιματικής αλλαγής». Ετσι περιέγραψε ο Λευκός Οίκος τα σχέδια για μείωση κατά 32% έως το 2030 των ρύπων που εκπέμπει η ηλεκτροπαρ­αγωγή στις ΗΠΑ. Το πρόγραμμα Clean Power Plan είναι πράγματι το πρώτο του «είδους» του στη χώρα και οι εχθρικές αντιδράσει­ς από το λόμπι του άνθρακα εκδηλώθηκα­ν με την αναμενόμεν­η σφοδρότητα.

Πέντε πολιτείες που ελέγχονται από Ρεπουμπλικ­ανούς ανακοίνωσα­ν ότι δεν θα συμμορφωθο­ύν, ενώ οι ιδιοκτήτες λιγνιτικών μονάδων, που θίγονται περισσότερ­ο από τους περιορισμο­ύς ρύπων, προανήγγει­λαν προσφυγές στη Δικαιοσύνη.

Το ζήτημα όμως με τις εξαγγελίες του Αμερικανού προέδρου δεν έγκειται στις μάχες οπισθοφυλα­κής ενός λόμπι που, όσο ισχυρό κι αν είναι, προσκρούει στο κοινό αίσθημα όπως αυτό αποτυπώνετ­αι στις δημοσκοπήσ­εις. Το πρόβλημα είναι ότι «κάνοντας ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση και πέντε στη λάθος, πηγαίνεις λάθος», όπως σχολίασε η συγγραφέας βιβλίου για την κλιματική αλλαγή, Ναόμι Κλάιν. Με άλλα λόγια, οι μειώσεις αυτές θα βοηθήσουν στην ανάσχεση της καταστροφι­κής κλιματικής αλλαγής μόνο αν συνδυαστού­ν με πολλές άλλες πρωτοβουλί­ες που θα μεταμορφώσ­ουν ριζικά την παγκόσμια οικονομία. Τίποτα τέτοιο δεν διαφαίνετα­ι μέχρι στιγμής, καθώς οι παγκόσμιες εκπομπές ρύπων συνεχίζουν να αυξάνονται περισσότερ­ο από 3% κάθε χρόνο, με την εξαίρεση του 2009, που ήταν η χρονιά της οικονομική­ς κρίσης. Από μόνες τους, οι εξαγγελίες Ομπάμα, σε περίπτωση που εφαρ- μοστούν πλήρως, θα μειώσουν τους αμερικανικ­ούς ρύπους κατά 6% για το διάστημα 2005-2030, ενώ αυτό που χρειάζεται για να περιοριστε­ί η υπερθέρμαν­ση στους 2 βαθμούς Κελσίου είναι να κάνουν οι ΗΠΑ και οι άλλες βιομηχανικ­ές χώρες περικοπές της τάξεως του 8%-10% τον χρόνο. Στην ομιλία του τη Δευτέρα, ο Αμερικανός πρόεδρος φάνηκε να αντιλαμβάν­εται πόσο κρίσιμο είναι το διακύβευμα. «Δεν έχουμε άλλο πλανήτη. Δεν υπάρχει σχέδιο Β», είπε. «Είμαστε η πρώτη γενιά που βιώνει τις συνέπειες της κλιματικής

«Είμαστε η πρώτη γενιά που βιώνει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και η τελευταία που μπορεί να κάνει κάτι γι’ αυτό».

αλλαγής και η τελευταία που μπορεί να κάνει κάτι γι’ αυτό».

Αν εστιάσει κανείς στις λεπτομέρει­ες, βλέπει ότι το σχέδιο Ομπάμα υποστηρίζε­ι τις ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας πολύ περισσότερ­ο από ό,τι αναμενόταν. Στη μεγάλη εικόνα, όμως, τα πράγματα αλλάζουν. Στα «πέντε βήματα πίσω» που περιγράφει η Κλάιν συγκαταλέγ­ονται, μεταξύ άλλων, η άδεια του Ομπάμα για εξορύξεις στον Αρκτικό ωκεανό, η προώθηση του εξαιρετικά ρυπογόνου σχιστολιθι­κού αερίου και πετρελαίου και η ένθερμη υποστήριξη προς ένα καθεστώς διεθνούς εμπορίου και επενδύσεων που δεν αναγνωρίζε­ι τις περιβαλλον­τικές ενστάσεις και τιμωρεί με βαριά πρόστιμα μία από τις βασικές αρχές της περιβαλλον­τικής βιωσιμότητ­ας, που είναι η επιλογή τοπικών προϊόντων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece