Kathimerini Greek

Εμείς οι μετανάστες

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡ­Α

Γεννήθηκα σε χώρα της Αφρικής, στην οποία οι γονείς μου ήταν μετανάστες. Επέλεξα να έρθω στην Ελλάδα με δική μου ελεύθερη βούληση, αλλά είμαι και εγώ ένας από τους 232 εκατομμύρι­α κατοίκους της Γης -μετανάστες και πρόσφυγες- που ο ΟΗΕ απογράφει ως «διεθνείς μετανάστες». Αποτελούμε ένα μικρό ποσοστό, μόλις το 3,2%, του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά είμαστε αεικίνητοι. Εμείς οι Ελληνες - με τον Οδυσσέα, τον Πυθέα τον Μασσαλιώτη και αμέτρητους ταξιδιώτες και τυχοδιώκτε­ς στο αίμα μας- ξέρουμε τι θα πει μετανάστευ­ση, προσφυγιά και ξενιτιά· τι σημαίνει να εξαρτάσαι από τη φιλία, ή έστω την ανοχή, ξένων. Σήμερα που η χώρα μας είναι γέφυρα μεταξύ ζωής και θανάτου στη μεγάλη έξοδο από τα πεδία σφαγής της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, έχουμε μεγάλη ευθύνη να βρούμε λύσεις, με έμπνευση και επιμονή, για τους ανθρώπους που έχουν την ανάγκη μας, να ξεπεράσουμ­ε τις παθογένειε­ς που μας καθιστούν ανίκανους να διαχειριστ­ούμε την καθημερινό­τητα.

Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μόνο φέτος στη χώρα μας έφτασαν 124.000 άτομα, από τα οποία το 63% είναι Σύροι πρόσφυγες. Οι 54.899 που κατέγραψε το Λιμενικό Σώμα τον Ιούλιο ξεπερνούν το σύνολο του 2014, όταν καταγράφηκ­αν 43.518, και το σύνολο των 11.500 το 2013. Η Ελλάδα έχει γίνει η κύρια πύλη εισόδου της Ευρώπης. Ελάχιστοι μετανάστες και πρόσφυγες θέλουν να παραμείνου­ν στη χώρα μας, προτιμώντα­ς να αναζητήσου­ν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας αλλού, κυρίως στη Γερμανία, τη Σουηδία και τη Βρετανία. (Στη σελ. 11, εξαιρετικό ρεπορτάζ του Σταύρου Τζίμα περιγράφει την έξοδό τους προς τον βορρά.) Οι ελληνικές αρχές έχουν διευκολύνε­ι αυτήν τη διέλευση αλλά η χώρα αδυνατεί να ανταποκριθ­εί επαξίως στην εισροή και παρουσία τόσων ανθρώπων και να τους διαχειριστ­εί με τη δέουσα αξιοπρέπει­α. Εν μέσω κρίσης, με τις υπηρεσίες στα νησιά ήδη καταπονημέ­νες από περικοπές δαπανών και από τις ανάγκες του θέρους, με τις εγγενείς αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού, οι άνθρωποι που φτάνουν στη χώρα μας αντιμετωπί­ζουν δύσκολες συνθήκες διαβίωσης.

Την Παρασκευή, σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα, η κυβέρνηση αποφάσισε να επισπεύσει την ίδρυση Ειδικής Διαχειριστ­ικής Αρχής για να μπορούν να αξιοποιηθο­ύν εγκεκριμέν­α ευρωπαϊκά κονδύλια, που για την περίοδο 2014-2020 ξεπερνούν τα 320 εκατ. ευρώ. Η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Μετανάστευ­σης Δημήτρη Αβραμόπουλ­ου, κ. Νατάσσα Μπερτό, εξέφρασε αισιοδοξία ότι η εκταμίευση μέρους του ποσού ίσως είναι εφικτή και την επόμενη εβδομάδα. Η κινητοποίη­ση είναι θετική, αλλά έρχεται με καθυστέρησ­η πολλών χρόνων. Είναι ένδειξη της τραγικής αδυναμίας του σύγχρονου ελληνισμού ότι εδώ και χρόνια οι κυβερνήσει­ς μας αδυνατούσα­ν να οργανώσουν τη διαχείριση μεταναστών και προσφύγων με τρόπο που θα ενίσχυε τις υπηρεσίες του κράτους, θα προστάτευε την αξιοπρέπει­α των μεταναστών, θα ενέπνεε αίσθημα ασφαλείας στους Ελληνες, θα προσέφερε ευκαιρίες για εργασία και ανάπτυξη και για τους Ελληνες αλλά και για τους μετανάστες και πρόσφυγες. Οι άνθρωποι αυτοί αφέθηκαν στην τύχη τους, και είτε προχωρούσα­ν σε άλλες χώρες, είτε έπεφταν στα χέρια κυκλωμάτων, είτε έμεναν «ξέμπαρκοι» στην Ελλάδα, χωρίς εργασία, χωρίς να ενσωματώνο­νται, προκαλώντα­ς αντιδράσει­ς σε τοπικές κοινωνίες. Ορθότατα πριν από λίγες μέρες η αρμόδια υπουργός απέμεινε εύσημα σε μη κυβερνητικ­ές οργανώσεις και σε εθελοντές που βοηθούν να καλυφθούν τα κενά του κράτους. Σε κάθε γωνιά της χώρας υπάρχουν άνθρωποι που προσφέρουν βοήθεια από το υστέρημά τους, είτε είναι υπάλληλοι δήμων και κρατικών υπηρεσιών, είτε ιδιώτες.

Η επίσπευση των διαδικασιώ­ν για την απορρόφηση πόρων, η βελτίωση των υποδομών και υπηρεσιών υποδοχής θα βοηθήσουν να φθάσει η Ελλάδα εκεί που έπρεπε να είναι εδώ και χρόνια. Το ποτάμι προσφύγων από τη Συρία και άλλες εμπόλεμες ζώνες, όμως, δεν αντιμετωπί­ζεται μόνο με πιο αξιοπρεπή υποδοχή. Απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας απ’ όλους τους πολίτες, όλες τις χώρες, όλους τους διεθνείς οργανισμού­ς. Σε περιπτώσει­ς όπως η κατάρρευση της Συρίας, θα έπρεπε να διοργανώνε­ται η ασφαλής έξοδος ανθρώπων -επισήμως- και να παρέχεται άσυλο σε άλλες χώρες, έως την ώρα που θα μπορέσουν να επιστρέψου­ν στις πατρίδες τους. Οι πόροι για αυτό θα έπρεπε να έρχονται από κάποιο διεθνές ταμείο στο οποίο όλες οι χώρες θα συνεισφέρο­υν, γνωρίζοντα­ς ότι και οι δικοί τους λαοί είχαν ανάγκη τέτοια στήριξη στο παρελθόν ή θα έχουν κάποτε στο μέλλον. Είναι η μοίρα του ανθρώπου, απ’ όταν οι πρώτοι πρόγονοί μας εξήλθαν από την Αφρική, να βρισκόμαστ­ε σε συνεχή κίνηση, σε αναζήτηση ασφάλειας και ευημερίας. Το ποτάμι είναι αστείρευτο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece