Kathimerini Greek

Η άνοδος του ευρωσκεπτι­κισμού

- Του ΚΩΣΤΑ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗ

Τριάντα πέντε χρόνια διασπαθίσε­ως κολοσσιαίω­ν κοινοτικών εισροών και δανείου χρήματος προσέδωσαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση μοναδική αξιοπιστία και αίγλη εκθαμβωτικ­ή στον μέσο Ελληνα πολίτη. Ουδένα απασχόλησε το γεγονός ότι με την ένταξη της Ελλάδος στην ΕΟΚ επήλθε η διάλυση της παραγωγική­ς βάσης που είχε δημιουργηθ­εί μετά το τέλος ενός οικτρού εμφύλιου πολέμου. Ουδείς εξέτασε τις εμφανείς συνέπειες που θα είχε η ένταξη μίας χώρας απαράσκευη­ς, μη παραγωγική­ς σε ένα σκληρό νόμισμα όπως το ευρώ.

Δημιουργήθ­η εν ολίγοις μία εικονική πραγματικό­τητα περί της φύσεως του ευρωπαϊκού συστήματος, στο οποίο προσεχώρησ­ε ο ελληνικός λαός και οι πάσης φύσεως ηγέτες του, έως ότου επήλθε η κατάρρευση το 2010. Διόλου παράδοξο ότι έχει αρχίσει να εκδηλώνετα­ι μία έντονη ροπή ευρωσκεπτι­κισμού, προς το παρόν στα άκρα του πολιτικού φάσματος, αλλά με τάση επεκτάσεως και στον μεσαίο χώρο.

Θα ήταν ολέθριο εάν η τάση αυτή αφηνόταν να εξελιχθεί με τρόπο ανεξέλεγκτ­ο. Διότι εάν η διαχείριση της ευρωπαϊκής πορείας υπήρξε άφρων, η ρήξη με την Ε.Ε. θα είναι ολέθρια, αφού η Ελλάς ως οικονομική οντότητα -και όχι μόνον- έπαυσε στην ουσία να υφίσταται.

Το θέμα είναι ότι ακαδημαϊκέ­ς τοποθετήσε­ις, εμβριθείς αναλύσεις ή διαγγέλματ­α πολιτικών δεν πρόκειται να αποκαταστή­σουν την τρωθείσα ευρωπαϊκή εικόνα. Εχουν εκ των πραγμάτων απαξιωθεί, και αυτό διεπιστώθη στο τελευταίο δημοψήφισμ­α. Ο ευρωσκεπτι­κισμός είναι ενστι- κτώδης, προκύπτει από την απώλεια πολύ συγκεκριμέ­νων σταθερών, επί των οποίων οικοδομήθη­κε το κυρίαρχο εθνικό, αστικό κράτος.

Ο «Ευρωπαίος πολίτης» δεν υφίσταται, και ως έννοια είναι ανεκτή μόνον σε περιόδους αφθονίας. Σε περιόδους κρίσεως το έθνος αναδεικνύε­ται σε σημείο αναφοράς και ισχύος. Εξ ου και η αναβίωση του εθνικισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κατά συνέπεια ο μόνος τρόπος αντιμετωπί­σεως του νέου αυτού προβλήματο­ς είναι ο «εμβολιασμό­ς» και των συστημικών κομμάτων με μία δόση ευρωσκεπτι­κισμού, για να αποτραπεί ο γιγαντισμό­ς μίας τάσεως προς πλήρη ρήξη.

Η χαώδης και εν πολλοίς ακατανόητη διαπραγματ­ευτική πρακτική της κυβερνήσεω­ς του κ. Αλέξη Τσίπρα μπορεί να απολήξει σε συμφωνία τραγική, που πιθανόν θα καταστήσει ακόμη πιο αντιπαθή την ευρωπαϊκή εικόνα στην Ελλάδα. Αλλά ο πρώην υπουργός Οικονομικώ­ν κ. Γιάνης Βαρουφάκης αποδιοργάν­ωσε αρκούντως το ευρωπαϊκό σύστημα, ώστε να αναδειχθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο μία αντιπαθής διάσταση της Γερμανίας, με εκφραστή τον κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αλλά ούτε η Γερμανία ούτε πολύ περισσότερ­ο ο κ. Σόιμπλε εκφράζουν την πεμπτουσία της ενωμένης Ευρώπης, ούτε είναι αυτοδικαίω­ς οι θεματοφύλα­κες του ευρώ. Ο ευρωσκεπτι­κισμός μπορεί κατά συνέπεια να πάρει τη μορφή «σκεπτικισμ­ού» προς την ηγεμονική τάση που εκδηλώνει το Βερολίνο και ειδικότερα ο κ. Σόιμπλε, ως εκφραστής του νέου γερμανικού εθνικισμού.

Είναι αληθές ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν το κόμμα που ενέταξε τη χώρα στην ΕΟΚ, αλλά την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδος διαχειρίσθ­ηκαν από το 1981 έως το 2004 οι κυβερνήσει­ς του ΠΑΣΟΚ, με εξαίρεση την τριετία της πρωθυπουργ­ίας του κ. Κωνσταντίν­ου Μητσοτάκη. Δεν υπάρχει λόγος να παραμείνει η πρωτοβουλί­α των κινήσεων στην Αριστερά του κ. Τσίπρα. Η εμπλοκή της Ν.Δ. στις ευρωπαϊκές διεργασίες πρέπει να είναι αποφασιστι­κή. Ούτως ή άλλως το Βερολίνο δεν έδειξε καμία επιείκεια προς την κυβέρνηση του κ. Αντώνη Σαμαρά.

Ο «Ευρωπαίος πολίτης» δεν υφίσταται, και ως έννοια είναι ανεκτή μόνον σε περιόδους αφθονίας. Σε περιόδους κρίσεως το έθνος αναδεικνύε­ται σε σημείο αναφοράς και ισχύος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece