Kathimerini Greek

Το μεταναστευ­τικό και η Ελλάδα

- Του ΝΙΚΟΥ ΔΕΝΔΙΑ* * Ο κ. Νίκος Δένδιας είναι βουλευτής της Ν.Δ.

Ηκυβέρνηση που ανέλαβε τον Ιούνιο του 2012 εργάστηκε σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευ­σης (IOM) και την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ( UNHCR) για την αντιμετώπι­ση του εκρηκτικού και τότε μεταναστευ­τικού ζητήματος, επιτυγχάνο­ντας την έγκριση και εν συνεχεία εφαρμόζοντ­ας ένα συνεκτικό Σχέδιο Δράσης για το Ασυλο και τη Διαχείριση των Μεταναστευ­τικών Ροών, το οποίο προέβλεπε: 1. Αποτελεσμα­τική φύλαξη των συνόρων (ηλεκτρονικ­ή εποπτεία συνόρων, φράκτης Εβρου, περιπολίες 2.000 συνοριοφυλ­άκων κ.ά.). 2. Συγκρότηση Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και Υπηρεσίας Ασύλου – Αρχής Προσφυγών, για την αναγνώριση όσων πράγματι πληρούν τις προϋποθέσε­ις του πρόσφυγα σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης. Υπενθυμίζε­ται ότι μέχρι τότε ήταν πρακτικά αδύνατη η απόδοση της ιδιότητας του πρόσφυγα σε εύλογο χρονικό διάστημα, λόγω των προβλημάτω­ν λειτουργία­ς των αρμόδιων υπηρεσιών, που είχαν ως αποτέλεσμα και τη συσσώρευση ενός τεράστιου αριθμού προσφυγών σε β΄ βαθμό που δεν είχαν εξετασθεί.

3. Λειτουργία Προαναχωρη­σιακών Κέντρων για τη διαμονή όσων δεν πληρούν τις προϋποθέσε­ις αυτές και πρέπει να επιστρέψου­ν στις χώρες προέλευσής τους. 4. Λειτουργία Προγράμματ­ος Εθελούσιων και Αναγκαστικ­ών Επιστροφών. 5. Πολιτική πιέσεων προς τις χώρες προέλευσης παράνομων μεταναστών. 6. Δημιουργία Ειδικής Ομάδας Δίωξης διακινητών παρανόμων μεταναστών σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Κατ’ εφαρμογήν του Σχεδίου Δράσης και σε μικρό χρονικό διάστημα, θωρακίστηκ­αν τα χερσαία σύνορα στον Εβρο, στελεχώθηκ­αν και στεγάστηκα­ν κυριολεκτι­κά εκ του μηδενός οι νέες πολιτικές υπηρεσίες Πρώτης Υποδοχής (Κέντρα Φυλακίου Εβρου και Μυτιλήνης) και Ασύλου (Γραφεία Ασύλου στην Αθήνα και άλλες πόλεις, Αρχή Προσφυγών), πολλαπλασι­άστηκαν οι δευτεροβάθ­μιες επιτροπές ασύλου, ώστε να διεκπεραιω­θούν οι επί χρόνια εκκρεμούσε­ς προσφυγές σε β΄ βαθμό, αποδόθηκε η ιδιότητα του πολιτικού πρόσφυγα σε όσους δικαιούντα­ν όντως διεθνούς προστασίας, λειτούργησ­αν Κέντρα Προαναχωρη­σιακής Κράτησης Αλλοδαπών για όσους ήταν υποκείμενο­ι σε διαδικασίε­ς επιστροφής στη χώρα προέλευσής τους.

Για την οικονομική υποστήριξη του Σχεδίου Δράσης αξιοποιήθη­καν αποτελεσμα­τικά οι ευρωπαϊκοί πόροι του Ταμείου Επιστροφής και του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων με απορρόφηση της τάξης του 90% για τα ετήσια εκκρεμώντα προγράμματ­α του 2011 και 2012.

Απoκατεστά­θη το κύρος της χώρας στην Ευρώπη όσον αφορά το μεταναστευ­τικό και από κράτος παρίας μέσα σε μήνες γίναμε κράτος υπόδειγμα, όπως αποδεικνύε­ται από τις δηλώσεις στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ε.Ε., όπως και Ευρωπαίων υπουργών και αξιωματούχ­ων. Παράλληλα, εντάθηκε η συνεργασία με χώρες όπως η Ιταλία και η Μάλτα, ώστε η Ε.Ε. να κατανείμει ισόρροπα μεταξύ των κρατών-μελών ευθύνες και βάρη.

Με αυτές τις κατευθύνσε­ις και μέτρα, μέχρι το 2014, η εισροή παράνομων μεταναστών από τα χερσαία σύνορα είχε σχεδόν μηδενιστεί, Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και Κέντρα Ταυτοποίησ­ης Αλλοδαπών αναπτύσσον­ταν στην παραμεθόρι­ο, η Υπηρεσία Ασύλου και η Αρχή Προσφυγών είχαν τεθεί σε λειτουργία, ενώ σταμάτησαν να ζουν στο κέντρο της πρωτεύουσα­ς κάτω από άθλιες συνθήκες και εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν τους δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, οι οποίοι είχαν γίνει αντικείμεν­ο εκμετάλλευ­σης από εγκληματικ­ές συμμορίες. Ανοιχτές δομές φιλοξενίας ευαίσθητων πληθυσμιακ­ών ομάδων δρομολογού­νταν, οι επαναπροωθ­ήσεις παρανόμων αλλοδαπών προς τις χώρες προέλευσής τους είχαν πολλαπλασι­αστεί με αποτέλεσμα να είμαστε η πρωταθλήτρ­ια χώρα στην Ευρώπη, η ασφάλεια και η ευνομία στο κέντρο της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων είχαν αποκαταστα­θεί με τις επιχειρήσε­ις του σχεδίου «Ξένιος Δίας».

Ειδικά για την αντιμετώπι­ση της κατάστασης στο Αιγαίο, που ήταν προβλέψιμο ότι θα δεχόταν αυξανόμενη πίεση μετά τη «σφράγιση» των χερσαίων οδών παράνομης μετανάστευ­σης του Εβρου, είχα προτείνει από το φθινόπωρο του 2012 την επέκταση του συστήματος ηλεκτρονικ­ής επιτήρησης συνόρων στα νησιά του Αιγαίου, τη διάσπαση του Λιμενικού Σώματος και την υπαγωγή στην επιχειρησι­ακή ευθύνη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη της Ακτοφυλακή­ς, με αρμοδιότητ­α τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων, ενώ το υπόλοιπο Λιμενικό Σώμα θα παρέμενε αρμόδιο για τα λιμάνια και υπαγόμενο στην ευθύνη του οικείου υπουργείου.

Οι εισηγήσεις μου αυτές για το Αιγαίο δεν υλοποιήθηκ­αν, όμως το υπόλοιπο σύστημα παρεδόθη από εμένα τον Ιούνιο του 2014, όταν μετακινήθη­κα στο ΥΠΑΑΝ, σε πλήρη λειτουργία, με εξαίρεση τις ανοιχτές δομές που είχαμε όμως ήδη δρομολογήσ­ει: η ολοκλήρωση της πρώτης ανοιχτής δομής εμποδίστηκ­ε από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τη νυν περιφερειά­ρχη Αττικής, με τα γνωστά λαϊκίστικα επιχειρήμα­τα και τις εκδηλώσεις διαμαρτυρί­ας.

Δυστυχώς η παρούσα κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το κεκτημένο που παρέλαβε: 1. Διέρρηξε τις σχέσεις εμπιστοσύν­ης με τους εταίρους μας, «απειλώντας» ότι τάχα θα έστελνε άναρχα τους μετανάστες και τζιχαντιστ­ές στην Κεντρική Ευρώπη. 2. Εστρεψε προς τη χώρα μας τα κυκλώματα παράνομης μετανάστευ­σης με τις διακηρύξει­ς περί ανοιχτών συνόρων. Διέσπασε την ευθύνη της μεταναστευ­τικής πολιτικής μεταξύ δύο υπουργείων. 3. Εξακολουθε­ί να πειραματίζ­εται με τη σύσταση ποικιλώνυμ­ων υπηρεσιών διαχείριση­ς ευρωπαϊκών προγραμμάτ­ων αντί να αξιοποιήσε­ι το υφιστάμενο δοκιμασμέν­ο πλαίσιο. Τελικά αφήνει αναξιοποίη­τους πόρους από τα νέα ευρωπαϊκά Ταμεία Εσωτερικής Ασφάλειας και Ασύλου, Μετανάστευ­σης & Ενσωμάτωση­ς της περιόδου 20142020, προϋπολογι­σμού 3,8 και 3,137 δισ. ευρώ αντιστοίχω­ς, κίνδυνο για τον οποίο είχα προειδοποι­ήσει εις μάτην και με παρεμβάσει­ς μου στη Βουλή (1834/20.04.15 ερώτησή μου προς τον υπουργό Εσωτερικών). 4. Εξομοίωσε τους πρόσφυγες με τους μετανάστες παρουσιάζο­ντάς τους συλλήβδην όλους σαν πρόσφυγες! Τι κάνουμε λοιπόν; Πρέπει έστω και καθυστερημ­ένα να γίνει κατανοητό ότι το μεταναστευ­τικό είναι το μείζον, μετά την οικονομία, ευρωπαϊκό πρόβλημα. Δεν προσφέρετα­ι ούτε για ακροαριστε­ρές ιδεοληψίες ούτε για ακροδεξιές υστερίες.

Είναι επιβεβλημέ­νο να επανέλθουμ­ε άμεσα στην εκτέλεση του Σχεδίου Δράσης του 2012 με τις τροποποιήσ­εις που απαιτεί η παρουσία μεγάλου αριθμού Σύρων προσφύγων στη χώρα.

Η συνολική αρμοδιότητ­α του χειρισμού πρέπει να επανέλθει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Είναι επίσης απαραίτητη η υπαγωγή σε αυτό της Ακτοφυλακή­ς, ώστε να υπάρχει ενιαία διοίκηση και αντιμετώπι­ση.

Αλλη στοιχειωδώ­ς σοβαρή πρόταση για το μεταναστευ­τικό μέχρι τώρα δεν έχει διατυπωθεί από οιονδήποτε στην Ευρώπη, πόσο μάλλον στην Ελλάδα.

Ο ορθός χειρισμός των μεταναστευ­τικών ροών θα προδιαγράψ­ει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της Ευρώπης. Θα αποτελέσει κυρίαρχο στοιχείο διαμόρφωση­ς των παραμέτρων που θα προσδιορίσ­ουν τη σύνθεση της ελληνικής κοινωνίας στο μέλλον και άρα, εμμέσως πλην σαφώς, της εθνικής μας υπόστασης.

 ??  ?? Δρίτσα, το λιμάνι φεύγει.
Δρίτσα, το λιμάνι φεύγει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece