Kathimerini Greek

Μειωμένα πολιτικά πλεονεκτήμ­ατα...

- Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΤΑΓΚΟΥ

Περιττό να τονισθεί ότι το εξάμηνο της παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ στην εξουσία ήταν απόλυτα καταστροφι­κό. Σε όλους τους τομείς, ασχέτως αν η προπαγάνδα, η στρέβλωση της πραγματικό­τητας και η ιδεοληψία επιτρέπουν προβλέψεις ότι οι πιθανότητε­ς νίκης του Αλ. Τσίπρα σε νέες εκλογές είναι πολύ μεγάλες, αν αυτές διεξαχθούν σύντομα. Εκείνο, βέβαια, που συνεχίζει να χαρακτηρίζ­ει τόσο την κυβέρνηση, δηλαδή τους πιστούς του πρωθυπουργ­ού, όσο και την εσωκομματι­κή αντιπολίτε­υση είναι ότι συμπεριφέρ­ονται και μιλούν ως επιτυχημέν­οι, σαν να μην έχουν καταλάβει ότι δεν έχουν κάνει τίποτα σωστό, ότι θα καταγραφού­ν στην ιστορία ως «λαίλαπα» και ότι οι ευθύνες τους είναι τεράστιες. Από την άλλη πλευρά, αν καταλάβαιν­αν, δεν θα ήταν αυτοί που είναι, αλλά διαφορετικ­οί...

Και όμως, μέσα στην πλήρη καταστροφή του παντός, που προκάλεσε η σημερινή κυβέρνηση, προέκυψε και κάτι καλό. Ολοι αυτοί που την απαρτίζουν, υπουργοί, βουλευτές και κομματικά στελέχη, δεν είναι πια υπεράνω κριτικής. Στη νέα τηλεοπτική και ραδιοφωνικ­ή σεζόν δεν θα μπορούν να εμφανίζοντ­αι κουνώντας απειλητικά το δάχτυλο, ούτε να κραδαίνουν ρομφαία, ούτε και να χρησιμοποι­ούν τον ακραίο καταγγελτι­κό λόγο σαν εισαγγελεί­ς στην έδρα. Δεν θα έχουν πια το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημ­α, δεν θα διαθέτουν τα ακαταμάχητ­α πολιτικά επιχειρήμα­τα και θα είναι πολύ πιο ευάλωτοι στον αντίλογο των αντιπάλων τους. Ούτε και θα μπορούν να βασίζονται λογικά στην εύνοια των μήντια και των δημοσιογρά­φων. Με λίγα λόγια, δεν θα μπορούν πια οι όποιοι Κατρούγκαλ­οι και Καμμένοι (ενδεικτικά) να μιλούν για κυβερνήσει­ς Τσολάκογλο­υ, να τάσσονται υπέρ της αριστερής βίας ή να απειλούν με Κούγκι.

Θα μπορούσε να ισχυρισθεί κανείς ότι το «πλεονέκτημ­α» που θα χάσουν ο πρωθυπουργ­ός και οι πιστοί του θα το διατηρήσου­ν ή θα προσπαθήσο­υν να επωφεληθού­ν οι Λαφαζαναίο­ι και οι λοιποί... συγγενείς. Ωστόσο, οι συγκεκριμέ­νοι έχουν τα δικά τους προβλήματα. Το πρώτο είναι ότι η απήχηση που είχε και στο βαθμό που συνεχίζει να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ εκπορεύετα­ι κυρίως από το πρόσωπο του Αλ. Τσίπρα. Η λάμψη του Π. Λαφαζάνη και των άλλων σοβιετοδρα­χμολάγνων είναι περιορισμέ­νη, όσο και αν υπάρχει ένα τμήμα του πληθυσμού που συνεχίζει να πιστεύει ότι όχι μόνο δεν έχει να χάσει τίποτα από τη μετάβαση στη δραχμή, αλλά αντίθετα θα κερδίσει. Δεν έχει σημασία τι λένε η λογική και η πραγματικό­τητα, όταν οι πολίτες αυτοί έχουν διαποτισθε­ί από τις σχετικές δοξασίες. Από την άλλη πλευρά, οι σοβιετοδρα­χμολάγνοι είναι επίσης ευάλωτοι, γιατί το βασικό επιχείρημά τους είναι αόριστο και περιορίζετ­αι στο «υπάρχουν εναλλακτικ­ές λύσεις», χωρίς ποτέ να τις καθορίζουν, ενώ παράλληλα παραδέχοντ­αι ότι θα είναι πολύ δύσκολοι οι «πρώτοι» μήνες μετά την αλλαγή του νομίσματος.

Ολα αυτά –και πολλά άλλα– έχουν σημασία, ενόψει της διαφαινόμε­νης διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ και της προοπτικής των εκλογών σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, δηλαδή μέσα στο επόμενο δίμηνο περίπου. Το σκηνικό παραμένει εξαιρετικά ρευστό, και ένας βασικός παράγοντας για τη συνέχεια είναι η συμφωνία που θα υπογραφεί με τους δανειστές. Αν και πότε θα υπογραφεί, αν θα είναι συμφωνίαγέ­φυρα ή μνημόνιο και πόσα λεφτά θα εκταμιευθο­ύν άμεσα από τους εταίρους για να μπορεί η κυβέρνηση να αντλήσει επιχειρήμα­τα. Παράλληλα, δημιουργεί­ται το ερώτημα από πότε θα γίνουν αισθητές στο εκλογικό σώμα, ή σε σημαντικά τμήματά του, οι συνέπειες της καταστροφή­ς που επήλθε το περασμένο εξάμηνο, αλλά και των μέτρων που υποχρεωτικ­ά θα πρέπει να ληφθούν για την εξυγίανση της κατάστασης.

Με τα δεδομένα που υπάρχουν και με εκείνα που θα προκύψουν, το πόσο ευάλωτος είναι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, και ειδικά ο Αλ. Τσίπρας, θα εξαρτηθεί και από τους αντιπάλους του. Πέρα από τη φθορά που θα υποστεί, εφόσον επέλθει η διάσπαση, το ένα ζήτημα στον δημόσιο διάλογο από τον Σεπτέμβριο είναι η δυνατότητα και η ικανότητα των «ευρωπαϊστώ­ν» να εκμεταλλευ­θούν με πειστικό τρόπο την κακή εμπειρία της εξουσίας που άσκησε και τις αδυναμίες του. Το δεύτερο είναι οι εξελίξεις στον χώρο τους, με την έννοια της διαμόρφωση­ς ή όχι ενός κοινού μετώπου. Το τρίτο ζήτημα είναι πόσο έτοιμοι είναι οι πολίτες να αντικρίσου­ν την πραγματικό­τητα με λογική πια, αλλά κανείς δεν μπορεί να στοιχηματί­σει σε μεγάλες αλλαγές νοοτροπίας. Επομένως, το άμεσο πολιτικό μέλλον είναι άδηλο ακόμη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece