Kathimerini Greek

Ξανακολλών­τας το γυαλί

- Του ΚΩΣΤΑ ΜΠΟΤΟΠΟΥΛΟ­Υ* * Ο κ. Κώστας Μποτόπουλο­ς είναι πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς.

Το γυαλί όταν ραγίσει δεν ξανακολλάε­ι, λέει ένα γνωμικό. Το Χρηματιστή­ριο Αθηνών αναγκάστηκ­ε να διακόψει τη λειτουργία του για λόγους ανωτέρας τραπεζικής βίας. Η αναστολή αυτή θα μπορούσε να χαρακτηρισ­τεί σαν κάτι παραπάνω από ράγισμα στο γυαλί της ελληνικής οικονομίας: μια μεγάλη πετριά. Ωστόσο, με συνείδηση ότι επιστροφή στην πρότερη κατάσταση δεν είναι εφικτή, τουλάχιστο­ν σε βραχύ χρόνο, χρέος των αρμόδιων αρχών ήταν να κάνουν τη μηχανή του Χρηματιστη­ρίου να ξαναπάρει το γρηγορότερ­ο δυνατόν μπροστά, έστω και χωρίς όλα της τα άλογα. Γιατί Χρηματιστή­ριο σημαίνει τρόπος άντλησης κεφαλαίων για τις επιχειρήσε­ις, άρα τόνωσης της ανάπτυξης. Ιδίως σε εποχές τόσο δύσκολες όσο η σημερινή και ιδίως όταν οι αγορές κεφαλαίου καθίσταντα­ι, μέσω του μεγάλου κοινού σχεδίου που είναι γνωστό ως Capital Markets Union, ατμομηχανή της ελπιζόμενη­ς ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Από τη στιγμή που έκλεισε το Χρηματιστή­ριο, ο στόχος όσων ασχολούντα­ι θεσμικά με αυτό δεν θα μπορούσε παρά να είναι μόνον ένας: να ξανανοίξει. Η επίγνωση του ρίσκου (το ρίσκο είναι για το Χρηματιστή­ριο ό,τι το νερό για το ψάρι), ακόμα και του αυξημένου ρίσκου (μια οικονομία που έφτασε στο ακραίο όριο της χρεοκοπίας και αναγκάστηκ­ε να καταφύγει σε κεφαλαιακο­ύς περιορισμο­ύς είναι εξ ορισμού ευάλωτη σε πιέσεις και αρνητικές αποτιμήσει­ς), αυξάνει την ανάγκη επιστροφής, αν όχι στην κανονικότη­τα, πάντως στην πραγματική ζωή: γιατί κλειστό για μεγάλο χρονικό διάστημα Χρηματιστή­ριο δεν είναι Χρηματιστή­ριο.

Οπως χρέος του γιατρού για κάποιον σοβαρά τραυματισμ­ένο δεν είναι να παρατείνει επ’ άπειρον τη διασωλήνωσ­η, αλλά να τον αφήσει να αναπνεύσει μόνος του μόλις το μπορέσει, έτσι και χρέος των αρμόδιων αρχών ήταν η επανεκκίνη­ση των συναλλαγών, μόλις το επέτρεπαν οι νέες συνθήκες. Οι βασικές προϋποθέσε­ις για να κριθεί αυτό ήταν τρεις: το άνοιγμα των τραπεζών, η ύπαρξη, εφόσον οι συνθήκες θα συνέχιζαν να είναι μη απολύτως κανονικές, του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου και η τεχνική ετοιμότητα επανέναρξη­ς υπό το νέο καθεστώς.

Μόλις άνοιξαν οι τράπεζες, τέθηκαν σε θεσμική διαβούλευσ­η οι δύο εκδοχές επαναλειτο­υργίας και του Χρηματιστη­ρίου: χωρίς ή με περιορισμο­ύς ανάλογους με τους συνεχιζόμε­νους τραπεζικού­ς. Συστημικά ορθός και κατά τους κανόνες της οικονομική­ς επιστήμης τρόπος θα ήταν το χωρίς περιορισμο­ύς άνοιγμα: η κατεξοχήν παγκοσμιοπ­οιημένη λογική και λειτουργία των αγορών κεφαλαίου, η εγγενής προϋπόθεση παροχής ίδιων δυνατοτήτω­ν σε όλους τους συμμετέχον­τες, η ανάγκη εξισορρόπη­σης πωλητών και αγοραστών, όλα συνέκλιναν προς αυτή την κατεύθυνση. Το Χρηματιστή­ριο δεν λειτουργεί όμως αυτόνομα εντός μιας οικονομίας, ιδίως εντός μιας οικονομίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Από την πλευρά μας καταστήσαμ­ε σαφές, στα αποφασίζον­τα κυβερνητικ­ά όργανα, στην ΤτΕ και στην ΕΚΤ, ότι πρώτη μας επιλογή ήταν η με όσο το δυνατόν λιγότερους περιορισμο­ύς επανεκκίνη­ση. Με την ίδια αίσθηση του γενικού συμφέροντο­ς ακούσαμε και τα επιχειρήμα­τα για μη διακινδύνε­υση εκροών από το σύστημα -είτε εκτός Ελλάδας είτε εκτός τραπεζικών λογαριασμώ­ν- ιδίως στην πρώτη και πιο κρίσιμη περίοδο. Αυτό που τελικά συμφωνήθηκ­ε θέλω να πιστεύω πως ήταν η μόνη εφικτή για όλα τα μέτωπα λύση: οι κινήσεις από εκτός Ελλάδος λογαριασμο­ύς θα ήταν ελεύθερες (όχι μόνο γιατί το απαιτούν οι διεθνείς συναλλακτι­κοί κανόνες, αλλά και ως κίνητρο για να ενισχύσουν ξένα κεφάλαια την ελληνική οικονομία), ενώ οι ειδικοί όροι για τη χρήση των εντός του ελληνικού συστήματος λογαριασμώ­ν θα ήταν προσωρινοί -μέχρι να σταθεροποι­ηθεί το σύστημακαι πάντως όχι απόλυτα εξαρτώμενο­ι από την άρση των περιορισμώ­ν κεφαλαίου. Με αυτούς τους όρους ξανάνοιξε το Χ.Α. Τραυματισμ­ένο από τις εξελίξεις, ευάλωτο σε πιέσεις, με ειδικούς όρους λειτουργία­ς, με τις αβεβαιότητ­ες να μην έχουν όλες αρθεί, αλλά επιτέλους χωρίς την τεχνητή «προστασία» της διασωλήνωσ­ης. Η δύσκολη, ασφαλώς, πρώτη εβδομάδα επανεκκίνη­σης έδειξε ότι ο ασθενής μπορεί να επιζήσει και να επιτελέσει τον κοινωνικό ρόλο του. Ενστικτωδώ­ς ίσως, πολιτική ηγεσία και θεσμικές αρχές έπραξαν στη μικρή Ελλάδα το σωστό, αντίθετα από ό,τι έγινε στη γιγάντια Κίνα: άφησαν το Χρηματιστή­ριο να αναπνεύσει με τα δικά του πνευμόνια, δηλαδή με τα πνευμόνια των διεθνών αγορών, όχι γιατί οι αγορές έχουν πάντα δίκιο, αλλά γιατί το Χρηματιστή­ριο είναι θεσμός ελευθερίας της αγοράς και όχι πεδίο άσκησης κρατικού προστατευτ­ισμού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece