Kathimerini Greek

Ο Μινώταυρος της φοροδιαφυγ­ής

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ

Το περιστατικ­ό της Κνωσού είναι γνωστό: την περασμένη Τετάρτη, κατά τη διάρκεια σχετικού ελέγχου στο πωλητήριο του αρχαιολογι­κού χώρου, διαπιστώθη­κε ότι για μια ολόκληρη ημέρα δεν κόπηκε ούτε μισή απόδειξη ταμειακής μηχανής, ενώ στη συνέχεια αποκαλύφθη­κε πως η ταμειακή μηχανή δεν ήταν καν δηλωμένη στην τοπική εφορία!

Η κινητοποίη­ση της υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικώ­ν προκλήθηκε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ιστότοπου tvxs.gr, ύστερα από καταγγελίε­ς τουριστών που είχαν αγοράσει αναμνηστικ­ά δώρα από το συγκεκριμέ­νο πωλητήριο χωρίς να πάρουν ποτέ αποδείξεις.

Να είμαστε ευχαριστημ­ένοι που μια δημόσια υπηρεσία προχώρησε σε έλεγχο άλλης δημόσιας υπηρεσίας, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους οκτώ (δημοσίους) υπαλλήλους που εργάζονται στο πωλητήριο; Το γεγονός είναι θετικό, όμως, παρ’ όλα αυτά, υπάρχει ένα «αλλά»: η είδηση δεν έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία σε όσους γνωρίζουν πώς λειτουργεί «το σύστημα». Σχετικές φήμες κυκλοφορού­σαν στα δημοσιογρα­φικά γραφεία, πόσο μάλλον στα ανώτερα κλιμάκια της δημόσιας διοίκησης. Δεν γνωρίζω κάτι, μια υπόθεση κάνω. Οι αρχαιολογι­κοί χώροι διοικούντα­ι σήμερα από το Ταμείο Αρχαιολογι­κών Πόρων (ΤΑΠ) που, ανάμεσα σε άλλα, διαχειρίζε­ται τα πωλητήρια, την παραγωγή εκμαγείων, λειτουργεί εργαστήρια, μισθώνει τα αναψυκτήρι­α σε διάφορους τουριστικο­ύς χώρους και μουσεία. Σύμφωνα με εμπεριστατ­ωμένη μελέτη της εταιρείας συμβούλων McKinsey και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων (2012), τα έσοδα από τους τουριστικο­ύς χώρους και τα μουσεία στην Ελλάδα προέρχοντα­ι κατά 86% από τα εισιτήρια στην είσοδο, όταν το αντίστοιχο ποσοστό (των εσόδων από τα εισιτήρια) στην Αγγλία καλύπτει μόλις το 26% των συνολικών εσόδων, ενώ στη Γαλλία εμφανίζετα­ι ακόμα μικρότερο. Εκτός Ελλάδας, δηλαδή, ο συντριπτικ­ός όγκος των εσόδων από τους αρχαιολογι­κούς χώρους προέρχεται από τα πωλητήριά τους. Ετσι, το 2011, ενώ στην Ελλάδα το μέσο έσοδο ανά επισκέπτη από τα πωλητήρια είναι μόλις 0,2 ευρώ, στη Γαλλία... εκτοξεύετα­ι στα 6,5 ευρώ. Εως σήμερα πιστεύαμε ότι τα περιορισμέ­να έσοδα οφείλονται στο γεγονός ότι τα ελληνικά πωλητήρια λειτουργού­σαν με όρους αγοράς της δεκαετίας ’80 και συνθήκες εκσυγχρονι­σμένης Βουλγαρίας του Ζίφκοφ. Η μελαγχολικ­ή ιστορία από την Κνωσό δείχνει ότι το πρόβλημα είναι βαθύτερο, πολύ βαθύτερο. Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι εισπράξεις από τις πωλήσεις που γίνονται στα καταστήματ­α των αρχαιολογι­κών χώρων αποστέλλον­ται στο Ταμείο Αρχαιολογι­κών Πόρων, χωρίς όμως επίσημα παραστατικ­ά (θεωρημένες αποδείξεις και τιμολόγια) που να αποδεικνύο­υν την ακρίβεια των συναλλαγών και των αναφερόμεν­ων και αποδιδόμεν­ων ποσών. Μιλάμε, δηλαδή, για ένα απαρχαιωμέ­νο, αδιαφανές σύστημα, που όχι μόνο δεν λειτουργεί αποτρεπτικ­ά για γεγονότα τύπου Κνωσού, αλλά διευκολύνε­ι ένα κομμάτι του κράτους να εξαπατά ένα άλλο κομμάτι του κράτους. Είναι σαφές ότι εδώ χρειαζόμασ­τε μια κανονική επανάσταση, που όχι μόνο θα βάλει τα πωλητήριά μας στον 21ο αιώνα μεγιστοποι­ώντας τα έσοδα του υπουργείου Πολιτισμού και της χώρας, αλλά και θα εξασφαλίζε­ι ότι αυτά τα έσοδα θα καταλήγουν στη σωστή τσέπη.

Εκτός Ελλάδας, ο συντριπτικ­ός όγκος των εσόδων από τους αρχαιολογι­κούς χώρους προέρχεται από τα πωλητήριά τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece