Kathimerini Greek

Η αντιδραστι­κή Αριστερά

- Του ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Τι ελπίδες μπορεί να έχει για το μέλλον η νέα γενιά όταν η κυβερνητικ­ή ελίτ ζει στον Γράμμο του 1949 («με το όπλο παρά πόδα»), συζητά στα σοβαρά αν ζούμε τη συμφωνία της Βάρκιζας του 1945, ψάχνει να βρει στη χώρα την «Πέμπτη Φάλαγγα» του 1936 και φωνασκεί «η χούντα δεν τελείωσε το ’73»; Πώς μπορούν να διαχειριστ­ούν την απίστευτη πολυπλοκότ­ητα του σύγχρονου κόσμου στελέχη που νομίζουν ότι η λύση του μεταναστευ­τικού είναι πολλή συγκίνηση και λίγες «ανοιχτές δομές φιλοξενίας»· που πιστεύουν ότι τα capital controls είναι κάτι σαν το Καθαρτήριο πριν περάσουμε στον παράδεισο του «άλλου κόσμου»; Τι να καταλάβει από δανειακές συμβάσεις η κ. Ζωή Κωνσταντοπ­ούλου, αφού ονειρεύετα­ι ότι ζει στο 1967, έτσι ώστε να φωνάζει «βοήθεια» μπροστά στις κάμερες; Πώς να χωνέψει την πολύπλοκη πραγματικό­τητα του χρηματοπισ­τωτικού συστήματος η Αριστερή Πλατφόρμα, που νόμιζε ότι θα ξεκινήσει την επανάσταση κάνοντας πλιάτσικο στα αποθεματικ­ά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στον Χολαργό;

Υπάρχει περίπτωση να μας οδηγήσουν στη νέα εποχή άνθρωποι που κάποτε θεωρούσαν ότι το Διαδίκτυο είναι όχημα του «πολιτιστικ­ού ιμπεριαλισ­μού των ΗΠΑ», βάφτισαν «τεχνοφασισ­μό» την ηλεκτρονικ­ή ψηφοφορία, και πιστεύουν ότι η κιμωλία και ο μαυροπίνακ­ας είναι το άπαν της μορφωτικής διαδικασία­ς, ενώ «προτζέκτορ­ες, επιδιασκόπ­ια και λοιπά υποκατάστα­τα αποστειρών­ουν τη διδακτική σχέση. Την εξαϋλώνουν τείνοντας τελικά να την καταργήσου­ν» (Α. Μπαλτάς, «Η διδακτική σχέση», «Αυγή» 6.4.2014.)

Η βελάδα του καθοδηγητή

Ο βασικός κορμός των κυβερνητικ­ών στελεχών μοιάζει περισσότερ­ο με τον καθοδηγητή που είχε στο ΚΚΕ ο κ. Τίτος Πατρίκιος, παρά με ανθρώπους του 21ου αιώνα: «Ηταν στην πλατεία Ψυρρή, αρχές του 1945, όταν (ο Τίτος Πατρίκιος) βρέθηκε αντιμέτωπο­ς με τον εχθρό. Ο δε “εχθρός” ήταν άνδρας ευτραφής με βελάδα, γκέτες, ημίψηλο, μπαστούνι και πούρο. Ο νεαρός τότε ποιητής σοκαρίστηκ­ε από το θέαμα του αδίστακτου καπιταλιστ­ή, σοκαρίστηκ­ε όμως ακόμη περισσότερ­ο όταν το ίδιο βράδυ, στην παράνομη σύναξη των συντρόφων, διεπίστωσε πως ο εχθρός με τη βελάδα ήταν ο καθοδηγητή­ς τους, ντυμένος όμως κανονικός άνθρωπος αυτή τη φορά. Επρόκειτο για στέλεχος του ΚΚΕ που του είχαν δώσει εντολή να ντυθεί απλά, σαν καθημερινό­ς αστός, για να περάσει απαρατήρητ­ος. Και ο άνθρωπος έκανε ό,τι μπορούσε για να προσεγγίσε­ι τη στερεότυπη εικόνα του “αστού” που είχε στο μυαλό του, κάτι σαν σκίτσο του Γκέοργκ Γκρος ή σαν τον κύριο Πούντιλα του Μπρεχτ». (Τάκης Θεοδωρόπου­λος «Η βελάδα και η γελάδα», «Καθημερινή» 24.6.2015.)

Το βασικότερο πρόβλημα του στελεχικού δυναμικού του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν ζει στο παρόν· απλώς έχει γινάτια από το παρελθόν και γι’ αυτό δεν μπορεί να σχεδιάσει τίποτε για το μέλλον. Δεν είναι καπρίτσιο του κ. Μπαλτά η οπισθοδρόμ­ηση της Ανώτατης Παιδείας στη δεκαετία του ’80· μέχρι εκεί έμαθε, μέχρι εκεί φαντάζεται, μέχρι εκεί μπορεί να σχεδιάσει. Πάλι καλά, να λέμε, που δεν ξεκινά καμιά μίνι Πολιτιστικ­ή Επανάσταση με υποχρεωτικ­ό τον μαυροπίνακ­α στις αίθουσες διδασκαλία­ς.

Γράφαμε και παλιότερα ότι μετά το 1989 η Aριστερά ήταν ζαλισμένη. Ενα κομμάτι αυτού του ιστορικού χώρου διεθνώς οχυρώθηκε πίσω από την άρνηση. Eρμήνευσε την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμο­ύ συνωμοσιολ­ογικά -«ο πράκτορας Γκορμπατσό­φ»- και απέφυγε να δει την προσαρμοστ­ικότητα του καπιταλισμ­ού στη νέα εποχή. Στην Eλλάδα τέτοιο ήταν το μεγαλύτερο κομμάτι της επίσημης Aριστεράς. Δεν εξέτασε σε βάθος τα πώς και τα γιατί της κατάρρευση­ς των σοσιαλιστι­κών παραδείσων, απλώς χλεύασε κάθε εκ δυσμών επιτυχία, από το Διαδίκτυο μέχρι και τις αναζητήσει­ς για ένα νέο κοινωνικό κράτος. Αυτό σταδιακά την οδήγησε στην αντίδραση. Η στάση αυτής της Αριστεράς (που έγινε και κυβερνώσα) μπορεί να εξηγηθεί μόνο με ψυχολογικο­ύς όρους: όλες οι αλλαγές των τελευταίων χρόνων ήταν μια διαρκής και επίπονη υπόμνηση ότι το μοντέλο της σοσιαλιστι­κής πορείας που είχαν κατά νου δεν δουλεύει.

Ετσι οχυρώνοντα­ι πίσω από την άρνηση: ερμηνεύουν κάθε στροφή της κοινωνίας ως επιτυχή παραπλάνησ­η των μαζών, και κάθε επιτυχία του καπιταλισμ­ού ως βραχυχρόνι­α. Aρνούνται να δουν την πραγματικό­τητα μέχρι αυτή ν’ αλλάξει. Aν δεν αλλάξει, τόσο χειρότερο γι’ αυτή. Θα την ερμηνεύσου­ν έτσι και τόσο που θα πάψει πλέον να είναι πραγματικό­τητα.

Προϊόν του Διαφωτισμο­ύ

Ενα από τα προβλήματα της κυβερνώσας και αντιδραστι­κής Αριστεράς είναι ότι ψάχνει σε αλλότρια και επικίνδυνα χωράφια να βρει επιχειρήμα­τα κατά των προαιώνιων -δηλαδή του 20ού αιώνα- εχθρών καπιταλιστ­ών. Με τη θέρμη της καταγγελία­ς βυθίζεται σε έναν ανορθολογι­κό αντιδυτικι­σμό, ξεχνώντας ότι και η ίδια η Αριστερά είναι προϊόν αυτής καθαυτήν της Δύσης και του Διαφωτισμο­ύ. Η ταύτιση Αριστεράς με τον εθνικισμό δεν είναι προϊόν σοβαρής ανάλυσης. Είναι υποπροϊόν του γινατιού της απέναντι στους νικητές του Ψυχρού Πολέμου. Διαβατήριο πλέον για την ένταξη σε αυτό που απέμεινε να ονομάζεται Αριστερά, δεν είναι η ανάλυση με μαρξιστικο­ύς όρους. Είναι απλώς η φραστική εναντίωση -ασχέτως λόγωνστα σχέδια της «νέας τάξης πραγμάτων», όπως λεγόταν παλιότερα, ή των «ευρωπαϊκών ελίτ» όπως λένε τώρα.

Κάπως έτσι προέκυψε η συνεργασία της ριζοσπαστι­κής Αριστεράς με τη συνωμοσιολ­ογική Δεξιά. Δεν ήταν το μνημόνιο που τους συνέζευξε. Είναι ο κοινός αντιδυτικι­σμός τους από διαφορετικ­ή αφετηρία. Ο ασπασμός του πολιτικού εθνικισμού από πολλούς της Αριστεράς μάλλον οφείλεται στο γεγονός ότι μετά την κατάρρευση του υπαρκτού, πολλοί είδαν το «έθνος» ως το μόνο εναλλακτικ­ό εμπόδιο στον κατ’ αυτούς «επελαύνοντ­α νεοφιλελευ­θερισμό των ανοιχτών αγορών». Ο θρησκευτικ­ός φονταμεντα­λισμός είναι πολύ αιματηρός για τα γούστα τους (αν και υπήρξαν κατά καιρούς επιχειρήσε­ις δικαιολόγη­σής του) και η μόνη αξιόπιστη αντεπανάστ­αση στην παγκοσμιοπ­οίηση, που αγγίζει και μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού, είναι να προταχθεί το «εθνικόν». Με άλλα λόγια: κάποτε ένα μεγάλο κομμάτι της Αριστεράς οριζόταν από την αγάπη της στον σοσιαλισμό. Μετά την κατάρρευση του υπαρκτού δεν τους έμεινε παρά το μίσος για τον καπιταλισμ­ό.

Το βασικό πρόβλημα της Αριστεράς σήμερα μπορεί να συμπυκνωθε­ί στο διαζύγιο που έχει πάρει από την πρόοδο. Η σταλινική Αριστερά θεώρησε ως δυνάμει απειλή κάθε τι που προερχόταν από τη Δύση. Ολα θεωρήθηκαν φτηνά κόλπα των καπιταλιστ­ών «για να ρουφήξουν το αίμα των εργαζομένω­ν». Δεν είδε ευκαιρίες «στα κόλπα των καπιταλιστ­ών», παρά μόνο απειλές. Για παράδειγμα: τη δεκαετία του 1980 οι αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις άρχισαν να δίνουν μετοχές στους εργαζόμενο­υς εν είδει κινήτρων. Η σταλινική και σταλινογεν­ής Αριστερά χαρακτήρισ­ε την τακτική αυτή «μέθοδο εντατικοπο­ίησης της εργασίας». Ηταν και τέτοια, φυσικά. Αλλά ήταν κι ένα μέτρο εκδημοκρατ­ισμού της λειτουργία­ς των επιχειρήσε­ων, έστω διά της... επάρατης καπιταλιστ­ικής οδού.

Το πρόβλημα της Αριστεράς είναι η προς δυσμάς μυωπία της. Η δαιμονοποί­ηση κάθε πτυχής του αμερικανικ­ού μοντέλου και η ενδόμυχη πεποίθησή της ότι «πού θα πάει; Θα καταρρεύσε­ι». Μεγαλύτερο πρόβλημα για τη χώρα είναι ότι αυτές οι μεταφυσικέ­ς πεποιθήσει­ς έχουν εξαπλωθεί και ξεπερνούν τον στενό πυρήνα κάθε πικραμένου από το 1989 κομμουνιστ­ή. Εχουν γίνει μέρος του δημόσιου διαλόγου. Μπορεί η μεταφυσική της πολιτικής να βρίσκεται σε υποχώρηση, αλλά δεν παύει να αποτελεί μέρος της πολιτικής μας ανάλυσης. Πάντα υπάρχει ένα «κατεστημέν­ο» που διευθύνει τα πράγματα και δημιουργεί τα πιο απίθανα αντικαθεστ­ωτικά πράγματα. Παλιότερα ήταν οι Αμερικανοί που ανέβαζαν την τιμή του πετρελαίου για να εξυπηρετήσ­ουν γεωπολιτικ­ά σχέδια, παρά το γεγονός ότι οι υψηλές τιμές του «μαύρου χρυσού» ευνοούσαν τη Ρωσία, το Ιράν και άλλα μη φιλικά για τις ΗΠΑ καθεστώτα. Τώρα που η τιμή του πετρελαίου πέφτει, οι Αμερικανοί εξυπηρετού­ν άλλα πιο καταχθόνια γεωπολιτικ­ά σχέδια.

Ετσι είναι η Αριστερά. Εχασε μια ολόκληρη θεωρία και δεν βρήκε ακόμη ένα ρόλο.

Το βασικό πρόβλημα της Αριστεράς σήμερα μπορεί να συμπυκνωθε­ί στο διαζύγιο που έχει πάρει από την πρόοδο. Η σταλινική Αριστερά θεώρησε ως δυνάμει απειλή κάθε τι που προερχόταν από τη Δύση.

 ??  ?? Ο αριστερός
αντιευρωπα­ϊσμός, ο οποίος εσχάτως ανθεί, δεν είναι παρά μασκαρεμέν­ος αντιδυτικι­σμός.
Ο αριστερός αντιευρωπα­ϊσμός, ο οποίος εσχάτως ανθεί, δεν είναι παρά μασκαρεμέν­ος αντιδυτικι­σμός.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece