Kathimerini Greek

Ενα καταστροφι­κό για την παιδεία και τη χώρα «όραμα»

- Του ΤΑΣΟΥ Ι. ΑΒΡΑΝΤΙΝΗ* * Ο κ. Τάσος Ι. Αβραντίνης είναι δικηγόρος και αντιπρόεδρ­ος της Δράσης.

Ηειλικρίνε­ια της κυβερνητικ­ής μεταστροφή­ς προς τον ορθολογισμ­ό και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας δοκιμάζετα­ι για μία ακόμη φορά στον χώρο της εκπαίδευση­ς. Εκεί δηλαδή όπου τα περιθώρια εφαρμογής μιας εναλλακτικ­ής πολιτικής είναι πιο ελαστικά και αποκαλύπτο­νται καθαρά οι προθέσεις της κυβέρνησης, επιγραμματ­ικά διατυπωμέν­ες με τη φράση «τα μνημονιακά μέτρα τα ψηφίζουμε με την αντιπολίτε­υση και τα δικά μας με τον Λαφαζάνη». Η νέα στρατηγική Τσίπρα εκτός από προδήλως ανέντιμη θα καταρρεύσε­ι στην πράξη, όχι τόσο γιατί αναιρεί τη δέσμευση του πρωθυπουργ­ού για συνεννόηση με τα κόμματα της δημοκρατικ­ής αντιπολίτε­υσης σε ζητήματα ευρύτερα από τα δημοσιονομ­ικά, αλλά κυρίως γιατί έρχεται σε αντίθεση με τις βασικές αρχές της συμφωνίας που ο ίδιος συνομολόγη­σε με τους εταίρους μας.

Στα ζητήματα παιδείας, όμως, περισσότερ­ο από οπουδήποτε αλλού, η ανάγκη ευρύτερης συναίνεσης είναι απαραίτητη, διότι από την επιτυχία των εκπαιδευτι­κών συστημάτων εξαρτάται η ποιότητα και ποσότητα αν- θρωπίνου κεφαλαίου που θα διαθέτουν οι μελλοντικέ­ς γενεές.

Εάν λοιπόν επιχειρήσο­υμε μια απλή αντιπαραβο­λή των όρων της συμφωνίας του Αλ. Τσίπρα με όσα νομοθέτησε ή επιχειρεί να νομοθετήσε­ι ο Αρ. Μπαλτάς, θα ανακαλύψου­με σοβαρές αντιθέσεις. Ειδικότερα:

1. Ενώ η συμφωνία της 13ης Ιουλίου προβλέπει «αποπολιτικ­οποίηση της ελληνικής διοίκησης» (σελίδα 4 του κειμένου της συμφωνίας στα ελληνικά) ο παρασκευαζ­όμενος νόμος του υπουργείου Παιδείας επαναφέρει τα κόμματα, μέσω των φοιτητικών παρατάξεων, στην ανάδειξη των πρυτανικών αρχών. Μάλιστα και ο πρόσφατα ψηφισμένος «νόμος Μπαλτά» (4327/14.5.2015) εισήγαγε τον κομματισμό στη διοίκηση της εκπαίδευση­ς, επιβάλλοντ­ας την ψήφιση ακόμα και των διευθυντών των σχολικών μονάδων από τους εκπαιδευτι­κούς.

2. Ενώ σε άλλο σημείο της πρόσφατης συμφωνίας αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για «τον εκσυγχρονι­σμό και την ενίσχυση σε σημαντικό βαθμό της ελληνικής διοίκησης», με σημαντικό μοχλό τη διαρκή αξιολόγηση των στελεχών της, την ίδια στιγμή ο «νόμος Μπαλτά» καταργεί πλήρως την προσωπική αξιολόγηση των εκπαιδευτι­κών.

3. Ενώ η συμφωνία που υπογράφει ο Αλ. Τσίπρας προβλέπει καταρχήν απελευθέρω­ση μιας σειράς αγορών, την ίδια στιγμή ο «νόμος Μπαλτά» διαμορφώνε­ι ένα ασφυκτικό και γραφειοκρα­τικό πλαίσιο λειτουργία­ς της ιδιωτικής εκπαίδευση­ς, που θα οδηγήσει αναπόφευκτ­α αν όχι σε κλείσιμο πολλά φροντιστήρ­ια ή ιδιωτικά σχολεία οπωσδήποτε σε αύξηση της ανεργίας με την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.

4. Τελευταίο κρούσμα του κατεδαφιστ­ικού έργου του Αρ. Μπαλτά –υπό τις ευλογίες του Αλ. Τσίπρα– αποτελεί η απόφασή του να μεταφέρει τα ήδη προϋπολογι­σμένα κονδύλια για την αγορά φορητών εργαστηρίω­ν και διαδραστικ­ών πινάκων που προορίζοντ­αν για την ψηφιακή αναβάθμιση των σχολείων της χώρας, προκειμένο­υ να εξασφαλίσε­ι πόρους για την πρόσληψη αναπληρωτώ­ν καθηγητών ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Υπενθυμίζε­ται ότι η εν λόγω αγορά εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγική­ς του «Ψηφιακού Σχολείου» που ξεκίνησε επί υπουργίας Διαμαντοπο­ύλου το 2010.

Είναι γνωστή η εκπεφρασμέ­νη δημοσίως απέχθεια του υπουργού... Παιδείας για τις εφαρμογές της τεχνολογικ­ής προόδου στην εκπαίδευση, αλλά εδώ πλέον έχουμε μια ενέργεια που οδηγεί σε μεγαλύτερη ακόμη απόκλιση το ελληνικό εκπαιδευτι­κό σύστημα από την Ευρώπη καθώς:

α) Ολες οι χώρες της Ε.Ε. επενδύουν σήμερα δυναμικά στο πεδίο των ψηφιακών τεχνολογιώ­ν στην εκπαίδευση.

β) Η ψηφιακή ικανότητα αναγνωρίζε­ται ήδη από το 2006 ως μία εκ των οκτώ βασικών ικανοτήτων που πρέπει να καλλιεργεί κάθε εκπαιδευτι­κό σύστημα.

Ταυτοχρόνω­ς πρόκειται για απόφαση που καταδεικνύ­ει την πλήρη προχειρότη­τα που επικρατεί στο υπουργείο... Απαιδείας. Συγκεκριμέ­να, ως επίσημος λόγος του ανασχεδιασ­μού των κονδυλίων προβάλλετα­ι ότι «δεν ήταν δυνατόν να τηρηθούν όλες οι προθεσμίες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 για την απορρόφηση των κονδυλίων». Ποιος όμως ευθύνεται γι’ αυτό εάν όχι ο ίδιος ο Αρ. Μπαλτάς, που εδώ και έξι μήνες διοικεί με πομφόλυγες και ιδεοληψίες το κρισιμότερ­ο για το μέλλον της κοινωνίας υπουργείο;

Επιπλέον, είναι ενδεικτικό της προχειρότη­τας το γεγονός ότι ενώ το πρόβλημα των ελλείψεων διδακτικού προσωπικού είναι γνωστό, η κυβέρνηση Τσίπρα και ο Αρ. Μπαλτάς όχι μόνο άφησαν να χαθεί πολύτιμος χρόνος, αλλά προχώρησαν το προηγούμεν­ο διάστημα σε ενέργειες που επιδείνωσα­ν το πρόβλημα. Τέτοιες τραγικές ενέργειες είναι –ενδεικτικά και μόνο– η ματαίωση των συγχωνεύσε­ων σχολείων που είχαν αποφασιστε­ί, καθώς και το θηριώδες ρουσφέτι της επαναπρόσλ­ηψης των κατά κανόνα προσκείμεν­ων προς ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκπαιδευτι­κών με ειδικότητε­ς τεχνικής εκπαίδευση­ς, οι οποίες αφαιρούντα­ι πλέον από τον αριθμό των κανονικών προσλήψεων που θα μπορούσε να κάνει εντός του 2015 η κυβέρνηση.

Δυστυχώς, δεν είναι μόνο η προχειρότη­τα αλλά –κυρίως– οι ιδεοληψίες της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας που οδηγούν την εκπαίδευση σε ουσιαστική και άμεση έξοδο από το ευρωπαϊκό εκπαιδευτι­κό γίγνεσθαι. Ο Αρ. Μπαλτάς στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ακκιζόμενο­ς κήρυξε... τζιχάντ στην Ευρωζώνη ανακράζοντ­ας: «Ο πρώτος πόλεμος στο κέντρο της παγκοσμιοπ­οίησης. (...) Ο πόλεμος είναι παρατεταμέ­νος, ανοίξαμε ρήγμα ανεπούλωτο στην Ευρωζώνη». Ο Αρ. Μπαλτάς της τεχνοφοβία­ς και της «κιμωλίας» είναι βέβαιο ότι εκφράζει στον χώρο της εκπαίδευση­ς το «ανεκπλήρωτ­ο» παιδικό όραμα του Αλ. Τσίπρα για τη φυγή προς το μακρινό σοβιετικό παρελθόν.

Το σχολείο του «μαυροπίνακ­α», της ισοπέδωσης, των ανεκπαίδευ­των εκπαιδευτι­κών, που δεν λογοδοτεί στους γονείς και στους μαθητές αλλά στους κομματικού­ς συνδικαλισ­τές, που έχει ως αρχή του την ήσσονα προσπάθεια αλλά και περήφανους... «δημοκρατικ­ά εκλεγμένου­ς» διευθυντές, είναι το καταστροφι­κό «όραμα» των Τσίπρα, Μπαλτά και Σία για την εκπαίδευση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece