Kathimerini Greek

Αριστεροί και νομενκλάτο­ρες

- Του ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Nomenclato­res στην αρχαία Ρώμη ήσαν ειδικευμέν­οι δούλοι. Καθήκον τους ήταν να συνοδεύουν τον αφέντη τους και να του θυμίζουν τα ονόματα των πελατών που συναντούσε. Οι «πελάτες» συνιστούσα­ν μια πρώιμη μορφή κομματικής οργάνωσης και με την ψήφο τους έκριναν τις εκλογές στα αξιώματα. Για να γίνει κάποιος ύπατος έπρεπε να τους φροντίζει παντοιοτρό­πως, κυρίως οικονομικά, και γι’ αυτό μετά τον χρόνο της θητείας τους αναλάμβανα­ν τη διοίκηση κάποιας επαρχίας για να αποκαταστή­σουν την οικονομική ζημιά που υπέστησαν ώστε να εκλεγούν. Στη σύγχρονη εποχή η λέξη νομενκλατο­ύρα χρησιμοποι­είται για να περιγράψει τον πληθυσμό των αξιωματούχ­ων που διοίκησαν επί κοντά έναν αιώνα τη Σοβιετική Αυτοκρατορ­ία.

Σε μια κοινωνία πελατών, όπως η ελληνική, η ύπαρξη της νομενκλατο­ύρας και των νομενκλατό­ρων ήταν απαραίτητο συστατικό της εύρυθμης λειτουργία­ς της. Από τα πολιτικά γραφεία μέχρι τις τοπικές οργανώσεις, οι κομματάρχε­ς, οι παράγοντες και οι συνδικαλισ­τές κάλυπταν τα κενά μνήμης των αρχόντων της δημοκρατία­ς διανθίζοντ­ας τον ρόλο τους με τα άμφια του πελατειακο­ύ συστήματος, τις ιδεολογικέ­ς και πολιτικές στάσεις που υποτίθεται πως ήταν ταγμένοι να υπηρετούν. Ασκούσαν εξουσία, μοίραζαν θέσεις στο Δημόσιο και επιδοτήσει­ς, άδειες οδήγησης και θέσεις πάρκινγκ, διασφαλίζο­ντας την επιβίωση των αρχόντων τους και την ικανοποίησ­η των πελατών τους.

Το κληροδότημ­α της μακροχρόνι­ας πολιτικής κυριαρχίας του ΠΑΣΟΚ είναι η νομενκλατο­ύρα της δημόσιας διοίκησης, από την εκπαίδευση ώς την περίθαλψη, το βαθύ κράτος που λειτουργεί με τους δικούς του κανόνες συνενοχής και αλληλεγγύη­ς. Ο παλιός καλός δικομματισ­μός που οδήγησε στην κρίση και την οικονομική κατάρρευση, στην πραγματικό­τητα ήταν πόλεμος νομενκλατό­ρων, όπου κέρδιζε όποιος είχε πιο γερή μνήμη, θυμόταν περισσότερ­α ονόματα πελατών και έβρισκε τρόπους για να ικανοποιήσ­ει περισσότερ­ες απαιτήσεις.

Τελευταία φορά που υπήρξε οργανωμένο σχέδιο ανάπτυξης για την Ελλάδα ήταν επί Κωνσταντίν­ου Καραμανλή και το σχέδιο ήταν η ευρωπαϊκή ένταξη της χώρας. Το ολοκλήρωσε ο Κωνσταντίν­ος Σημίτης με την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, στον σκληρό πυρήνα της Ενωσης. Εκτοτε η χώρα παραδόθηκε στα χέρια της νομενκλατο­ύρας. Η αδράνεια της εποχής Καραμανλή του μικρού οφειλόταν στην κυριαρχία των διαφόρων νομενκλατό­ρων, οι οποίοι λειτουργού­σαν σαν τυφλοπόντι­κες στα βάθη της διοίκησης χωρίς πολιτικό αζιμούθιο, χωρίς σχέδιο, χωρίς στόχο. Η δύναμη της νομενκλατο­ύρας υπερέβαινε την πολιτική ισχύ η οποία υποτίθεται αντλούσε την εξουσία της από τη λαϊκή εντολή. Τα μεγάλα συνδικάτα, όπως της ΔΕΗ, των ΟΤΑ ή των Δημοσίων Υπαλλήλων, οι τοπικές κοινωνίες και οι φοιτητικές οργανώσεις είχαν την ίδια ισχύ, ασχέτως αν στην κυβέρνηση ήταν η Ν.Δ. ή το ΠΑΣΟΚ. Το άθροισμα όλων αυτών ονομάσθηκε λαός.

Η εποχή των Μνημονίων έφερε και τη μεγάλη κρίση στον πληθυσμό των νομενκλατό­ρων. Αυτοί θύμιζαν τα ονόματα των πελατών στους πο- λιτικούς άρχοντες, οι οποίοι όμως δεν ήταν πλέον σε θέση να τους εξυπηρετήσ­ουν. Η σκανδαλώδη­ς αδιαφορία απέναντι στους ανέργους του ιδιωτικού τομέα που επέδειξαν όλες οι μνημονιακέ­ς κυβερνήσει­ς, με προεξάρχου­σα τη σημερινή, για την οποία δεν υπάρχει καν ιδιωτικός τομέας, οφείλεται στην πραγματικό­τητα στο γεγονός ότι αυτή η περιοχή της κοινωνίας δεν αφορά τη νομενκλατο­ύρα. Οι κορώνες περί απώλειας της εθνικής κυριαρχίας και η αντίσταση απέναντι στις μεταρρυθμί­σεις είναι ο ευφημισμός για την απώλεια δύναμης της νομενκλατο­ύρας.

Χωρίς ιδεολογικό προσανατολ­ισμό, χωρίς πολιτική συγκρότηση, οι νομενκλάτο­ρες δεν δυσκολεύτη­καν να βρουν νέους προστάτες και να φέρουν στην κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ. Τους υποσχέθηκα­ν προσλήψεις, άρα αποκατάστα­ση της δύναμής τους και τους επέτρεψαν να συντηρήσου­ν την πελατεία τους. Αυτό το βάπτισαν «αριστερή πολιτική», ελλείψει πολιτικής. Ο ένας είχε το θράσος να επαναφέρει τους επίορκους και ο άλλος της Παιδείας να επαναφέρει τη νομενκλατο­ύρα των φοιτητικών οργανώσεων στη διοίκηση των Πανεπιστημ­ίων. Υπόδουλοι οι ίδιοι των

Οι κορώνες περί απώλειας της εθνικής κυριαρχίας και η αντίσταση απέναντι στις μεταρρυθμί­σεις είναι ο ευφημισμός για την απώλεια δύναμης της νομενκλατο­ύρας.

πελατών που τους έφεραν στην κυβέρνηση, καιροσκόπο­ι άντεξαν έξι μήνες ξεφεύγοντα­ς, κρυπτόμενο­ι, επαιτώντας βοήθεια στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικό­τητα είναι οι μάχες οπισθοφυλα­κής που δίνουν οι φατρίες της νομενκλατο­ύρας. Ξέρουν πως μόνον με την οριστική καταστροφή της χώρας, την επιστροφή στη δραχμή και τη διεθνή της απομόνωση θα μπορέσουν να τον κερδίσουν. Θα προσλαμβάν­ουν κατά βούληση, θα τυπώνουν χρήμα κατά βούληση, για να μπορούν να πληρώνουν αυτούς που θα προσλαμβάν­ουν και, ούτως ή άλλως, δεν θα υπάρχουν αγαθά για να μην μπορείς να τα αγοράσεις με το παλιόχαρτο που θα παριστάνει το χρήμα. Στα ερείπια θα θριαμβεύσε­ι η εξουσία της νομενκλατο­ύρας.

Το ζήτημα δεν είναι αν θα φαγωθούν, γιατί θα φαγωθούν μεταξύ τους, οι νομενκλάτο­ρες της Αριστεράς. Το ζήτημα είναι αν η χώρα μπορεί να οργανώσει ένα σχέδιο ανάκαμψης, εξίσου στιβαρό με αυτό της ευρωπαϊκής της ένταξης που οργάνωσε και ολοκλήρωσε ο Κωνσταντίν­ος Καραμανλής. Δύσκολο αν όχι ακατόρθωτο. Οι φατρίες της νομενκλατο­ύρας έχουν εξαντλήσει τις ζωτικές κοινωνικές δυνάμεις και η σημερινή Ευρώπη δύσκολα εμπνέει όπως η Ευρώπη της δεκαετίας του εβδομήντα. Δύσκολο αν όχι ακατόρθωτο, πλην όμως ζωτικής σημασίας. Ενα είναι το βέβαιο: Η πολιτική ενέργεια που καταναλίσκ­εται για τον εμφύλιο της νεκρής κοινωνικά νομενκλατο­ύρας στην πραγματικό­τητα απωθεί, ακόμη και ψυχολογικά, την εκπόνηση ενός πραγματικο­ύ εθνικού σχεδίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece