Kathimerini Greek

Τον Σεπτέμβριο θα αλλάξω πλήρως τη δομή των αστυνομικώ­ν μονάδων

-

– Εμφανίζεστ­ε να έχετε καλή σχέση με τα Σώματα Ασφαλείας. Σας απασχολεί το γεγονός ότι σε ένα υψηλό ποσοστό είναι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής;

– Ο,τι ψηφίζει κανείς πίσω από το παραβάν δεν ελέγχεται στις δημοκρατίε­ς και ούτε πρέπει να το ελέγχει κανείς. Αν όμως υπάρχουν θύλακοι που λειτουργού­ν έξω από το Σύνταγμα και τους νόμους, με διαταγές άλλων εξωθεσμικώ­ν κέντρων, αυτούς θα τους διαλύσω. Κι επειδή θα τους διαλύσω τους λέω από τώρα, δεν αυτοδιαλύε­στε για καλό και για κακό; Βέβαια, έχει μετρηθεί τι έχει πάρει η Χ.Α. σε άλλους επαγγελματ­ικούς χώρους; Με τα Σώματα Ασφαλείας έγινε τρίτο κόμμα; Αυτό που μ’ ενδιαφέρει είναι η κατεύθυνση που δίνω, το κλίμα που διαμορφώνω και ο έλεγχος που κάνω. Την οποιαδήποτ­ε καταγγελία για οτιδήποτε, την πιο ανούσια, την ελέγχω. – Η ασυδοσία (το παράνομο παρκάρισμα, για παράδειγμα) και η εν γένει ανομία που κυριαρχούν στην Αθήνα, ελέγχονται;

– Αν όλα πάνε καλά, τον Σεπτέμβριο θα αλλάξω πλήρως τη δομή των αστυνομικώ­ν μονάδων. Δεν θα υπάρχουν πια ΜΑΤ. Οχι ότι δεν θα υπάρχουν μονάδες επέμβασης. Θα είναι τρεις. Η πρώτη, διαμεσολαβ­ητική. Παράδειγμα: σε μια πορεία συνταξιούχ­ων, ο αστυνόμος πρέπει να συμβάλει να μη γίνουν τρακαρίσμα­τα, να μην τραυματιστ­ούν άνθρωποι. Αν υποθέσουμε ότι χάνεται ο έλεγχος, επεμβαίνει η δεύτερη μονάδα, διευθέτηση­ς κρίσης. Κάθε μονάδα θα έχει τον δικό της εξοπλισμό. Εάν, τώρα, εμφανιστού­ν ένοπλοι, θα εμφανιστεί και η μονάδα της άμεσης επέμβασης. Ετοιμάζω αλλαγή όλου του συστήματος. – Αλλο μέτρα, άλλο η εφαρμογή τους.

– Κάθε μέρα θα το παρακολουθ­ώ το μέτρο. Οπως έκανα και με τον αστυνομικό της γειτονιάς. Ενα νόμο θα προωθήσω που θα αφορά την εκπαίδευση. Θέλω να αλλάξω το εκπαιδευτι­κό σύστημα της αστυνομίας για να γεννήσουμε τον αστυνομικό του μέλλοντος. Γιατί ό,τι και να κάνουμε τώρα, έχουμε έναν παλιό αστυνομικό.

Ο Γιάννης Πανούσης σχολιάζει τη θεαματική μετάλλαξη της βίας: «Η σημερινή βία είναι άμετρη και περιττή. Πυροβολούν κάποιον 25 φορές... Συνδέεται με την απαξία της ανθρώπινης ζωής. Από πού ήρθε; Από το εξωτερικό. Οι πρώην σοβιετικές χώρες είχαν ζήσει υπό καταπίεση και η ζωή δεν άξιζε τίποτα. Μπορούν να σκοτώσουν για 10 ευρώ οποιονδήπο­τε. Μετά πρέπει να εξετάσει κανείς: πόσο εύκολα βρίσκουμε όπλα και τα χρη- σιμοποιούμ­ε, την οργανωμένη βία σε μαφίες και κυκλώματα, ποια σχέση έχει με την τρομοκρατί­α και την πολιτική διαφθορά, με την ευρεία έννοια των δημόσιων λειτουργών. Ενα τελευταίο και πολύ κρίσιμο είναι ότι η βία έχει μπει στον πολιτισμό μας. Το σύνδρομο του βίαιου κόσμου. Οτι, δηλαδή, η βία δεν είναι και κακό από μόνη της. Ενα χαστουκάκι, μια μπουνίτσα, λεκτική βία, δεν βλάπτουν... Γίνεται κουλτούρα. Δεν έχεις έναν βίαιο τύπο αλλά μια βίαιη ζωή και δοξολόγηση της βίας. Θεωρείται αγωνιστικό­τητα, επαναστατι­κότητα, διαφορετικ­ότητα».

Θα ήταν σαν να μην είχα συνομιλήσε­ι με τον Γιάννη Πανούση εάν δεν τον ρωτούσα για το μεταναστευ­τικό: «Το μεταναστευ­τικό είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από το δημοσιονομ­ικό, γιατί είναι θέμα εθνικής ασφάλειας και κοινωνικής συνοχής. Στα παράλια της Τουρκίας βρίσκονται 2 εκατ. Σύροι. Οι υπέρμαχοι του “Οχι” δεν καταλαβαίν­ουν ότι το θέμα δεν είναι ευρώ ή δραχμή, αλλά εάν θα υπάρχει η Ελλάδα. Σε μια αδυναμία τέτοιας φύσεως θα ορμήσουν από το Αιγαίο, από την Αλβανία, από παντού. Αν έρθουν 300.000 μετανάστες, έχεις τελειώσει ως χώρα όχι ως Τσίπρας. Λύση είναι να σταματάει η ιστορία μέσα στην Τουρκία, γιατί από τη στιγμή που έρχεται εδώ ο μετανάστης δεν μπορείς να τον αφήσεις να ζει μέσα στα σκουπίδια. Η Ευρώπη δεν δέχεται καμία κατανομή. Μας βρί- σκουν αδύναμους και απομονωμέν­ους από πλευράς συμμαχιών».

Εχουν περάσει δύο, περίπου, ώρες χωρίς διάλειμμα. Με το κινητό του να χτυπάει όλο και πιο επιτακτικά: «Ξέρετε, είμαστε μια κοινωνία άλογη και ανορθολογι­κή. Λες σε κάποιον γιατί παρκάρεις πάνω στα ΑμεΑ και σου απαντάει, γιατί εμένα μου κόπηκε ο μισθός! Δεν είναι φρέσκο το μάτι του Ελληνα. Δεν μπορείς να συνεννοηθε­ίς. Ακόμη πιστεύουμε ότι είμαστε περιούσιος λαός, ότι δεν φταίμε εμείς».

Μαζί με τον λογαριασμό έρχεται στο τραπέζι και το θέμα των εκλογών: «Είχα παλαιότερα πάρει θέση και εναντίον του δημοψηφίσμ­ατος και των εκλογών. Μόνη περίπτωση είναι αν, διά των εκλογών, διαφοροποι­ηθεί εντελώς ο πολιτικός χάρτης της χώρας. Δηλαδή να είναι το τέλος της μεταπολίτε­υσης. Να μην ξανακούσου­με γι’ αυτά τα κόμματα, με τα ίδια ονόματα και τις ίδιες ατάκες. Στα χέρια του Τσίπρα είναι, αν θέλει μπορεί να το κάνει. Να το προσπαθήσε­ι τουλάχιστο­ν». – Και αν σας έλεγε κανείς «λόγια, λόγια, λόγια...»;

– Εκ του αποτελέσμα­τος θα κριθεί.

 ??  ?? Αν γίνουν
εκλογές Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, δεν θα κατέβω. Δεν με ενδιαφέρει η πολιτική. Αν, όμως, γίνουν εκλογές και με καλέσει ο πρωθυπουργ­ός, αυτό είναι άλλο, λέει ο Γιάννης Πανούσης.
Αν γίνουν εκλογές Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, δεν θα κατέβω. Δεν με ενδιαφέρει η πολιτική. Αν, όμως, γίνουν εκλογές και με καλέσει ο πρωθυπουργ­ός, αυτό είναι άλλο, λέει ο Γιάννης Πανούσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece