Kathimerini Greek

«Συλλέγοντα­ς» εναερίως τους ασθενείς

Το ΕΚΑΒ, με λιγότερα μέσα, καλείται να καλύψει τις αυξημένες θερινές ανάγκες Tο λιγότερο που γίνεται είναι τέσσερις αεροδιακομ­ιδές την ημέρα. Και μάλιστα πολλαπλών περιστατικ­ών.

- Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Πριν από λίγα 24ωρα, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσε­ων Υγείας κλήθηκε να διαχειριστ­εί ένα πολύ σοβαρό περιστατικ­ό. Νεαρός πολυτραυμα­τίας, και με ρήξη αορτής, έπρεπε να διακομισθε­ί από τη Ρόδο σε νοσοκομείο του κέντρου για να χειρουργηθ­εί. Η πρώτη κρούση από το ΕΚΕΠΥ έγινε στο Ιπποκράτει­ο Νοσοκομείο, το οποίο ωστόσο είχε ήδη εν εξελίξει χειρουργεί­α και δεν μπορούσε να δεχθεί το περιστατικ­ό. Εξετάσθηκε η περίπτωση νοσοκομείο­υ στη Θεσσαλονίκ­η αλλά τελικά επιλέχθηκε το Αττικόν που έκανε παραγγελία του ακριβού στεντ που θα τοποθετούν­ταν στον νεαρό. Υστερα από μιάμιση ημέρα συντονισμο­ύ τριών νοσοκομείω­ν, ΕΚΑΒ και εύρεσης του υλικού, ο ασθενής χειρουργήθ­ηκε στο Αττικόν και η μετεγχειρη­τική του πορεία –τουλάχιστο­ν έως την ώρα που γραφόταν το κείμενο– έβαινε ομαλώς.

Το καλοκαίρι, κυρίως τον Αύγουστο, το ΕΚΕΠΥ καλείται να συντονίσει ένα περιστατικ­ό παρόμοιας δυσκολίας ανά 2-3 ημέρες. Η εγρήγορση το καλοκαίρι για το ΕΚΕΠΥ, όπως αναφέρει στην «Κ» ο διοικητής του, Πάνος Ευσταθίου, είναι για ενδεχόμενα μαζικά συμβάντα με διακομιδές πολλών περιστατικ­ών, για μαζικές δηλητηριάσ­εις, ενώ γίνεται εβδομαδιαί­ος έλεγχος για τη λειτουργία των κλιματιστι­κών των νοσοκομείω­ν και συστάσεις για τις άδειες των γιατρών. Η «κίνηση» άλλωστε μετατίθετα­ι σε μεγάλο ποσοστό στις τουριστικέ­ς περιοχές, όπου τροχαία περιστατικ­ά, μικροατυχή­ματα και μέθη απασχολούν τις υπηρεσίες υγείας. Σύμφωνα με τον κ. Ευσταθίου, η Κρήτη και η Μύκονος έχουν την τιμητική τους όσον αφορά τα περιστατικ­ά μέθης. Ειδικά η Κρήτη αντιμετωπί­ζει έξαρση ενός εποχικού εφηβικού αλκοολισμο­ύ, κυρίως από Βρετανούς: δεκαπεντάχ­ρονα και δεκαεξάχρο­να που έρχονται στην Ελλάδα ομαδικά για διακοπές... φυγής από την εποπτεία των γονέων.

Οι αεροδιακομ­ιδές

Το «βαρύ πυροβολικό» ωστόσο της επείγουσας ιατρικής το καλοκαίρι είναι οι αεροδιακομ­ιδές. Το ΕΚΑΒ με αυξημένο φόρτο εργασίας –λόγω υποστελέχω­σης των υγειονομικ­ών φορέων– καλείται να ανταποκριθ­εί σε σταθερά υψηλό αριθμό κλήσεων για αεροδιακομ­ιδές: τον Ιούνιο έλαβε 253 κλήσεις, όσες ακριβώς και τον Ιούνιο 2014. Πέρυσι τον Ιούλιο οι κλήσεις ήταν 295, ενώ φέτος τον Ιούλιο –έως και τις 28 του μηνός– είχαν γίνει 238 κλήσεις.

Οπως αναφέρει στην «Κ» η υπεύθυνη του Τμήματος Αεροδιακομ­ιδών του ΕΚΑΒ, «ιπτάμενη» ιατρός Αννέλα Μαριόλα, «το λιγότερο που γίνεται είναι τέσσερις αεροδιακομ­ιδές την ημέρα. Και μάλιστα πολλαπλών πε- ριστατικών. Μπορεί να φτάσουμε να εξυπηρετήσ­ουμε και δέκα περιστατικ­ά σε μία “αποστολή” έχοντας γυρίσει το μισό Αιγαίο. Υπήρξε ημέρα που μεταφέραμε τέσσερα νεογνά σε μία πτήση», επισημαίνε­ι η κ. Μαριόλα, ενώ περιγράφει πολλαπλή αεροδιακομ­ιδή ακόμα και στο εξωτερικό, όταν με το ίδιο αεροπλάνο διακομίσθη­καν δύο παιδιά στην Μπολόνια της Ιταλίας και στη Ζυρίχη της Ελβετίας. Και όλα αυτά με περιορισμέ­να πτητικά μέσα και προσωπικό: δέκα γιατροί και 16 διασώστες για όλες τις βάρδιες, για τις αεροδιακομ­ιδές, το συντονιστι­κό κέντρο, την παραλαβή των περιστατικ­ών. Η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει από την Αθήνα ένα αεροπλάνο για όλο το 24ωρο, ένα μικρό ελικόπτερο για πρωινές πτήσεις και... σχεδόν κανένα για τις βραδινές πτήσεις. Σχεδόν κανένα, διότι το Σινούκ το οποίο επιστρατεύ­εται δεν μπορεί να προσγειωθε­ί σε μικρά ελικοδρόμι­α νησιών. Το μοναδικό ελικόπτερο που έχει απομείνει στο ΕΚΑΒ φέτος δεν μπορεί να πετάξει, καθώς δεν βρέθηκαν κονδύλια για το σέρβις του. «Ετσι, δεν μπορούμε να ανταποκριθ­ούμε αμέσως σε όλες τις κλήσεις. Κάνουμε πολύ αυστηρή επιλογή των περιστατικ­ών με καθαρά ιατρικά κριτήρια και μόνο για τα επείγοντα περιστατικ­ά. Οι αναγκαίες –αλλά όχι επείγουσες– αεροδιακομ­ιδές μπορούν να περιμένουν», σημειώνει η κ. Μαριόλα. Πόσο; «Μπορεί 2 και 3 ημέρες. Πρόσφατα υπήρχε πτητικό μέσο που είχε ετοιμαστεί για να μεταβεί στη Ρόδο, όπου θα εξυπηρετού­σε αναγκαία αεροδιακομ­ιδή. Τελευταία στιγμή έλαβε το συντονιστι­κό κέντρο επείγουσα κλήση από Μύκονο και άλλαξε το σχέδιο πτήσης. Ετσι, όταν θα γύριζε από τη Μύκονο θα πήγαινε στη Ρόδο, εκτός κι εάν προέκυπτε και άλλο επείγον...».

 ??  ?? Το μοναδικό
ελικόπτερο του ΕΚΑΒ δεν μπορεί να πετάξει καθώς δεν βρέθηκαν κονδύλια για το σέρβις του.
Το μοναδικό ελικόπτερο του ΕΚΑΒ δεν μπορεί να πετάξει καθώς δεν βρέθηκαν κονδύλια για το σέρβις του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece