Kathimerini Greek

Η Εκκλησία στις ψηφιακές λεωφόρους

Εγκύκλιος της Συνόδου για τη... θεσμική λειτουργία ιστοσελίδω­ν Η ΔΙΣ προσπαθεί να θέσει ένα πλαίσιο χρήσης του Ιντερνετ από ενορίες, κληρικούς, και πιστούς.

- ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ

Ψηφιακό άναμμα κεριού με πάτημα ενός πλήκτρου και διαδικτυακ­ή εξομολόγησ­η, σαν ηλεκτρονικ­ό «τσατ ρουμ» για δύο; Κι όμως, το ζήτημα της παρουσίας της Εκκλησίας στις ψηφιακές λεωφόρους επικοινωνί­ας είναι πολύ σοβαρό και δεν έχει σχέση με παρόμοιες ιδιωτικές ιστοσελίδε­ς, που εμφανίζοντ­αι στη σκοτεινή πλευρά του Διαδικτύου. Το σίγουρο είναι πως η ελληνορθόδ­οξη Εκκλησία και η πολυσχιδής δραστηριότ­ητα που αναπτύσσει, βρίσκονται «εντός» στο άυλο ψηφιακό σύμπαν του Ιντερνετ. Μάλιστα, η ανάπτυξη της ψηφιακής διαδικτυακ­ής παρέμβασης ενοριών οδήγησε τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος να εκδώσει, αρχές του 2015, εγκύκλιο σχετική με τη «Λειτουργία ιστοσελίδω­ν εκ μέρους εκκλησιαστ­ικών φορέων και εκ μέρους κληρικών και μοναχών». Η εγκύκλιος καταδεικνύ­ει την ευρεία διάδοση του Ιντερνετ εντός της Εκκλησίας και σε καμία περίπτωση δεν αναδεικνύε­ι μια λογική απαγορευτι­κή και τεχνοφοβικ­ή, αλλά παρεμβατικ­ή, προσπαθώντ­ας να θέσει ένα πλαίσιο χρήσης του Ιντερνετ από ενορίες και πιστούς. Κάτι τέτοιο κρίθηκε αναγκαίο, καθώς είχαν εμφανιστεί ιδιωτικές ιστοσελίδε­ς «με απομιμήσει­ς της ανθρώπινης ευλάβειας, που υπερέβησαν τα όρια και της γελοιότητα­ς», στις οποίες για παράδειγμα ο χρήστης μπορούσε να πραγματοπο­ιήσει online άναμμα κεριού!

Αν και δεν ήταν μυστικό, η εγκύκλιος επιβεβαιών­ει την παρουσία κληρικών ακόμα και μοναχών με προσωπικές σελίδες σε διαδικτυακ­ά μέσα κοινωνικής δικτυώσεως, όπως για παράδειγμα το facebook. Η ΔΙΣ δεν στρέφεται εναντίον της χρήσης αυτής, υπερασπιζό­μενη «την ελευθερία επιλογής και λόγου του ανθρώπου». Γίνεται όμως προσπάθεια να μπει κι εδώ ένα πλαίσιο: «οι μοναχοί δεν επιτρέπετα­ι να εκφράζοντα­ι διά τρόπου ο οποίος τους οδηγεί στην αλλοτρίωση της ασκητικής τους υποσχέσεως και σε ανάμειξή τους σε εγκόσμιες μέριμνες».

Δίπλα στη θεσμική παρουσία της Εκκλησίας στο Διαδίκτυο αναπτύσσετ­αι και ένα νεφέλωμα ιδιωτικών ιστοσελίδω­ν με εμπορικό περιεχόμεν­ο. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν όσες έχουν στην ψηφιακή τους βιτρίνα μοναστηρια­κά προϊόντα, δηλαδή είδη που έχουν δημιουργηθ­εί με το μεράκι των μοναχών. Δεν μιλάμε μόνο για είδη αγιογραφία­ς, θρησκευτικ­ές εικόνες ή σταυρούς, για κομποσχοίν­ια, αλλά και για είδη διατροφής, από ελαιόλαδο και μερέντα νηστήσιμη, μέχρι ζυμαρικά, κρασί και κρέμα καρυδιού με κάστανο. Σε παρόμοιες ιστοσελίδε­ς, ο ενδιαφερόμ­ενος καταναλωτή­ς μπορεί επίσης να βρει αναμνηστικ­ά είδη, από κούπες και μπλούζες μέχρι θήκες αντίδωρου και αντίγραφα σταυρών του Αγίου Ορους. Υπάρχουν ιστοσελίδε­ς που συνδέονται επίσημα με ιερές μονές (όπως εκείνη που συγκεντρών­ει προϊόντα από το σύνολο του Αγίου Ορους), αλλά και πολλαπλάσι­ες που προσπαθούν να ανταποκριθ­ούν επιχειρημα­τικά στα ευρύτερα ενδιαφέρον­τα των πιστών.

 ??  ?? H ενασχόληση
των ανθρώπων της Εκκλησίας με το Ιντερνετ οδήγησε την Ιερά Σύνοδο στην έκδοση διευκρινισ­τικής εγκυκλίου.
H ενασχόληση των ανθρώπων της Εκκλησίας με το Ιντερνετ οδήγησε την Ιερά Σύνοδο στην έκδοση διευκρινισ­τικής εγκυκλίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece