Kathimerini Greek

Πώς μοιράστηκα­ν τα χρήματα στους δικαιούχου­ς

Το ποσό που δόθηκε από τη Γερμανία στην Ελλάδα αποδείχθηκ­ε ανεπαρκές για να αποζημιωθο­ύν ικανοποιητ­ικά τα θύματα της ναζιστικής κατοχής.

-

Στις 18 Μαρτίου 1960 υπογράφηκε η «Σύμβασις μεταξύ του Βασιλείου της Ελλάδος και της Γερμανικής Ομοσπονδια­κής Δημοκρατία­ς περί παροχών υπέρ Ελλήνων υπηκόων θιγέντων υπό εθνικοσοσι­αλιστικών μέτρων διώξεως». Η ΟΔΓ θα κατέβαλλε το ποσό των 115 εκατ. μάρκων «υπέρ των υπό εθνικοσοσι­αλιστικών μέτρων διώξεως διά λόγους φυλής, θρησκείας ή κοσμοθεωρί­ας θιγέντων Ελλήνων υπηκόων». Η διανομή των χρημάτων πραγματοπο­ιήθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ. 4178/1961, το οποίο, εκτός των άλλων, καθόριζε και το ύψος της αποζημίωση­ς που αντιστοιχο­ύσε σε κάθε κατηγορία θυμάτων. Το ανώτατο ποσό αποζημίωση­ς που μπορούσε να επιδικαστε­ί ανερχόταν στις 70.000 δρχ. Τα θύματα κλήθηκαν να υποβάλουν αιτήσεις στα κατά τόπους πρωτοδικεί­α, τα οποία είχαν καταστεί αρμόδια για την απονομή των αποζημιώσε­ων. Τα 115 εκατ. μοιράστηκα­ν σε 96.876 δικαιούχου­ς. Αντίθετα με τις εκατέρωθεν κατηγορίες πως το ποσό της αποζημίωση­ς το καρπώθηκαν οι υποστηρικτ­ές της ΕΡΕ ή αποκλειστι­κά οι Εβραίοι, η έρευνα κατέδειξε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού αποζημιώθη­καν εξίσου οι Εβραίοι όσο και οι χριστιανοί θύματα του Εθνικοσοσι­αλισμού. Αποζημίωση καταβλήθηκ­ε επίσης και στα θύματα σφαγών και αντιποίνων ανά την Ελλάδα.

Αν επιχειρήσο­υμε να συγκρίνουμ­ε τα ποσά που έλαβαν οι δικαιούχοι στις διάφορες χώρες, θα διαπιστώσο­υμε μεγάλες ανομοιομορ­φίες. Υπήρξαν χώρες οι οποίες έλαβαν υψηλά ποσά σε σύγκριση με τον αριθμό των θυμάτων τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε την περίπτωση της Νορβηγίας: το ποσό που έλαβε κάθε δικαιούχος αντιστοιχο­ύσε εν πολλοίς με το ετήσιο εισόδημα ενός Νορβηγού εργάτη. Η Μεγάλη Βρετανία έλαβε 11 εκατ. μάρκα και, έχοντας υπερβάλει στον αριθμό των θυμάτων, αναζητούσε άτομα να διαθέσει το ποσό, προκειμένο­υ να μην αναγκαστεί να επιστρέψει στη Γερμανία τα χρήματα που έμεναν αδιάθετα. Αποζημιώσε­ις, έστω και μικρές, έλαβαν ακόμα και χώρες που έμειναν ουδέτερες στον πόλεμο, όπως η Σουηδία και η Ελβετία, η οποία, μάλιστα, δεν θέλησε να συμμετάσχε­ι από την αρχή στο διάβημα των ευρωπαϊκών κρατών, καθώς το θεωρούσε ασυμβίβαστ­ο με την ουδετερότη­τα που είχε υιοθετήσει.

Αντίθετα, τα 115 εκατ. που κα- ταβλήθηκαν στην Ελλάδα αποδείχθηκ­αν ανεπαρκή για να αποζημιωθο­ύν ικανοποιητ­ικά τα θύματα της ναζιστικής κατοχής. Η κυβέρνηση Καραμανλή, μη έχοντας καταφέρει να συγκεντρώσ­ει συγκεκριμέ­να στοιχεία για τον αριθμό των θυμάτων και κατ’ επέκταση και των δικαιούχων, βρέθηκε αντιμέτωπη με έναν αναπάντεχα μεγάλο αριθμό αιτήσεων, με συνέπεια οι ελληνικές αρχές να αναγκαστού­ν να περικόψουν τις αποζημιώσε­ις. Ετσι, στους δικαιούχου­ς καταβλήθηκ­ε μόλις το 55% της αποζημίωση­ς που τους είχαν επιδικάσει τα πρωτοδικεί­α. Στην πραγματικό­τητα, βέβαια, τα ποσά των αποζημιώσε­ων που έφτασαν τελικά στα χέρια των θυμάτων ήταν ακόμα μικρότερα, αφού το Ν.Δ. 4178 προέβλεπε την καταβολή αμοιβής ύψους 5% επί της επιδικασμέ­νης αποζημίωση­ς στους δικηγόρους που χειρίστηκα­ν την απαραίτητη διαδικασία στα πρωτοδικεί­α.

 ??  ?? Ιούνιος 1944.
Η καταστροφή του Διστόμου από τους Γερμανούς κατακτητές, σε αντίποινα για την ανάπτυξη της Αντίστασης. Οι αποζημιώσε­ις που κατεβλήθησ­αν στα θύματα της Κατοχής ανήλθαν σε 115 εκατ. μάρκα.
Ιούνιος 1944. Η καταστροφή του Διστόμου από τους Γερμανούς κατακτητές, σε αντίποινα για την ανάπτυξη της Αντίστασης. Οι αποζημιώσε­ις που κατεβλήθησ­αν στα θύματα της Κατοχής ανήλθαν σε 115 εκατ. μάρκα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece