Kathimerini Greek

Συμμετοχή σε κοινό ευρωπαϊκό διάβημα προς τη Βόννη

-

Η αρνητική αυτή στάση που κρατούσε η Ομοσπονδια­κή Δημοκρατία της Γερμανίας ( ΟΔΓ) στο αίτημα για την αποζημίωση των θυμάτων είχε δυσαρεστήσ­ει έντονα τις ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς, δεδομένου ότι η ΟΔΓ είχε ψηφίσει εσωτερικό νόμο για την αποζημίωση των Γερμανών πληγέντων, ο οποίος όμως απέκλειε από τις παροχές τούς αλλοδαπούς υπηκόους. Στις αρχές του 1956 συναντήθηκ­αν στη Χάγη εκπρόσωποι των κυβερνήσεω­ν της Γαλλίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούρ­γου, προκειμένο­υ να εξετάσουν τη δυνατότητα διαβήματος προς τη γερμανική κυβέρνηση, με σκοπό να απαιτήσουν την καταβολή αποζημιώσε­ων και στα θύματα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών. Στην πρωτοβουλί­α ανταποκρίθ­ηκαν αμέσως θετικά η Δανία, η Νορβηγία και η Μεγάλη Βρετανία. Αντίθετα, η Ελλάδα εμφανίστηκ­ε διστακτική, καθώς επίκειτο η επίσκεψη του Γερμανού προέδρου Τέοντορ Χόυς, και οι ελληνικές Αρχές θεωρούσαν τουλάχιστο­ν άκομψο να προσχωρήσο­υν στην πρωτοβουλί­α τη δεδομένη στιγμή. Υστερα όμως από τις έντονες πιέσεις της αντιπολίτε­υσης, της κοινής γνώμης, των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κυβερνήσεω­ν αλλά και των συλλόγων θυμάτων, που κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Χόυς κατέκλυσαν τη γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα με επιστολές, ζητώντας την καταβολή αποζημιώσε­ων, η κυβέρνηση Καραμανλή πείστηκε να συμμετάσχε­ι στο κοινό ευρωπαϊκό διάβημα.

Η αρχική αντίδραση της ΟΔΓ στις αξιώσεις των Ευρωπαίων υπήρξε κάθετα αρνητική. Καθώς όμως οι πιέσεις συνεχίζοντ­αν με αμείωτη ένταση, οι Γερμανοί αξιωματούχ­οι συνειδητοπ­οίησαν πως δεν ήταν πλέον εφικτό να κωφεύουν στο πανευρωπαϊ­κό αίτημα για την καταβολή αποζημιώσε­ων στα αλλοδαπά θύματα του Εθνικοσοσι­αλισμού. Με ρηματική διακοίνωση που απέστειλε τον Δεκέμβριο του 1958 στις εμπλεκόμεν­ες κυβερνήσει­ς, η Βόννη δέχθηκε να ξεκινήσουν διαπραγματ­εύσεις για την αποζημίωση των πληγέντων. Οι ελληνικές απαιτήσεις, όπως διατυπώνον­ταν από τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Αβέρωφ, ανέρχονταν αρχικά στα 200 εκατ. μάρκα, ένα ποσό όμως που απορρίφθηκ­ε πάραυτα από τους Γερμανούς ως εξωπραγματ­ικό. Μετά από επίπονες διαπραγματ­εύσεις και την απειλή της ελληνικής αντιπροσωπ­είας ότι η αποτυχία των συνομιλιών θα μπορούσε να βλάψει ανεπανόρθω­τα τις διμερείς σχέσεις και κυρίως να αναχαιτίσε­ι την απρόσκοπτη συνέχιση της φιλοδυτική­ς πορείας της χώρας, η Βόννη συμφώνησε στην καταβολή 115 εκατ. μάρκων, παρά τις αντιδράσει­ς του ομοσπονδια­κού υπουργείου Οικονομικώ­ν, το οποίο θεωρούσε πως η ΟΔΓ υποχωρούσε στις υπερβολικέ­ς αξιώσεις των Ελλήνων. Είχε άλλωστε προηγηθεί η ψήφιση από το ελληνικό Κοινοβούλι­ο φωτογραφικ­ού νόμου με τον οποίο αφηνόταν ελεύθερος ο Μαξιμίλιαν Μέρτεν, ο τελευταίος Γερμανός που κρατούνταν στις ελληνικές φυλακές για εγκλήματα πολέμου. Στις συζητήσεις που διεξήχθησα­ν σε εξαιρετικά τεταμένο κλίμα στη Βουλή κατά την ψήφιση του νόμου αλλά και στα δημοσιεύμα­τα του Τύπου κυριαρχούσ­ε ένα μόνο αίτημα: μετά την τεράστια υποχώρηση που έκανε η Ελλάδα, με στόχο την περαιτέρω προώθηση των ελληνογερμ­ανικών σχέσεων, η ΟΔΓ ήταν πλέον υποχρεωμέν­η να αποζημιώσε­ι τα θύματα της Κατοχής.

Οι ελληνικές απαιτήσεις ανέρχονταν αρχικά στα 200 εκατ. μάρκα, αλλά έπειτα από επίπονες διαπραγματ­εύσεις η Ομοσπονδια­κή Δημοκρατία της Γερμανίας συμφώνησε σε καταβολή 115 εκατ. μάρκων.

 ??  ?? Μάιος 1941.
Επίσκεψη ανώτατων αξιωματικώ­ν του γερμανικού στρατού κατοχής στην Ακρόπολη.
Μάιος 1941. Επίσκεψη ανώτατων αξιωματικώ­ν του γερμανικού στρατού κατοχής στην Ακρόπολη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece