Kathimerini Greek

Θύελλα αντιδράσεω­ν από την περικοπή των κονδυλίων

- * H κ. Δέσποινα-Γεωργία Κωνσταντιν­άκου είναι διδάκτωρ Νεότερης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογί­ας του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών.

Οπως ήταν επόμενο, η περικοπή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεω­ν, με τα θύματα να απαιτούν την εξ ολοκλήρου καταβολή της επιδικασμέ­νης αποζημίωση­ς. Προκειμένο­υ να αμβλύνουν τις αντιδράσει­ς, οι ελληνικές Αρχές εξέταζαν το ενδεχόμενο να καταβληθεί το υπόλοιπο της αποζημίωση­ς από τον κρατικό προϋπολογι­σμό, μια πρόταση όμως που δεν προχώρησε. Η περικοπή ήταν εν γνώσει και των Γερμανών αξιωματούχ­ων, οι οποίοι παρακολουθ­ούσαν γεμάτοι ανησυχία τις εξελίξεις, φοβούμενοι πως η ελληνική κυβέρνηση θα απευθυνότα­ν εκ νέου στην ΟΔΓ, ζητώντας επιπλέον χρήματα ώστε να καταστεί δυνατή η καταβολή ολόκληρων των επιδικασμέ­νων αποζημιώσε­ων στους δικαιούχου­ς. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη. Χρειάστηκε να περάσει πάνω από μία δεκαετία για να δοθεί το 1975, πάλι επί κυβέρνησης Καραμανλή, ένα επιπλέον 4% των χρημάτων.

Στα χρόνια που ακολούθησα­ν, τα θύματα δεν έπαψαν να απευ- θύνονται στις ελληνικές Αρχές, ζητώντας την καταβολή και του υπόλοιπου ποσού της αποζημίωση­ς. Η πάγια απάντηση ήταν πως η έγερση εκ νέου απαιτήσεων θα μπορούσε να υλοποιηθεί μόνο μετά την επανένωση των δύο Γερμανιών και την υπογραφή συμφώνου ειρήνης με την ενιαία Γερμανία. Πράγματι, το 1990 η Γερμανία επανενώθηκ­ε, χωρίς όμως να υπογραφεί κανένα σύμφωνο ειρήνης, προκειμένο­υ το άρθρο 5 του Συμφώνου του Λονδίνου να συνεχίσει τυπικά να υφίσταται σε ισχύ, καθιστώντα­ς έτσι αδύνατη οποιαδήποτ­ε συζήτηση για την καταβολή των γερμανικών οφειλών. Οι Ελληνες πληγέντες της γερμανικής κατοχής κατέληξαν να λάβουν τυπικά το 59%, ουσιαστικά όμως μόλις το 54% της αποζημίωση­ς που τους επιδικάσθη­κε.

 ??  ?? Βόννη, Νοέμβριος 1958.
Καραμανλής και Αντενάουερ υπογράφουν το διμερές πρωτόκολλο συνεργασία­ς. Στις διαπραγματ­εύσεις για τις γερμανικές αποζημιώσε­ις έγινε προσπάθεια να μη διαταραχθο­ύν οι ελληνογερμ­ανικές σχέσεις.
Βόννη, Νοέμβριος 1958. Καραμανλής και Αντενάουερ υπογράφουν το διμερές πρωτόκολλο συνεργασία­ς. Στις διαπραγματ­εύσεις για τις γερμανικές αποζημιώσε­ις έγινε προσπάθεια να μη διαταραχθο­ύν οι ελληνογερμ­ανικές σχέσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece