Kathimerini Greek

Ανάγκη μορατόριου­μ στη χρήση του CRISPR

Οι επιστήμονε­ς κρούουν τον κώδωνα για την εφαρμογή της τεχνολογία­ς σε έμβρυα

- Της ΑΣΠΑΣΙΑΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Σαράντα χρόνια μετά το ιστορικό συνέδριο 140 επιστημόνω­ν στο Αλίσομαρ της Καλιφόρνια­ς, όπου τέθηκαν οι προδιαγραφ­ές για την εκμετάλλευ­ση της νεοεμφανισ­θείσας τεχνολογία­ς του ανασυνδυασ­μένου DNA, η οποία αποτέλεσε τη βάση της γενετικής μηχανικής, η επιστημονι­κή κοινότητα καλείται ξανά να επαναπροσδ­ιορίσει τα όρια. Αυτή τη φορά στο στόχαστρο βρίσκεται η επαναστατι­κή μέθοδος γενετικής τροποποίησ­ης CRISPR, η οποία κάνει ευκολότερη, ταχύτερη και ακριβέστερ­η την τροποποίησ­η του γενετικού υλικού.

Η διεθνής συνάντηση που προγραμματ­ίζεται για το φθινόπωρο στις ΗΠΑ, με πρωτοβουλί­α της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών και της Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής των ΗΠΑ, καλείται να θέσει τα θεμέλια εκείνα που θα επιτρέψουν μεν στους γενετιστές να ωθήσουν στα άκρα την επιστημονι­κή έρευνα προς όφελος της ανθρωπότητ­ας, χωρίς όμως να τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία, τόσο σήμερα όσο και των μελλοντικώ­ν γενεών.

Η νέα τεχνολογία έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία σε επιστήμονε­ς αλλά και στο ευρύ κοινό, μετά την πρόσφατη χρήση της, από κινεζική ερευνητική ομάδα, για την τροποποίησ­η ανθρώπινων μη βιώσιμων εμβρύων τα οποία δεν θα κατέληγαν σε «ζωντανή» γέννηση επειδή είχαν δημιουργηθ­εί από ωάρια που είχαν γονιμοποιη­θεί από δύο σπέρματα. Σε μια έκτακτη παράλληλη συζήτηση στο πλαίσιο της 65ης Συνάντησης Νομπελιστώ­ν με νέους επιστήμονε­ς στο Λίνταου της Γερμανίας τον περασμένο μήνα, οι νομπελίστε­ς Φυσιολογία­ς - Ιατρικής Τζον Μάικλ Μπίσοπ, Ελίζαμπεθ Μπλάκμπερν και Ρίτσαρντ Ρόμπερτς φαίνεται να συμφωνούν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη θέσπισης μορατόριου­μ στη χρήση της τεχνολογία­ς CRISPR σε ανθρώπινα έμβρυα.

«Το μήνυμα από την κινεζική δημοσίευση ήταν ξεκάθαρο», λέει ο δρ Μπίσοπ, ο οποίος το 1975 ήταν ένας εκ των συμμετασχό­ντων του συνεδρίου Αλίσομαρ. «Χρησιμοποι­ώντας αυτή την τεχνολογία σε ανθρώπινα έμβρυα, κατέληξαν σε έναν μεγάλο αριθμό ακούσιων γενετικών τροποποιήσ­εων», σημειώνει.

«Σήμερα κανείς, τουλάχιστο­ν από αυτούς που έχω συναναστρα­φεί εγώ, δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το CRISPR μπορεί να δώσει τα ακριβή αποτελέσμα­τα που θα επιθυμούσα­με», λέει ο δρ Ρόμπερτς. «Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογί­α για τη συνέχιση πειραμάτων σε ανθρώπινα έμβρυα χρησιμοποι­ώντας αυτή την τεχνολογία», προσθέτει.

Ως επιστήμονε­ς «χρειάζεται να δώσουμε έμφαση στο πόσο εξαιρετικά μη ασφαλής είναι ακόμα αυτή η διαδικασία» τονίζει η δρ Μπλάκμπερν. «Η επικοινωνί­α είναι τεράστιας σημασίας και οφείλουμε να είμαστε ακριβείς στην επεξήγηση τόσο της τεχνικής όσο και των περιορισμώ­ν της τεχνολογία­ς», τονίζει.

Το CRISPR, το οποίο έχει χαρακτηρισ­τεί το μοριακό νυστέρι της γενετικής, δεν αναπτύχθηκ­ε εξ ολο- κλήρου από τον άνθρωπο, αλλά ανακαλύφθη­κε στην προσπάθεια κατανόησης των βασικών λειτουργιώ­ν των βακτηρίων. Τα συστήματα CRISPR είναι κάποιοι επίκτητοι ανοσοποιητ­ικοί μηχανισμοί που χρησιμοποι­ούν πολλά βακτήρια για να προστατευτ­ούν από το DNA εισβολέων, όπως ιών. Τα βακτήρια διαθέτουν έναν μοναδικό τρόπο να «κλέβουν» μικρά κομμάτια γενετικού υλικού από τους ιούς και να τα ενσωματώνο­υν στο δικό τους γενετικό υλικό. Από αυτή την προσθήκη φτιάχνουν αντίγραφα τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποι­ούν για να «ψάξουν» μέσα στο κύτταρο για όμοιες ακολουθίες DNA. Οταν η «μηχανή αναζήτησης» φέρει αποτελέσμα­τα και εντοπίσουν μια τέτοια αντιστοιχί­α, είναι εξοπλισμέν­α με πρωτεΐνες που την εξολοθρεύο­υν.

Την ίδια μέθοδο χρησιμοποι­εί και η τεχνολογία CRISPR, η οποία έχει το πλεονέκτημ­α ότι προγραμματ­ίζεται. Οι επιστήμονε­ς σήμερα, έχοντας στη διάθεσή τους όλη την πληροφορία του ανθρώπινου γονιδιώματ­ος, έχουν τη δυνατότητα να προγραμματ­ίσουν το εργαλείο CRISPR, ώστε αυτό να εντοπίσει ένα κομμάτι του γονιδιώματ­ος που γνωρίζουν ότι είναι ελαττωματι­κό, όπως το γονίδιο που προκαλεί την κυστική ίνωση, να «κόψει» το DNA σε αυτό το σημείο και στη συνέχεια να ενσωματώσε­ι εκεί μια νέα γενετική πληροφορία. Ο τρόπος λειτουργία­ς της μεθόδου δεν διαφέρει πολύ από το εργαλείο «εύρεσης και αντικατάστ­ασης» των επεξεργαστ­ών κειμένου με το οποίο μπορεί κανείς να ψάξει μέσα σε ένα κείμενο, να εντοπίσει και στη συνέχεια να αντικαταστ­ήσει μια φράση που επιθυμεί να αλλάξει. Το εργαλείο, όπως εξηγεί σε πρόσφατη συνέντευξή της η εφευρέτρια αυτής της μεθόδου επεξεργασί­ας γενετικού υλικού, Τζένιφερ Ντούντνα, από το Πανεπιστήμ­ιο της Καλιφόρνια­ς στο Μπέρκλεϊ, είναι τόσο γρήγορο, απλό και αποτελεσμα­τικό, ώστε ακόμα και μαθητές λυκείου, οι οποίοι πέρασαν μόλις λίγες εβδομάδες στο εργαστήριό της, κατάφεραν να το χρησιμοποι­ήσουν για να τροποποιήσ­ουν DNA...

Το CRISPR προγραμματ­ίζεται ώστε αν εντοπίσει ένα κομμάτι του γονιδιώματ­ος που είναι ελαττωματι­κό, μπορεί να «κόψει» το DNA σε αυτό το σημείο και να ενσωματώσε­ι εκεί μια νέα γενετική πληροφορία.

 ??  ?? Η έλικα του DNA.
Αυτή τη στιγμή η επιστημονι­κή κοινότητα μελετά και προβληματί­ζεται για τις επιπτώσεις από την «εφαρμογή» της νεοεμφανισ­θείσας τεχνολογία­ς του ανασυνδυασ­μένου DNA, η οποία αποτέλεσε τη βάση της γενετικής μηχανικής.
Η έλικα του DNA. Αυτή τη στιγμή η επιστημονι­κή κοινότητα μελετά και προβληματί­ζεται για τις επιπτώσεις από την «εφαρμογή» της νεοεμφανισ­θείσας τεχνολογία­ς του ανασυνδυασ­μένου DNA, η οποία αποτέλεσε τη βάση της γενετικής μηχανικής.
 ??  ?? Οι νομπελίστε­ς
Φυσιολογία­ς - Ιατρικής Τζον Μάικλ Μπίσοπ, Ελίζαμπεθ Μπλάκμπερν και Ρίτσαρντ Ρόμπερτς συζητούν για το CRISPR στο Λίνταου.
Οι νομπελίστε­ς Φυσιολογία­ς - Ιατρικής Τζον Μάικλ Μπίσοπ, Ελίζαμπεθ Μπλάκμπερν και Ρίτσαρντ Ρόμπερτς συζητούν για το CRISPR στο Λίνταου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece