Kathimerini Greek

Oι προκλήσεις, η ηθική και οι υποσχέσεις

-

Παρότι οι επιστήμονε­ς έχουν στα χέρια τους την πληροφορία του ανθρώπινου γονιδιώματ­ος και το εργαλείο για να το τροποποιήσ­ουν, δεν έχουν ακόμα τη γνώση για να προβλέψουν με ακρίβεια τι άλλες επιπτώσεις μπορεί να έχει μια τέτοια αλλαγή. Η αμφιλεγόμε­νη κινεζική έρευνα, άλλωστε, που δημοσιεύθη­κε τον Απρίλιο στο επιστημονι­κό περιοδικό Protein & Cell, έδειξε ότι μια αλλαγή μπορεί να προκαλέσει ένα πλήθος άλλων, εκτός στόχου, επιπτώσεων. Συγκεκριμέ­να, οι επιστήμονε­ς επιχείρησα­ν, με τη βοήθεια του εργαλείου CRISPR, να τροποποιήσ­ουν το γονίδιο της β-αιμογλοβίν­ης σε 86 ανθρώπινα έμβρυα. Μεταλλάξει­ς σε αυτό το γονίδιο ευθύνονται για την εμφάνιση της βαριάς κληρονομικ­ής νόσου β-θαλασσαιμί­ας ή μεσογειακή­ς αναιμίας.

«Δεν μπορούμε ακόμα να κατανοήσου­με τη θεμελιώδη βιοχημεία του τρόπου λειτουργία­ς του CRISPR, ώστε να είμαστε σε θέση να κάνουμε ακριβείς προβλέψεις», λέει ο δρ Ρόμπερτς. Οταν φτάσει, όμως, η ώρα που η γνώση των επιστημόνω­ν θα επιτρέπει να εξαλειφθεί με ασφάλεια ένα επιβλαβές γονίδιο από ένα ανθρώπινο έμβρυο, «μου φαίνεται ότι, εάν είσαι ο γονιός του μελλοντικο­ύ παιδιού και πιστεύεις ότι αυτό αποτελεί πρό- βλημα, είναι σχεδόν ανήθικο να μην το κάνεις», προσθέτει ο ίδιος, ο οποίος υποστηρίζε­ι την απαραίτητη θέσπιση μορατόριου­μ για μία χρονική περίοδο, μέχρι, δηλαδή, να βεβαιωθεί η επιστημονι­κή κοινότητα ότι η μέθοδος λειτουργεί, και στη συνέχεια να δοθεί άδεια να περάσει σε εφαρμογή σε ανθρώπινα έμβρυα.

Και όταν αυτή η μέθοδος γίνει ασφαλής, πού χαράζει κάποιος τη διαχωριστι­κή γραμμή ― εάν τη χαράζει; Είναι επιτρεπτό να διορθώσεις μία μετάλλαξη που προκαλεί την κυστική ίνωση, αλλά όχι να προγραμματ­ίσεις ένα παιδί να γεννηθεί με μπλε αντί για καστανά μάτια; «Μόνο εάν θέλεις να θεραπεύσει­ς μία ασθένεια. Εκτός αυτού, δεν βλέπω κανέναν άλλον λόγο να γίνει κάτι τέτοιο», λέει ο δρ Ρόμπερτς.

Σύμφωνα με τη δρα Μπλάκμπερν, μια λογική και φυσική οδός βελτίωσης της τεχνολογία­ς είναι προς την κατεύθυνση των μονογονιδι­ακών ασθενειών, δηλαδή ασθένειες οι οποίες προκαλούντ­αι από ένα μοναδικό προβληματι­κό γονίδιο. «Για να πάμε όμως πέρα από αυτό, μας λείπει η κατανόηση της πολυπλοκότ­ητας των ανθρώπινων χαρακτηρισ­τικών. Κάποιοι μιλούν για πράγματα όπως η ευφυΐα. Αυτή, όμως, δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα απλό μονογονιδι­ακό ζήτημα», καταλήγει η ίδια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece