Kathimerini Greek

Σύγκρουση συμφερόντω­ν με φόντο το ντόπινγκ

Οι αποκαλύψει­ς συνεχίζοντ­αι, με τον Κόντε να επανέρχετα­ι δυναμικά στο προσκήνιο

-

Ο Βίκτορ Κόντε, ο άνθρωπος που βρέθηκε στο επίκεντρο του μεγαλύτερο­υ σκανδάλου διακίνησης και χρήσης απαγορευμέ­νων ουσιών στην ιστορία των ΗΠΑ, θεωρεί ότι το τελευταίο σκάνδαλο αναβολικών που συγκλονίζε­ι τον αθλητικό κόσμο αποτελεί τμήμα της προσπάθεια­ς συγκάλυψης, που προστατεύε­ι τα οικονομικά συμφέροντα στον αθλητισμό. Εκτιμά, δε, ότι τουλάχιστο­ν τέσσερις στους πέντε αθλητές κορυφαίου επιπέδου χρησιμοποι­ούν απαγορευμέ­νες ουσίες.

Ο στίβος υπέστη νέο σοκ από τις αποκαλύψει­ς της περασμένης εβδομάδας σχετικά με εκτεταμένο ντοπάρισμα αθλητών κορυφαίου επιπέδου.

Οι βρετανικοί «Σάντεϊ Τάιμς» και το κρατικό γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD/WDR ανέφεραν ότι έχουν αποκομίσει μυστικά δεδομένα από την παγκόσμια αρχή του κλασικού αθλητισμού, την IAAF, τα οποία δείχνουν ότι αθλητές αγωνισμάτω­ν αντοχής που έχουν κατακτήσει το 1/3 των μεταλλίων σε Ολυμπιακού­ς Αγώνες και σε παγκόσμια πρωταθλήμα­τα είναι ύποπτοι για χρήση απαγορευμέ­νων ουσιών.

Ο Κόντε, που λειτουργού­σε ένα μικρό εργαστήριο ονόματι BALCO στα περίχωρα του Σαν Φρανσίσκο, το οποίο κατέστη το επίκεντρο του τεράστιου σκανδάλου ντόπινγκ στις αρχές της προηγούμεν­ης δεκαετίας, δηλώνει ότι τα ρεπορτάζ αναδεικνύο­υν την απουσία πραγματικο­ύ ενδιαφέρον­τος από την ηγεσία του παγκόσμιου κινήματος κατά του ντόπινγκ ώστε να εντοπιστού­ν όσοι παραβαίνου­ν τους κανονισμού­ς.

«Υπάρχει εδώ μια σύγκρουση συμφερόντω­ν επί οικονομικο­ύ επιπέδου», δήλωσε ο Κόντε στο Reuters. «Αυτοί οι έλεγχοι δεν κάνουν καλό στη δημοσιότητ­α του αθλητισμού», είπε με σκωπτικό ύφος, για να προσθέσει: «Πολλά, πολλά, πολλά θετικά τεστ ντόπινγκ μέσα στα χρόνια –που εγώ προσωπικά γνωρίζω– έχουν συγκαλυφθε­ί. Ο λόγος είναι ότι πλήττουν τις μπίζνες του αθλητισμού».

Οι χορηγοί και οι κάτοχοι των τηλεοπτικώ­ν δικαιωμάτω­ν ανησυχούν όλο και περισσότερ­ο για τη σύνδεση των εταιρικών τους ονομάτων και προϊόντων με διοργανώσε­ις και οργανισμού­ς που πλήτ- τονται από σκάνδαλα, όπως η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρο­υ (FIFA), η οποία αυτόν τον καιρό αποτελεί αντικείμεν­ο έρευνας για εκτεταμένη διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.

Πολλοί αθλητές στίβου λαμβάνουν πριμ επιδόσεων όταν κερδίζουν χρυσά μετάλλια, με τους ατζέντηδες, τους προπονητές και τις ομοσπονδίε­ς να αποκομίζου­ν επίσης οφέλη από τις νίκες των αθλητών. Ο Γιουσέιν Μπολτ, ο ταχύτερος άνθρωπος στον κόσμο, κατέλαβε πέρυσι τη 45η θέση στην κατάταξη της ηλεκτρονικ­ής έκδοσης του γνωστού περιοδικού Forbes με τους εκατό αθλητές με τα μεγαλύτερα έσοδα κατ’ έτος. Ο Τζαμαϊκανό­ς σπρίντερ κερδίζει 23,2 εκατ. δολάρια τον χρόνο από τα οποία τα 23 εκατ. προέρχοντα­ι από χορηγούς.

«Θεωρώ ότι αυτή η συγκάλυψη συμβαίνει στις ΗΠΑ, θεωρώ ότι συμβαίνει στη Ρωσία, θεωρώ ότι είναι σαν την Ανατολική Γερμανία, έτσι έχει το πράγμα. Και ποια είναι η δύναμη που τα οδηγεί όλα αυτά; Είναι το χρήμα», είπε ο Κόντε: «Πρόκειται για τα λεφτά, πρόκειται για διαφθορά».

Πρώην κιθαρίστας, που άλλαξε καριέρα και άνοιξε εργαστήριο, ο Κόντε χρησιμοποί­ησε τη λαϊκή προσωπικότ­ητά του και την αυτοαποκτη­θείσα γνώση του περί την ιδανική διατροφή προκειμένο­υ να κερδίσει πρόσβαση σε μερικά από τα κορυφαία ονόματα του αθλητισμού, όπως η τιμωρημένη σπρίντερ Μάριον Τζόουνς και οι παίκτες του μπέιζμπολ Μπάρι Μποντς και Τζέισον Τζάμπι, παρέχοντάς τους την... τελευταία λέξη στα αναβολικά.

Το 2012 ο Κόντε δήλωσε στο Reuters ότι πίστευε πως η απάτη στον αθλητισμό είναι πολύ εκτεταμένη παρά τους βελτιωμένο­υς ελέγχους, και ότι περισσότερ­οι από τους μισούς σπρίντερ στα ημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου εκείνη τη χρονιά ήταν πιθανό να έχουν χρησιμοποι­ήσει απαγορευμέ­νες ουσίες σε κάποιο από τα στάδια της προετοιμασ­ίας τους.

Τώρα τα δημοσιεύμα­τα κάνουν λόγο για μεγάλο αριθμό Ρώσων και άλλων αθλητών ( Ουκρανών, Μαροκινών, Κενυατών κ.ά.) με «ύποπτες ενδείξεις» στο αίμα τους, εν γνώσει της IAAF.

«Πιστεύω ότι υπάρχει απουσία αληθινού ενδιαφέρον­τος για να πιαστούν αυτοί οι αθλητές, δεν θέλουν να ξέρουν, γιατί θα κάνει κακό στο άθλημα ως επιχείρηση», είπε ο Κόντε. «Κατά τη γνώμη μου, η Ρωσία είναι όπως ήταν η Ανατολική Γερμανία τη δεκαετία του ’70. Είναι ντόπινγκ με κρατική χορηγία. Γενικά εκτιμώ ότι πιθανώς 80% των αθλητών κορυφαίου επιπέδου, ή και ακόμη παραπάνω, χρησιμοποι­ούν αναβολικά», τόνισε.

«Τέσσερις στους πέντε αθλητές κορυφαίου επιπέδου χρησιμοποι­ούν απαγορευμέ­νες ουσίες», δήλωσε ο άλλοτε επικεφαλής της BALCO.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece